RSS

петък, 20 май 2016 г.

Салата айсберг с краставици

Най-обикновена салата айсберг с краставици и тук-там по някое морковено цветче за цвят и маслинки! Разбира се, няколко стръка пресен копър, обожавам го на салати !








Маслени картофи с кюфтенца на фурна


Необходими продукти :



  • 1 кг пресни картофки
  • 500 г овкусена кайма
  • 60 г масло 
  • 3-4 стръка копър
  • 1-2 стръка магданоз
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 ч.л червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус 

Начин на приготвяне:



Картофките се почистват и измиват. Нарязват се на две и се подреждат в леко намаслена тава или йенски съд. След като наредим картофките, оформяме кюфтенцата и ги подреждаме между тях. Помежду тях добавяме целите скилидки чесън. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Маслото се разтапя и в него се запържват червеният пипер, скълцаните копър и магданоз.С получената запръжка намазваме картофите и изпичаме в загрята на 200 градуса фурна, до готовност. Сервират се топли със сос по избор.




четвъртък, 19 май 2016 г.

Гофрети със сладко от смокини


Необходими продукти :


  • 2 ч.ч. брашно 
  • 1/2 пакетче бакпулвер
  • 1-2 пакетчета ванилия
  • 125 г масло 
  • 2-3 яйца 
  • 1/2 ч.ч захар 
  • 200 мл прясно мляко 
  • щипка сол 



Начин на приготвяне: 


Яйцата се разбиват с миксер, заедно със захарта. Добавя се маслото като разбиването продължава. Маслото трябва да е размекнато. След това се прибавя прясното мляко и брашното, смесено с бакпулвера, ванилията и щипка сол. Трябва да се получи хубава и плътна смес. Изпичаме гофретите в загрят и намаслен гофретник. Поднасяме със сладко от смокини. Добър апетит! 

Редени картофки с масло и подправки

Необходими продукти : 



  • 1 кг пресни картофки
  • 60 г масло 
  • 3-4 стръка копър
  • 1-2 стръка магданоз
  • 1-2 скилидки чесън
  • 1 ч.л червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус 



Начин на приготвяне:


Картофките се почистват и измиват. Нарязват се на две и се подреждат в леко намаслена тава или йенски съд. Аз използвах елипсовидна йенска тава. След като наредим картофките подправяме със сол и черен пипер на вкус. Маслото се разтапя и в него се запържват нарязаните скилидки чесън, скълцаните копър и магданоз. Добавя се червеният пипер и се разбърква. С получената чеснова запръжка намазваме картофите и изпичаме в загрята на 200 градуса фурна, до готовност. Сервират се топли със сос по избор.

сряда, 18 май 2016 г.

Маслена пита с маслини и топено сирене



Необходими продукти : 



  • 1 кг брашно 
  • 1 кубче мая за хляб
  • 1 ч.л захар 
  • 1 с.л сол 
  • 60 г разтопено масло 
  • 1-2 с.л олио 
  • 2 яйца 
  • 200 мл топла вода или мляко 
  • 100 г натурално топено сирене
  • обезкостени маслини 
  • жълтък за намазване 
  • семена по избор за поръсване

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в голяма купа и в средата се прави кладенче. Маята се размива с топлото мляко или вода. Добавя се захарта и солта. Разбърква се. Яйцата се разбиват и се смесват с олиото и маслото. Към тях добавяме размитата мая и сместа изсипваме към брашното. Замесваме меко тесто и оставяме да втаса. След втасването, тестото се накъсва на части. В средата на всяка се слага топено сирене и цели маслини, Притискат се краищата, за да се затвори и се прави на топка. По същия начин в останалата част. Получените тестени топки подреждаме в намазнена форма или тава. Намазваме с жълтък питката и поръсваме със семена по избор. Печем на 180 градуса, около 40-45 минути. Поднасяме топла. Да ви е сладко. Ухае божествено!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...