Рецептите ги има в по-предните ми публикации ;)
събота, 12 октомври 2013 г.
четвъртък, 10 октомври 2013 г.
Paella Española - Паеля Еспаньола
Необходими продукти
- 500 г големи миди
- 200 г скариди
- 100 г сепия
- 200 г пилешко месо
- 1 голяма глава лук
- 200-250 г ориз
- 9-10 бр. черни маслини
- 100 г грах
- 100 мл доматено пюре
- чубрица
- олио
- сол
- оцветител - жълт или шафран
Начин на приготвяне
Мидите се сваряват във вода - когато започнат да се отварят, означава че са готови. Скаридите и нарязаната на ивици сепия също се сваряват заедно, но отделно от мидите. Сварени са когато скаридите станат оранжеви. В дълбока тенджера се слага 50-80 мл олио и се запържват сварените скариди и сепия. Нарязва се лукът и също се запържва със скаридите. Когато се запържат добре се прибавят оризът и предварително свареното и обезкостено пилешко месо. Всичко се запържва за още 5-7 минути и след това се прибавят бульонът, в който е варено пилешкото месо. Прибавят се грахът, малко чубрица, сол, доматено пюре и шафран. Вари се докато оризът започне да омеква. След това всичко се изсипва в тава, отгоре се нареждат мидите - едната им черупка е махната и се слагат с отвора нагоре. Запича се в предварително загрята фурна. Изважда се малко преди да изври напълно водата, слагат се маслините и се сервира. Задължително се яде с обилно изцеден върху порцията лимон.
Етикети:
испанска кухня,
паеля
четвъртък, 12 септември 2013 г.
Пилешка салата с крутони
Необходими продукти :
- 2-3 кисели краставички
- 100г сладка царевица
- 400г сварено пилешко месо
- 100г крутони
- 1 домат
- 1 червена маринована чушка
- 2-3 листа пресен босилек
- сол на вкус
- зехтин и лимон на вкус
- 1 глава червен лук
- 5-6 броя обезкостени зелени маслини
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се накъсва на парченца, подправя се с подправките на вкус (зехтин, сол, лимон) и се смесва със ситно нарязаните кисели краставички, маринована чушка и червен лук. Разбърква се, след което се добавят царевицата, нарязаните зелени маслини, доматът и скълцаният пресен босилек. Разбърква се и се оставя да се охлади за 15-20мин. При сервиране се поднася поръсена с крутони.
Етикети:
Салати
Ориз с морски дарове
Необходими продукти :
Начин на приготвяне :
Олиото се загрява в тиган уок и в него се запържват леко лукът и чесънът. Прибавя се оризът и се разбърква. Слага се виното и се разбърква, докато се абсорбира.
Прибавя се 150 мл от горещия бульон и се разбърква, докато попие. Прибавя се и останалият бульон на части по 150 мл, докато остане наполовина.
Слагат се почистените морски дарове и се оставят да поврят 3 мин. Прибавя се останалият бульон на части по 150 мл. Приготвено по този начин, ризотото става с кремообразна консистенция.
.Добавят се лимоновата кора, доматеното пюре и магданозът. Подправя се със сол и пипер и се сервира горещо.
- 4 с. л. олио
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 ч. ч. ориз за ризото - арборио или карнароли
- 100 мл бяло вино
- 1,5 л горещ зеленчуков или рибен бульон
- 400 г морски дарове (сурови скариди, миди, кръгчета калмари, октоподчета)
- 2 с. л. доматено пюре
- 1 с. л. настъргана кора от лимон
- 1 с. л. нарязан магданоз
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне :
Олиото се загрява в тиган уок и в него се запържват леко лукът и чесънът. Прибавя се оризът и се разбърква. Слага се виното и се разбърква, докато се абсорбира.
Прибавя се 150 мл от горещия бульон и се разбърква, докато попие. Прибавя се и останалият бульон на части по 150 мл, докато остане наполовина.
Слагат се почистените морски дарове и се оставят да поврят 3 мин. Прибавя се останалият бульон на части по 150 мл. Приготвено по този начин, ризотото става с кремообразна консистенция.
.Добавят се лимоновата кора, доматеното пюре и магданозът. Подправя се със сол и пипер и се сервира горещо.
Етикети:
морски дарове,
ориз