skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти :
- 500г брашно
- 200 мл вода
- 2 яйца
- 1/2 ч.л сол
- 1/2 ч.л захар
- 1 с.л олио
- 1 с.л оцет
- около 150г сирене
- 120г разтопено масло
Начин на приготвяне :
Яйцата се разбиват добре, заедно със солта, захарта, олиото и оцета. Смесват се с водата и се
разбърква. Сместа се добавя към брашното и се замесва меко тесто. Оставя се да отпочине за 20-на минути. След което, тестото се нарязва на 6 равни топки, които се накисват в разтопеното масло и се разточват на много фино. Настъргва се сирене и се навива на руло, което свиваме във формата на охлюв. По същия начин се процедира и с останалите топки тесто. Нареждат се в добре намаслена тавичка, като отгоре се намазват обилно с масло или олио. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса - около 20 минути, след което фурната се засилва на 200 градуса - още 5-10 минути, до добиване на златиста коричка. След като се извадят от фурната, се напръскват със студена вода и тавата се завива с влажна кърпа. Поднасят се топлички с кисело мляко, боза или айран - който с каквото пожелае. Бон апети !
Необходими продукти :
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 2-3 по-меки домата
- 2 червени чушки
- 1 зелена чушка
- 1 тиквичка
- 1 патладжан
- 3-4 картофа
- 500г овкусена кайма
- 2-3 скилидки чесън
- 3-4 стръка пресен магданоз
- 1 с.л червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
- 50 мл бяло вино
- 100г обезкостени черни маслини
- 60 г масло
- 1-2 стръка пресен розмарин
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се запържва, заедно с настърганите моркови в малко масло. Разбърква се, след което се добавят нарязаните на ситно зеленчуци - тиквичката, патладжанът, скилидките чесън - необелени и чушките. Разбърква се, подправя се с червен пипер, сол и черен пипер на вкус, след което се прибавят и обелените и нарязани на ситно доматки. Магданозът се нарязва на ситно и се добавя към сместа, заедно с маслините. Прибавя се бялото вино, след което сместа се оставя да се задуши за 10-та минути на слаб огън. Отделно в друг по-дълбок съд се разтапя масло, в което се запържват картофите - нарязани на кубчета. Прецеждаме ги и ги добавяме към зеленчуковата смес. Разбърква се. В същото масло се запържват и кюфтенцата, които сме оформили предварително - с големина колкото орех. И тях добавяме към сместа. Разбърква се добре и се пресипва в йенски или глинен съд. Добавят се стръкчетата пресен розмарин и ястието се запича в предварително загрята фурна на 180 градуса - за час. Добър апетит !
Необходими продукти :
- 1/2 кг бял боб
- 250 г свинско месо
- 200 г гъби
- 1 глава лук
- 2 по-меки домата
- 2 моркова
- 2 с.л. свинска мас
- 1 скилидка чесън
- 150 мл. бяло вино
- черен пипер на вкус
- червен пипер на вкус
- чубрица и джоджен на вкус
- щипка самардала
- 2-3 стръка пресен магданоз
Начин на приготвяне :
Бобът се накисва предварително и се вари във водата, в която е киснал. След това се отцежда и оставя настрани.Свинското месо се нарязва на малки парчета и се запържва в мас. Добавят се наситненият лук, гъбите, обелените и нарязани на ситно домати и счуканата скилидка чесън. Похлупва се и се оставя да се задуши, докато омекне. През това време към боба се добавят черен пипер на вкус,нарязаните моркови и подправките на вкус.Добавя се бяло вино. Сместа се разбърква добре и се изсипва в подходящ за печене съд - или гърне, или йенско стъкло. Отгоре се поръсва със скълцан пресен магданоз. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.
Необходими продукти :
- 650-700 г пилешко месо (от бутче или бяло)
- 700-800мл пилешки бульон
- 200г кисело мляко
- 250-300г гъби
- 60г масло
- 80г брашно
- 2 жълтъка
- 2-3 скилидки чесън
- 2-3 стръка пресен магданоз
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
Начин на приготвяне :
Пилето се сварява, обезкостява и нарязва на малки парченца. Отделят се около 800мл от пилешкия бульон. В по-дълбок тиган се разстапя маслото и в него се запържват до златисто гъбите и брашното. След това бульонът от пилето се налива на тънка струйка. Бърка се с дървена лъжица или тел, докато се получи гладка кашица.
В купичка се разбиват киселото мляко и жълтъците. След това се смесват с кашата и се добавя пилешкото месо. Ястието се оставя да си къкри на умерен огън за около 15-20 минути. Малко преди да се свали от огъня, се добавя пресованият чесън. Поднася се със ситно скълцан пресен магданоз и смлян черен пипер. По желание може да добавите лимон към фрикасето. Вкусът се допълва чудесно.