RSS

четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Питка със сирене, масло и сметана



Необходими продукти :


 


  • 2 бр. яйца (едното за намазване)
  • 42 г прясна мая (1 кубче)
  • 250-300 мл прясно мляко
  • 250-300 мл вода
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • 150г натрошено сирене
  • 2с.л заквасена сметана
  • масло за намазване
  • около 1 кг брашно
  • сeмена за поръсване ( сусам, маково семе и др.) 




Начин на приготвяне : 


Маята с прясното мляко,леко затоплено и 1 с.л. захар + 1 с.л. брашно се оставя да втаса. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат хладката вода, яйцето, солта и вече готовата мая. Добавя се сиренето и заквасената сметана.Замесва се средно меко тесто и се оставя да почине 20 минути. Вече втасало, тестото се дели на топки, всяка се разточва - намазва се с масло (разтопено).Навива се на руло и се нарязва на парченца. Другият вариант е с намаслени ръце да се оформят топки от тестото, които подреждаме в намаслен йенски съд с капак. Така се процедира с всяка топка. След това се оставя на по-топло, да набухне тестото и вече втасалата питка се намазва с 1 яйце, разбито с 1 с.л. олио и се поръсва със сусам (може и с маково семе). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. 

вторник, 10 ноември 2015 г.

Пилешки кюфтета с кашкавал и топено сирене

Необходими продукти : 



  • 500г пилешко филе
  • 100г кашкавал 
  • 50-60г  топено сирене 
  • 200г майонеза 
  • галета или смлян корнфлейкс около 1 ч.ч.
  • черен пипер, кимион и сол на вкус

Начин на приготвяне:


Пилешкото филе се нарязва на малки парчета и се смила в блендер. Към него се прибавят настъргания кашкавал, топеното сирене,майонезата,малко галета, сол,кимион и черен пипер. Разбърква се хубаво и с намаслени ръце се оформят кюфтенца, които се пържат се в добре загрята мазнина, а може и върху хартия за печене във фурната.  Сервират се със сос по избор или гарнирани със салата.

понеделник, 2 ноември 2015 г.

Бейби рулца "Стефани" с топено сирене и гъбен сос



Необходими продукти : 


  • 1 кг кайма 
  • 10г кимион
  • 10 черен пипер
  • 2-3 стръка магданоз
  • 2 моркова
  • 2 яйца 
  • 80г топено сирене
  • 4-5 кисели краставички 
  • 2с.л олио 
  • 1-2 ч.ч. вода


за соса: 

  • 3 с.л кисело мляко 
  • 250мл прясно мляко 
  • 3 с.л брашно
  • 30г масло 
  • 250г пресни гъби
  • 1 глава лук
  • 2-3 стръка пресен копър
  • сол и черен пипер на вкус
  • бульон от печенето 


Начин на приготвяне:


Каймата се слага в по-голям съд и се омесва с подправките и скълцаният магданоз. Морковите се обелват и сваряват, заедно с двете яйца. Киселите краставички се нарязват на ситно, На ситно се нарязват и морковите и яйцата, след като се сварят. Топеното сирене се нарязва на равни части, с помощта на мокър нож.  Намаслява се подходяща тава. Върху дъска или намаслен плот се разстила част от каймата и се притиска добре, да заприлича на плескавица. По средата се слага плънката от кисели краставички, яйце, морков и топено сирене. Завива се с навлажнени ръце, като се притиска плътно, така че краищата да се запечатат. По същият начин се процедира и с останалата кайма. Ако остане плънка може да се добави към гъбения сос. 
Завитите бейби рулца се подреждат в тавичката и се долива водата. Слагат се в предварително загрява на 200 градуса фурна за 35-40 минути. Десет или петнадесет минути преди изкарването от фурната се изсипва част от бульона, отделен при печенето. Той ще ни потрябва при направата на соса. За целта : Гъбите се измиват, подсушават и нарязват на филийки. Запържват се в маслото, заедно със скълцания лук. Ако е останала плънка - добавя се и тя. Подправя се на вкус със сол и черен пипер, добавя се скълцаният копър. Разбърква се. След това в отделен съд се смесват бращното, киселото и прясното мляко. Към тази смес се изсипва бульонът от печеното. Разбърква се и на тънка струйка се добавя към гъбите. След като започне да се посгъстява ( до средна консистенция), рулцата се изваждат и се заливат със соса. Връщат се обратно във фурната за още около 10-12 минути. Сервират се топлички, гарнирани със гъбен сос. Добър апетит! 

Благодарности на : http://batimiti.blogspot.bg/ за чудесната идея ! 







събота, 31 октомври 2015 г.

Хапки с карамелизирани лук, круша и топено сирене




Необходими продукти :


  • 600г свинско месо 
  • 2 глави лук 
  • 1 круша 
  • 100г замразени зеленчуци - китайски микс
  • 1 с.л майонеза
  • 100г топено сирене (Гауда за мазане)
  • 1 с.л кафява захар
  • 30 г масло 
  • 1 с.л балсамов оцет
  • 30 мл бяло вино
  • 1-2 с.л соев сос
  • кимион и черен пипер на вкус




Начин на приготвяне: 


Лукът се нарязва на тънки филийки и се разделя на полумесеци. Маслото се загрява в тиган и лукът се запържва в него - до златисто. Добавят се нарязаната на филийки круша и захарта. Разбърква се. Щом започне да се карамелизира, се добавя балсамовият оцет, бялото вино и се оставя течността да се редуцира. В друг съд се запържват нарязаното на кубчета месо и зеленчуците. Подправя се със соев сос на вкус, кимион и черен пипер. Към тях се добавят топеното сирене и майонезата. Разбърква се. Оставя се така на слаб огън за около 25 минути. Накрая към сместа се добавят карамелизираният лук и круша. Разбърква се и след 5 минути се сваля от огъня. Сервира се топло, поднесено с пресни зелени подправки по избор или люти чушлета. Добър апетит! 

петък, 30 октомври 2015 г.

Свинско с круша, маслени картофи и гъбки

Необходими продукти : 


  • 1 глава лук
  • 700 г шарено свинско месо 
  • 500 г картофи
  • 60 г краве масло
  • 200-300 г печурки 
  • 1 морков
  • сол на вкус
  • черен пипер и кимион на вкус
  • щипка риган
  • 2-3 ч.л соев сос


Начин на приготвяне:


Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в половината от маслото. След това към него се добавя нарязаното на кубчета свинско месо. Посолява се и се подправя с черен пипер и кимион. Прехвърля се в подходяща тава (йенски съд с капак). Отделно, в останалата част от маслото, се запържват обелените и нарязани на кубчета картофи. Към тях се добавят измитите печурки. Ако са по-ситно може да се добавят цели. Разбърква се. Прибавя се нарязаният на шайби морков и се подправя с ригана и соевия сос. Сместа се разбърква и се прехвърля при свинското месо. Разпределя  се внимателно и се добавя  нарязаната на филийки круша. Налива се около 150 -200 мл вода. Пече се в загрята фурна на 200 градуа за 40 минути.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...