RSS

сряда, 16 декември 2015 г.

Портокалови меденки с шоколад



Необходими продукти

  • 2 бр. яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 4 с.л. мед
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 30г масло
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. канела
  • 2 ч.ч брашно
  • кората на 1 портокал 
  • 2с.л разтопен двуцветен шоколад

Начин на приготвяне : 



Захарта се разбива с яйцата. Към брашното се добавя содата, канелата и настърганата портокалова кора. Маслото и олиото се смесват и се добавят към яйчната смес. Разбърква се добре и се изсипва към брашното. С 
намаслени ръце се измесва тесто. Разделя се на 
части, които се разточват и се изрязват с формички по желание. Нареждат се в покрита с хартия за печене тавичка. Пекат се в умерена фурна. След като се изпекат, се оставят да изстинат и се декорират с шоколад. Съхраняват се на хладно и в метална кутия, в която нарязваме 3-4 резенчета ябълка, за да омекнат меденките и да се ароматизират. 

понеделник, 14 декември 2015 г.

Кюфтенца с картофи и гъби под шуба

Необходими продукти : 








  • 1кг картофи 
  • 500г овкусена кайма 
  • 5-6 по-едри гъби печурки 
  • 60г масло 
  • сол и черен пипер на вкус
  • 150г настърган кашкавал
  • 2-3 стръка пресен копър


за соса:

  • 200г кисело мляко 
  • 200мл прясно мляко 
  • 2 жълтъка
  • 2с.л брашно 
  • сок от 1/2 лимон
  • сол на вкус
  • 50мл течна сметана ( без сол)


Начин на приготвяне: 


Картофите се обелват и измиват. След това се нарязват на шайби. Запържват се в малка част от маслото. Изваждат се и се отцеждат. В същото масло се запържват нарязаните на филийки гъбки. Изваждат се и се отделят в друг съд. От каймата се оформят кюфтенца, които запържваме в маслото - за около 2-3 минутки. В подходяща тава подреждаме картофите, гъбите и кюфтенцата, като ги редуваме, Заливаме с маслото, в което сме пържили. Подправяме със сол и черен пипер. Запичаме в предварително загрята на 200 градуса фурна - около 30 минути. След това изваждаме от фурната и заливаме със соса, който ще приготвим предварително така:  В останала част от маслото се запържва брашното. Към него добавяме на тънка струйка смесените жълтъци със сметаната, киселото и прясното мляко. Добавяме сол на вкус и сока от лимона. Разбъркваме добре, докато се посгъсти. Заливаме ястието със соса и поръсваме обилно с кашкавал и скълцан пресен копър. Запичаме до златисто. Добър апетит!

неделя, 13 декември 2015 г.

Бананов мус с ванилия



Необходими продукти:






  • 3 бр.банани
  • 75 гр.захар
  • 2 ванилии
  • 3 бр.яйца
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне :


Бананите се обелват и разбиват на пюре заедно със захарта, ванилията и жълтъците, като се използва миксер или блендер. Банановата смес се изсипва в тенджера и се вари около 3-4 минути на тих огън, докато се сгъсти, после се оставя да изстине напълно. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и внимателно се смесват с банановата смес. Полученият мус се разсипва в подходящи чашки и се сервира добре изстуден и украсен с резенчета банан. Да ви е сладко!

Зимна салата с тиквички, чушки и йогурт



Необходими продукти : 








  • 1 глава червен лук 
  • 2 бр. тиквички
  • 6-7 мариновани червени чушки
  • 2-3 скилидки чесън 
  • скълцан пресен копър
  • 2-3с.л олио за запръжка 
  • 100г майонеза 
  • 150г йогурт ( 10% масленост)
  • 1-2с.л брашно
  • сок от половин лимон



Начин на приготвяне: 


Тиквичките се измиват, подсушават и нарязват на колелца. Осоляват се и се овалват в брашното. Изпържват се в сгорещеното олио. Изцеждат се от мазнината и се оставят встрани. В останалата мазнина се запържват нарязаните на ситно мариновани червени чушки и скълцаните скилидки чесън. Добавя се сол и черен пипер на вкус, както и скълцан пресен копър. Разбърква се, след което се добавя нарязаният на полумесеци лук и тиквички. Добавя се сокът от лимона, разбърква се отново и се сваля от котлона. Оставя се сместа да се охлади добре. Едва тогава се добавят майонезата и йогурта. Разбърква се хубаво и отново се прибира на хладно. Добър апетит! Салатата е превъзходна! Опитайте !







неделя, 6 декември 2015 г.

Празнична погача " Шаран за Никулден"

Необходими продукти :



  • 2 бр. яйца (едното за намазване)
  • 42 г прясна мая (1 кубче)
  • 250-300 мл прясно мляко
  • 250-300 мл вода
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • 2с.л заквасена сметана
  • масло за намазване
  • около 1 кг брашно
  • сeмена за поръсване ( сусам, маково семе и др.) 


Начин на приготвяне : 

Маята с прясното мляко,леко затоплено и 1 с.л. захар + 1 с.л. брашно се оставя да втаса. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат хладката вода, яйцето, солта и вече готовата мая. Добавя се и заквасената сметана.Замесва се средно меко тесто и се оставя да почине 20 минути. Вече втасало, тестото се дели на топки, всяка се разточва - намазва се с масло (разтопено).Оформя се във формата на рибка. След това се оставя на по-топло, да набухне тестото и вече втасалата питка се намазва с 1 яйце, разбито с 1 с.л. олио и се поръсва със сусам (може и с маково семе). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...