RSS

четвъртък, 30 април 2015 г.

Панирани кашкавалчета с бира

Необходими продукти : 



  • 500 г кашкавал
  • 4 бр. яйца
  • 4-5 с.л. брашно
  • 250 мл бира
  • черен пипер
  • сол


Начин на приготвяне:


Разбиват се жълтъците и брашното много добре добавя се и бирата, към тях разбитите на сняг белтъци слага се черен пипер и сол. Реже се кашкавала на малки квадрати и се потапя в тази смес, пържи се във врящо олио.

понеделник, 27 април 2015 г.

Картофена запеканка с наденица и гъби

Необходими продукти : 



  • 3 глави лук 
  • 1 кг картофи
  • 2-3 парченца наденица ( карначе )
  • 250г печурки 
  • 2-3 стръка копър
  • 2-3 скилидки чесън
  • мазнина за запръжка
  • сол, черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:


Лукът се обелва, измива и нарязва на полумесеци. Запържва се в сгорещена мазнина, след което се намалява на средна температура и се оставя да се задуши, заедно с предварително нарязаните печурки. Подправя се на вкус с подправките, след което се добавя нарязаната на парченца наденица и се разбърква. Изсипва се в подходяща тава. Отделно се добавя още малко мазнина, в която се запържват нарязаните на средни по големина кубчета картофи. Разбърква се периодично. Добавят се скълцаните копър и скилидки чесън, след което се прибавят към зеленчуците и наденицата. Разбърква се и се запича в предварително загрята фурна, на 200 градуса, около 40 минути.

вторник, 21 април 2015 г.

Провансалска салата - Ensalada provenzal

Необходими продукти:




  • 5 бр. домати
  • 2 бр. чушки
  • 1 бр. краставица
  • 150 г зелен боб
  • 1 бр. малка маруля
  • 100 г дребни черни маслини
  • 2 глави червен лук
  • 3 бр. яйца
  • 12 бр. филенца от аншоа
  • 125 мл зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • сока на един лимон
  • 1 с.л. оцет
  • черен пипер, сол



Начин на приготвяне:


Яйцата се варят 10 минути и след като изстинат се нарязват на четвъртинки. Единият домат се обелва и пюрира. Скилидките чесън се пресоват с малко сол и към тях се прибавя постепенно зехтинът. Бърка се докато стане хомогенна смес. Към нея се прибавя лимоновият сок, оцетът, пюрираният домат и черен пипер. Разбива се на хайвер. Останалите домати се нарязват на шайби, а чушките на ивици. Марулята се измива и подсушава и се накъсва на парчета. Краставицата се обелва и нарязва на шайби. Лукът се нарязва на кръгчета. Зеленият боб се сварява в подсолена вода и се охлажда със студена вода. Доматите, чушките, краставиците, зеленият боб, зелената салата, маслините, филетата от аншоа и яйцата се смесват в купа. Поливат се със соса и внимателно се разбъркват. Салатата се гарнира с кръгчетата лук.

понеделник, 20 април 2015 г.

Albondigas españolas - Испански кюфтенца със сос

Необходими продукти:



  • 1/2 ч.ч. зехтин
  • 2 с.л. картофено брашно
  • 3 пресни листа мента
  • 1 с.л. шафран
  • 1 с.л. сол
  • 1 глава лук
  • 4 скилидки чесън


За кюфтенцата:


  • 500 г кайма
  • 2 бр. яйца
  • 2 с.л. смлян кориандър
  • 1 с.л. черен пипер
  • 1 ч.ч. натрошени солени бисквити
  • 1 глава лук
  • 3 скилидки чесън


Начин на приготвяне:


Мазнината се загрява и в нея се запържва брашното, докато покафенее. Прибавете 4 ч.ч. вода, листата мента, шафрана, щипка сол, нарязана глава лук и 4 скилидки чесън. Оставете да заври, като разбърквате от време на време.
През това време приготвяме кюфтенцата. Лукът се нарязва на ситно, скилидките чесън също. Всички съставки се омесват добре, кюфтенцата се оформят с големината на орех. Слагат се в соса. Оставят се да поврат 30-35 минути, докато месото се свари.

Ensalada francés en copa de cóctel - френска салата в коктейлна чашка

Необходими продукти : 



  • 200 г сварен грах
  • 200 г царевица
  • 3 бр. твърдо сварени яйца
  • 100 г краве сирене
  • 100 г сирене гауда, едам или кашкавал
  • маслини с чушка


За соса:


  • 250 г заквасена сметана
  • 250 г лека майонеза
  • 2-3 с.л. бяло вино - шардоне или совиньон блан
  • 1/4 ч.л. чесън на прах
  • 1/4 ч.л. копър
  • мащерка


Начин на приготвяне:


Редуват се в коктейлна чаша слоеве - грах, настъргано сирене, царевица, настърган белтък, маслини, настърган кашкавал. Залива са със соса от разбърканите добре сметана, вино, майонеза и подправки. Поръсва се с жълтък. По желание може всичко да смесите, а не да го слагате на пластове.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...