RSS

четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Овчарска разядка




Необходими продукти : 


  • 400 г овче кисело мляко 
  • зелени подправки по избор
  • 200 г натрошено сирене ( овче по възможност)
  • 1-2 стръка пресен магданоз
  • 1 скилидка чесън 


Начин на приготвяне: 

Овчето кисело мляко, което използвах, е подквасено от майка ми. Консистенцията му е много гъста, а вкусът божествен. Към овчето мляко се добавят зелени подправки по избор - копър, магданоз или скълцан ситно зелен лук, каквото пожелаете. Добавя се пресованата скилидка чесън и натрошеното сирене. Всичко се намачква с вилица и се разбърква. По желание може да се добави стрит лют червен пипер. Сол не е необходима, поне според мен, понеже сиренето е солено. Получената разядка прибираме на хладно в хладилник поне за 30 минути. Перфектно се съчетава с препечена филийка! Добър апетит! 


Салата "Гарбансо" с айсберг, лимон и майонеза

Необходими продукти:






  • 200 г сварен нахут
  • 1/2 салата айсберг
  • 1/2 нарязан на ситно лимон
  • 3-4 стръка магданоз
  • 200 г лека майонеза
  • 2-3 ролца от раци 
  • 1 морков
  • 1-2 домата 
  • сол на вкус
  • маслини за украса



Начин на приготвяне: 

Айсбергът се нарязва по начина, по който се реже зеле за салата. Слага се в голяма купа. Добавя се сол на вкус и леко се разбърква. Към него се прибавят нарязаният на ситно лимон, настърганият морков, скълцаният магданоз, нарязаните на кубчета домати. Разбърква се отново и се добавят нарязаните на ситно ролца от раци. Към салатата добавяме нахута и майонезата. Разбъркваме внимателно. Оставяме салатата на хладно за 10-15 минути. Сервира се украсена с маслинки. 



сряда, 24 февруари 2016 г.

Пържена маринована каракуда

Необходими продукти : 





  • 1 кг прясна каракуда 
  • сок от един лимон  
  • сол и черен пипер 
  • 50-100 мл силен алкохол ( ракия) 
  • 1-2 с.л олио 
  • мазнина за пържене 
  • царевично брашно за овалване



Начин на приготвяне: 

Рибата се изчиства и се осолява. Слага се в голяма купа или тава. Към нея се добавят лимоновият сок, черен пипер на вкус, 1-2 с.л олио и алкохолът. Разбърква се и се оставя така поне за 2-3 часа. След това се овалва в царевичното брашно и се изпържва в силно сгорещено олио. Гарнира се със салата по избор и лимон. От алкохола и киселината на лимона, костите на рибата омекват, а коричката на рибата става хрупкава и апетитна. Добър апетит! 

понеделник, 22 февруари 2016 г.

Салата айсберг със сурими и прошуто



Необходими продукти : 



  • 1 брой салата айсберг 
  • 1 краставица 
  • 1-2 домата 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • сол на вкус 
  • зехтин и лимонов сок 
  • 100 г прошуто, нарязани на фино 
  • 3-4 броя сурими 
  • маслини за украса 


Начин на приготвяне: 


В купа нарязване на ситно айсберга. Краставицата и доматът се измиват и нарязват на ситно в салатата. Добавя се скълцаният магданоз и се овкусява със сол, зехтин и лимон на вкус. Разбърква се и се добавя прошутото, накъсано на малки парченца. Суримите се попарват предварително и се нарязват на кръгчета. Добавят се към салатата. Украсява се с маслините и се оставя в хладилник за 10-15 минути.

неделя, 21 февруари 2016 г.

Дулсе де лече - Dulce de leche

Необходими продукти : 


  • 1 литър прясно мляко 
  • 200 г захар + 10 г ванилова захар
  • 1 ч.л морска сол 
  • 1/2 ч.л сода 
  • 2 ч,л вода 








Начин на приготвяне: 

Трябва ви дълбока тенджера преди всичко. Прясното мляко се излива в нея и се смесва със захарта, ваниловата захар и солта. Слага се на силен огън. Разбърква се докато захарта се стопи и млякото заври. След като заври се маха от котлона и се прибавя смесената с водата сода. Затова използваме дълбока тенджера, защото от содата млякото шупва и утроява обема си. Връщаме на котлона, но го намаляваме на средна степен. Оставяме да ври така за около час, като на всеки 10-15 минути го разбъркваме. Ще видите, млякото видимо започва да се редуцира и да променя цвета си. След като това се случи трябва да намалим мощността на котлона на минимум и да оставим сгъстената течност още 20-30 минути да ври. Разбъркваме го на всеки 2-3 минутки и когато придобие консистенцията на течен мед се сваля от котлона. Оставя се да изстине малко на стайна температура, след което се изсипва в бурканче и се съхранява на хладно. Може да се използва веднага след като се охлади. Ако се съхранява в хладилник, трайността му е около месец. 

Рецептата е адаптирана от тук 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...