петък, 20 май 2016 г.
Маслени картофи с кюфтенца на фурна
Необходими продукти :
- 1 кг пресни картофки
- 500 г овкусена кайма
- 60 г масло
- 3-4 стръка копър
- 1-2 стръка магданоз
- 3-4 скилидки чесън
- 1 ч.л червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Картофките се почистват и измиват. Нарязват се на две и се подреждат в леко намаслена тава или йенски съд. След като наредим картофките, оформяме кюфтенцата и ги подреждаме между тях. Помежду тях добавяме целите скилидки чесън. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Маслото се разтапя и в него се запържват червеният пипер, скълцаните копър и магданоз.С получената запръжка намазваме картофите и изпичаме в загрята на 200 градуса фурна, до готовност. Сервират се топли със сос по избор.
Етикети:
ястия на фурна
четвъртък, 19 май 2016 г.
Гофрети със сладко от смокини
Необходими продукти :
- 2 ч.ч. брашно
- 1/2 пакетче бакпулвер
- 1-2 пакетчета ванилия
- 125 г масло
- 2-3 яйца
- 1/2 ч.ч захар
- 200 мл прясно мляко
- щипка сол
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват с миксер, заедно със захарта. Добавя се маслото като разбиването продължава. Маслото трябва да е размекнато. След това се прибавя прясното мляко и брашното, смесено с бакпулвера, ванилията и щипка сол. Трябва да се получи хубава и плътна смес. Изпичаме гофретите в загрят и намаслен гофретник. Поднасяме със сладко от смокини. Добър апетит!
Етикети:
десерти
Редени картофки с масло и подправки
Необходими продукти :
- 1 кг пресни картофки
- 60 г масло
- 3-4 стръка копър
- 1-2 стръка магданоз
- 1-2 скилидки чесън
- 1 ч.л червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Картофките се почистват и измиват. Нарязват се на две и се подреждат в леко намаслена тава или йенски съд. Аз използвах елипсовидна йенска тава. След като наредим картофките подправяме със сол и черен пипер на вкус. Маслото се разтапя и в него се запържват нарязаните скилидки чесън, скълцаните копър и магданоз. Добавя се червеният пипер и се разбърква. С получената чеснова запръжка намазваме картофите и изпичаме в загрята на 200 градуса фурна, до готовност. Сервират се топли със сос по избор.
Етикети:
ястия на фурна
сряда, 18 май 2016 г.
Маслена пита с маслини и топено сирене
Необходими продукти :
- 1 кг брашно
- 1 кубче мая за хляб
- 1 ч.л захар
- 1 с.л сол
- 60 г разтопено масло
- 1-2 с.л олио
- 2 яйца
- 200 мл топла вода или мляко
- 100 г натурално топено сирене
- обезкостени маслини
- жълтък за намазване
- семена по избор за поръсване
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в голяма купа и в средата се прави кладенче. Маята се размива с топлото мляко или вода. Добавя се захарта и солта. Разбърква се. Яйцата се разбиват и се смесват с олиото и маслото. Към тях добавяме размитата мая и сместа изсипваме към брашното. Замесваме меко тесто и оставяме да втаса. След втасването, тестото се накъсва на части. В средата на всяка се слага топено сирене и цели маслини, Притискат се краищата, за да се затвори и се прави на топка. По същия начин в останалата част. Получените тестени топки подреждаме в намазнена форма или тава. Намазваме с жълтък питката и поръсваме със семена по избор. Печем на 180 градуса, около 40-45 минути. Поднасяме топла. Да ви е сладко. Ухае божествено!