skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти :
- 1 кг брашно
- 42 г мая
- 150 мл прясно мляко
- 100 мл топла вода
- 1 ч.л захар
- 1 с.л сол
- 3 яйца
- 1/2 ч.ч олио
за плънката:
- 60 г разтопено масло
- 150-200 г натрошено сирене
Начин на приготвяне :
Брашното се изсипва в голяма купа и в средата се прави кладенче. Водата и млякото се смесват и се затоплят леко. Не трябва да са горещи. Маята се размива в тях. Към нея се добавят солта и захарта и се разбърква, докато се разтворят. Яйцата се разбиват и към тях се прибавя олиото. Разбърква се. Сместа с маята и тази с яйцата се изсипват към брашното и се замесва тесто. Оставя се да втаса. След това, тестото се разделя на равни части ( топки), които се разточват на кори. Всяка кора се намазва с масло и се поръсва със сирене. Корите се редят една върху друга, в намазнена тава, като последната кора се подпъхва от краищата, така че да покрие останалите кори. Намазва се с масло. Разрязваме корите като торта, като средата остава цяла. Нарязаните тестени части усукваме в една посока или подпъхваме краищата през разрезите. Отново намазваме с масло. Оставяме питката да втаса отново. След втасването изпичаме на 180 градуса, в предварително загрята фурна, за около 30-40 минути. След изпичането, питката се напръсква със студена вода и се завива с чиста кърпа. Поднасяме топла, може със шарена сол или самардала. Добър апетит!
Необходими продукти :
- 450 г препечени кори на сач
- 100 г разтопено краве масло
- 2-3 с.л олио
- 250-300 г натрошено сирене
- 3-4 яйца
- 250 г кисело мляко
- 100 мл прясно мляко
- 100 мл газирана вода
- щипка сол
Начин на приготвяне:
Корите се разстилат и се намазват добре с масло. Всяка кора се поръсва с натрошено сирене и се завива на не много стегнато руло. По същия начин се прави и с останалите кори. Подреждат се в подмазана с олио тавичка, като първо се започва от средата, във формата на охлюв. Получената баница се намазва с останалото масло и олио. Яйцата се разбиват заедно с киселото и прясното мляко. Добавя се газираната вода и щипка сол. Сместа се разбърква добре, докато се смесят продуктите и с нея се залива баницата. Пече се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса, до готовност. След изпичането се напръсква със студена вода и се завива с чиста кърпа. Сервира се топла! Добър апетит!
Необходими продукти :
- 400 г бутер тесто
- 3-4 средно големи ябълки
- 1 ч.ч овесени ядки
- 1/2 ч.ч захар
- 1-2 с.л мед
- 1-2 с.л масло
- 1 ванилийка
- 1 ч.л канела
- пудра захар или топинг по желание
Начин на приготвяне :
Бутер тестото се размразява и нарязва на две равни части. С едната част покриваме дъното на тавичка за пай (диаметър 24 см), а другата оставяме встрани. Ябълките се обелват, изчистват и нарязват на ситно. В подходящ съд разтапяме маслото и добавяме нарязаните плодове. Разбъркваме. Прибавяме захарта и меда. Оставяме сместа да се готви на слаб огън, докато ябълките се карамелизират. След това към тях се прибавят овесените ядки, ванилийката и канелата. Разбърква се и се сваля от котлона. След като сместа се охлади, се разпределя равномерно върху бутер кората. Покрива се с втората част от тестото, като краищата се притискат добре. Набожда се на няколко места с клечка или вилица и се изпича в предварително загрята фурна на 180 градуса, до готовност на тестото. Сладкишът се нарязва на парченца и се сервира след като поизстине. По желание може да се поръси с пудра захар или карамелов сироп.
Необходими продукти :
- 1 глава лук
- 1-2 по-меки домата
- 1 морков
- 2-3 скилидки чесън
- 1 чушка
- 500 г картофи
- 300-400 г свинско месо
- 3 с.л доматено пюре
- 2 с.л червено вино
- сол, черен пипер и кимион на вкус
- 1 ч.л червен пипер
- 2-3 стръка пресен магданоз
- около 1 литър вода
- 1-2 с.л олио за запръжка
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно. Запържва се в олиото. Добавя се и нарязаното на парченца месо. След като се позапържат лукът и месото се прибавят скълцаните скилидки чесън, нарязаната чушка, наситнените домати и морков. Разбърква се. Картофите се нарязват на кубчета и се прибавят към сместа. Отново се разбърква добре. Към яхнията се добавят доматеното пюре, виното и подправките, след това се налива водата и се оставя да къкри на слаб огън около 40-45 минути. Непосредствено преди свалянето от котлона, се изваждат 3-4 вече сварени картофа и се намачкват с помощта на вилица. Добавя се малко вода и се връща обратно в яхнията, като се разбърква добре, за да се сгъсти. Подправяме ястието със скълцания пресен магданоз и с люти чушлета по желание. Добър апетит!
Необходими продукти :
- 500 г леща
- 1 глава лук
- 1-2 червени чушки
- 1 морков
- 3-4 скилидки чесън
- 2 по-меки домата
- 1-2 щипки чубрица
- 1 ч.л червен пипер
- олио за запръжка
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лещата се почиства и накисва във вода. Оставя се да престои във водата поне 2-3 часа. След това се вари до полусваряване. Прецежда се и се оставя встрани. Вземаме дълбока тенджера, добавяме олио и запържваме нарязаните на ситно лук, чесън и морков. Към тях прибавяме наситнените домати и нарязаните на кубчета чушки. Добавяме чубрицата, червения пипер, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме сместа. Изсипваме отделената по-рано полусварена леща и доливаме 1-2 ч.ч студена вода. Разбъркваме и оставяме да къкри на слаб огън до пълното сваряване на лещата. Сервираме лещата гореща, поръсена със скълцан магданоз или керевиз! Добър апетит!