Необходими продукти :
- 1кг картофи
- 500г овкусена кайма
- 5-6 по-едри гъби печурки
- 60г масло
- сол и черен пипер на вкус
- 150г настърган кашкавал
- 2-3 стръка пресен копър
за соса:
- 200г кисело мляко
- 200мл прясно мляко
- 2 жълтъка
- 2с.л брашно
- сок от 1/2 лимон
- сол на вкус
- 50мл течна сметана ( без сол)
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и измиват. След това се нарязват на шайби. Запържват се в малка част от маслото. Изваждат се и се отцеждат. В същото масло се запържват нарязаните на филийки гъбки. Изваждат се и се отделят в друг съд. От каймата се оформят кюфтенца, които запържваме в маслото - за около 2-3 минутки. В подходяща тава подреждаме картофите, гъбите и кюфтенцата, като ги редуваме, Заливаме с маслото, в което сме пържили. Подправяме със сол и черен пипер. Запичаме в предварително загрята на 200 градуса фурна - около 30 минути. След това изваждаме от фурната и заливаме със соса, който ще приготвим предварително така: В останала част от маслото се запържва брашното. Към него добавяме на тънка струйка смесените жълтъци със сметаната, киселото и прясното мляко. Добавяме сол на вкус и сока от лимона. Разбъркваме добре, докато се посгъсти. Заливаме ястието със соса и поръсваме обилно с кашкавал и скълцан пресен копър. Запичаме до златисто. Добър апетит!
0 коментара:
Публикуване на коментар