Необходими продукти :
за тестото:- 1кг брашно
- 1 кубче жива мая
- 1 равна ч.л. сода за хляб
- 2 с.л кисело мляко
- 150мл вода
- 150мл топло прясно мляко
- 2 ч.л сол
- 2 ч.л захар
- 3-4с.л зехтин
за поръсване:
- 3-4 стръка пресен розмарин
- 2с.л зехтин
- 1-2 скилидки чесън
- щипка сол
- шарена сол на вкус
Начин на приготвяне:
Половината от брашното се изсипва в подходяща голяма купа. Маята се размива в смесените топло мляко и вода. Добавят се солта, захарта и зехтинът. Разбърква се. Киселото мляко се смесва със содата и се оставя за 2-3 минути да шупне. След това в средата на брашното се прави кладенче, към което се прибавя размитата мая. Добавя се киселото мляко и се замесва тесто, като другата половина от брашното се добавя по време на замесването. След като омесим тестото, го оставяме да си "почине" за 10-20 минути. С помощта на още малко брашно оформяме хлебчето, всеки според своя вкус и предпочитание. Правят се разрези напречно и от двете страни. В тиган се загравя зехтинът, заедно със стръкчетата розмарин, нарязаните на филийки скилидки чесън и сол. След като съставките пуснат своя аромат и се позапържи чесънът, хлебчето се намазва добре от всички страни и разрези. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. След като се изпече се поръсва с малко масло и шарена сол. Добър апетит !
0 коментара:
Публикуване на коментар