вторник, 31 декември 2013 г.
Коледен венец - свещник
Етикети:
зимни салати,
коледа
неделя, 22 декември 2013 г.
Коледни меденки
Необходими продукти :
- 2 бр.яйца
- 1 ч.ч.захар
- 1 ч.ч.олио
- 6 с.л.мед
- 2 с.л.канела на прах
- 10г бакпулвер
- 1/2ч.л смлян карамфил
- Джинджифил и индийско орехче – на
върха на ножа
Начин на приготвяне :
Яйцата и захарта се разбиват до пухкава смес, добавят се
олиото и медът и се разбива отново. Към брашното се прибавят
бакпулверът,канелата (като може да сложите по-малко, според вкуса)карамфилът,
джинджифилът и индийското орехче. Постепенно се добавят към яйчената смес.
Когато сместа натежи, се изсипва върху набрашнена повърхност и се омесва на
ръка. Разточва се кора с дебелина 0,7 см и се нарязват с формички по
избор.Нареждат се в покрита с хартия за печене тава, леко разделени едно от
друго и се пекат 7 мин. в предварително загрята фурна на 170 градуса.По желание
могат да се слепят със сладко – мармалад или конфитюр.
За глазурата използвах парено захарно тесто, за приготвянето му са необходими:
- 150 мл. вода
- 70 гр. масло
- 150 гр. брашно
- 500 гр. пудра захар
- + още пудра захар (ако е нужна) за доизмесване
Начин на приготвяне:
Водата се слага в подходящ съд на котлона заедно с маслото.
Когато се стопи се дръпва от огъня и се изсипва цялото количество брашното на
веднъж. Бърка се енергично с дървена лъжица (или нешо друго) докато се образува
тесто, което се отделя от стените на съда. Полученото тесто се разстила на
кухненският плот и се оставя да се охлади.Следва замесването на тестото с
пудрата захар. Меси се докато поеме всичката пудра захар. След това се разточва
с помощта на малко пудра захар, може да се оцвети с хранителни бои, изрязват се
формички и се правят декорации по избор.
петък, 20 декември 2013 г.
Картофени крокети - Kroketten
Необходими продукти
- 1 кг картофи
- 300г сирене
- сол и черен пипер на вкус
- 2-3 стръка копър
- 1 глава настърган лук
- стръкче магданоз
- 4 яйца
- 100г галета
Начин на приготвяне :
Картофите се сваряват и пюрират. Смесват се със сиренето, лука, скълцаните копър и магданоз и подправките, разбърква се и се пюрира отново до получаването на еднородно тесто. Оформят се крокетите, след което се потапят в разбитите яйца, галета, отново в яйцата и пак в галетата. Пържат се в добре сгорещена мазнина или във фритюрник.
вторник, 3 декември 2013 г.
Хрупкави пилешки крилца
Необходими продукти:
- 1кг пилешки крилца
- подправка за пиле на вкус
- 2-3 с.л олио
- чесън на прах
- 100мл бира
- едросмляна галета
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне :
Пилешките крилца се овкусяват добре с всички подправки, след което се овалват в галетата и се изпържват в силно сгорещена мазнина. Сервират се топли с лимоново резенче и сос по избор.
Етикети:
на фурна,
пилешко месо
Коледни мъфинки – снежинки
Необходими продукти :
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 10г бакпулвер
- 1 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. олио
- 2 ч.ч. брашно
- 1 бр. ябълка
- канела на вкус
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Киселото
мляко се смесва с бакпулвера и захарта. Разбива се. Прибавят се олиото,
настърганата предварително ябълка, канелата и брашното. Разбърква се добре,
след което сместа се изсипва във формички за мъфини, като се пълнят до
половината. Пекат се около 15-20 минути на 180 градуса. След изпичането се
нареждат в подходящ поднов и се поръсват с пудра захар.