RSS

неделя, 6 септември 2015 г.

Домашно чесново хлебче с розмарин и зехтин


 Необходими продукти : 

за тестото:


  • 1кг брашно 
  • 1 кубче жива мая
  • 1 равна ч.л. сода за хляб
  • 2 с.л кисело мляко 
  • 150мл вода
  • 150мл топло прясно мляко
  • 2 ч.л сол
  • 2 ч.л захар
  • 3-4с.л зехтин

 













за поръсване:

  • 3-4 стръка пресен розмарин 
  • 2с.л зехтин
  • 1-2 скилидки чесън
  • щипка сол
  • шарена сол на вкус





Начин на приготвяне: 


Половината от брашното се изсипва в подходяща голяма купа. Маята се размива в смесените топло мляко и вода. Добавят се солта, захарта и зехтинът. Разбърква се. Киселото мляко се смесва със содата и се оставя за 2-3 минути да шупне. След това в средата на брашното се прави кладенче, към което се прибавя размитата мая. Добавя се киселото мляко и се замесва тесто, като другата половина от брашното се добавя по време на замесването. След като омесим тестото, го оставяме да си "почине" за 10-20 минути. С помощта на още малко брашно оформяме хлебчето, всеки според своя вкус и предпочитание. Правят се разрези напречно и от двете страни. В тиган се загравя зехтинът, заедно със стръкчетата розмарин, нарязаните на филийки скилидки чесън и сол. След като съставките пуснат своя аромат и се позапържи чесънът, хлебчето се намазва добре от всички страни и разрези. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. След като се изпече се поръсва с малко масло и шарена сол. Добър апетит ! 






























0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...