RSS

понеделник, 28 септември 2015 г.

Лечо с гъби и луканкова наденица

Необходими продукти:



  • 2 глави лук
  • 3 домата
  • 2-3 червени чушки
  • 1-2 люти чушки
  • 300 г сурова луканкова наденица
  • 2 с.л. олио
  • млян черен пипер и сол на вкус
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л пушен червен пипер 
  • 200г печурки




Начин на приготвяне:



Лукът се нарязва на едро.
Запържва се в олиото. Към него се добавят нарязаните гъби и нарязаната на кръгчета сурова наденица. Разбърква се. Чушките се почистват от семената и се режат на ивици. Добавят се към сместа, след като се позапържи. След това се добавят и нарязаните на по-едро домати. Подравя се на вкус с подправките. Ястието се оставя да къкри на слаб огън за 20 минути, като се разбърква от време на време. Сервира се топло, гарнирано с люти чушки. 

петък, 25 септември 2015 г.

Къри бутчета с лимон и масло във Вегета сос

Необходими продукти :




  • 3 горни бутчета
  • 30г масло 
  • 10г къри
  • 1 лимон
  • подправка вегета на вкус
  • черен пипер



за Вегета соса:


  • 3-4 по-меки домата
  • 1 настърган морков
  • 1 глава лук 
  • половин връзка магданоз
  • 2 стръка пресен джоджен
  • 1-2 стръка пресен босилек
  • 200г по-ситни гъбки печурки
  • 1 червена чушка
  • черен пипер на вкус
  • олио за запръжка 

Начин на приготвяне:


Бутчетата се измиват и овкусяват с вегета, къри и черен пипер. Върху тях се нареждат резенчета лимон и парченца масло. Добавя се 100 мл вода и се запича във фурната за около 40 минути. През това време се прави сосът: Лукът и морковът се запържват. Доматите се измиват, обелват  и пасират (или нарязват на много ситно) и се прибавят към тях. Разбърква се. Добавят се измитите гъбки и нарязаната на ситно червена чушка. Отделеният сос от печенето на месото във фурната се изсипва към зеленчуковата смес. Добавят се скълцаните пресни подправки. По преценка и вкус сосът може да се подправи допълнително с черен пипер и вегета. Оставя се да къкри за около 5 минутки, като се разбърква от време на време. След това бутчетата се заливат с полученият сос и се връщат във фурната, за да се позапекат още малко - около 20-на минутки. Поднасят се топли, поръсени с лимонов сок (по желание). Добър апетит!




четвъртък, 24 септември 2015 г.

Огретенова мусака с кълцано месо



Необходими продукти : 


  • 500г свинско месо
  • 500г картофи
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 150г сирене
  • 1/3ч.ч олио
  • 1 с.л масло
  • 300г кисело мляко
  • 150мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • 2 с.л брашно 
  • 300г настърган кашкавал
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 1-2 щипки чубрица
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне : 


Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олиото. Месото се нарязва на ситно. Добавя се към лука. Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Прибавят се към сместа. Добавя се и настърганият морков и скилидките чесън (небелени). Разбърква се добре. След като се позапържи добре всичко, се добавя и натрошеното сирене и подправките. Изсипва се в подмазнена тавичка, наливат се 250мл вода и се запича, докато водата се редуцира. През това време се приготвя сосът за заливката : Брашното се запържва в маслото, след което се разрежда със смесеното прясно и кисело мляко. След като заври се сваля от огъня и се смесва с разбитите яйца и настърганият кашкавал. Подправя се със сол на вкус. Ястието се залива с приготвения сос и се запича до златиста коричка. Добър апетит.

неделя, 6 септември 2015 г.

Домашно чесново хлебче с розмарин и зехтин


 Необходими продукти : 

за тестото:


  • 1кг брашно 
  • 1 кубче жива мая
  • 1 равна ч.л. сода за хляб
  • 2 с.л кисело мляко 
  • 150мл вода
  • 150мл топло прясно мляко
  • 2 ч.л сол
  • 2 ч.л захар
  • 3-4с.л зехтин

 













за поръсване:

  • 3-4 стръка пресен розмарин 
  • 2с.л зехтин
  • 1-2 скилидки чесън
  • щипка сол
  • шарена сол на вкус





Начин на приготвяне: 


Половината от брашното се изсипва в подходяща голяма купа. Маята се размива в смесените топло мляко и вода. Добавят се солта, захарта и зехтинът. Разбърква се. Киселото мляко се смесва със содата и се оставя за 2-3 минути да шупне. След това в средата на брашното се прави кладенче, към което се прибавя размитата мая. Добавя се киселото мляко и се замесва тесто, като другата половина от брашното се добавя по време на замесването. След като омесим тестото, го оставяме да си "почине" за 10-20 минути. С помощта на още малко брашно оформяме хлебчето, всеки според своя вкус и предпочитание. Правят се разрези напречно и от двете страни. В тиган се загравя зехтинът, заедно със стръкчетата розмарин, нарязаните на филийки скилидки чесън и сол. След като съставките пуснат своя аромат и се позапържи чесънът, хлебчето се намазва добре от всички страни и разрези. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. След като се изпече се поръсва с малко масло и шарена сол. Добър апетит ! 






























петък, 4 септември 2015 г.

Яхния с картофи, воденички и месо


Необходими продукти : 

  • 1 глава лук 
  • 1-2 по-меки домата
  • 1 морков
  • 2-3 небелени скилидки чесън
  • 1 чушка
  • 500г картофи
  • 400г пилешки воденички
  • 300-400г месо (пилешко или свинско - по избор) 
  • 3с.л доматено пюре
  • 2с.л червено вино 
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 1ч.л червен пипер
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 1-2 листенца керевиз
  • около 1 литър вода
  • 2-3 с.л олио за запръжка


 

Начин на приготвяне: 

Воденичките се сваряват предварително, прецеждат се и се нарязват на по-ситно.
Лукът се обелва, измива и наситнява. Запържва се в олиото. Към него се добавят скилидките чесън, нарязаната чушка, наситнените домати и морков. Разбърква се. Добавят се нарязаните на парченца месо и воденичките. Картофите се нарязват на кубчета и се прибавят към сместа. Отново се разбърква добре. Към яхнията се добавят доматеното пюре, виното и подправките, след това се налива водата и се оставя да къкри на слаб огън около 40-45 минути. Непосредствено преди свалянето от котлона, се изваждат 3-4 вече сварени картофа и се намачкват с помощта на вилица. Добавя се малко вода и се връща обратно в яхнията, като се разбърква добре, за да се сгъсти. Подправя се със скълцания пресен магданоз и листенца керевиз. Добър апетит! 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...