RSS

петък, 9 септември 2016 г.

Усукана питка със сирене и масло

Необходими продукти : 


  • 1 кг брашно 
  • 42 г мая 
  • 150 мл прясно мляко 
  • 100 мл топла вода 
  • 1 ч.л захар 
  • 1 с.л сол 
  • 3 яйца 
  • 1/2 ч.ч олио 


за плънката:

  • 60 г разтопено масло 
  • 150-200 г натрошено сирене 



Начин на приготвяне : 



Брашното се изсипва в голяма купа и в средата се прави кладенче. Водата и млякото се смесват и се затоплят леко. Не трябва да са горещи. Маята се размива в тях. Към нея се добавят солта и захарта и се разбърква, докато се разтворят. Яйцата се разбиват  и към тях се прибавя олиото. Разбърква се. Сместа с маята и тази с яйцата се изсипват към брашното и се замесва тесто. Оставя се да втаса. След това, тестото се разделя на равни части ( топки), които се разточват на кори. Всяка кора се намазва с масло и се поръсва със сирене. Корите се редят една върху друга, в намазнена тава, като последната кора се подпъхва от краищата, така че да покрие останалите кори. Намазва се с масло. Разрязваме корите като торта, като средата остава цяла. Нарязаните тестени части усукваме в една посока или подпъхваме краищата през разрезите. Отново намазваме с масло. Оставяме питката да втаса отново. След втасването изпичаме на 180 градуса, в предварително загрята фурна, за около 30-40 минути. След изпичането, питката се напръсква със студена вода и се завива с чиста кърпа. Поднасяме топла, може със шарена сол или самардала. Добър апетит! 



четвъртък, 8 септември 2016 г.

Вита баница с кори на сач


Необходими продукти : 


  • 450 г препечени кори на сач 
  • 100 г разтопено краве масло 
  • 2-3 с.л олио 
  • 250-300 г натрошено сирене
  • 3-4 яйца
  • 250 г кисело мляко 
  • 100 мл прясно мляко
  • 100 мл газирана вода
  • щипка сол 



Начин на приготвяне: 



Корите се разстилат и се намазват добре с масло. Всяка кора се поръсва с натрошено сирене и се завива на не много стегнато руло. По същия начин се прави и с останалите кори. Подреждат се в подмазана с олио тавичка, като първо се започва от средата, във формата на охлюв. Получената баница се намазва с останалото масло и олио. Яйцата се разбиват заедно с киселото и прясното мляко. Добавя се газираната вода и щипка сол. Сместа се разбърква добре, докато се смесят продуктите и с нея се залива баницата. Пече се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса, до готовност. След изпичането се напръсква със студена вода и се завива с чиста кърпа. Сервира се топла! Добър апетит!





събота, 3 септември 2016 г.

Ябълков бутер сладкиш с овесени ядки, мед и канела


Необходими продукти : 


  • 400 г бутер тесто 
  • 3-4 средно големи ябълки 
  • 1 ч.ч овесени ядки 
  • 1/2 ч.ч захар 
  • 1-2 с.л мед 
  • 1-2 с.л масло 
  • 1 ванилийка
  • 1 ч.л канела
  • пудра захар или топинг по желание



Начин на приготвяне :

Бутер тестото се размразява и нарязва на две равни части. С едната част покриваме дъното на тавичка за пай (диаметър 24 см), а другата оставяме встрани. Ябълките се обелват, изчистват и нарязват на ситно. В подходящ съд разтапяме маслото и добавяме нарязаните плодове. Разбъркваме. Прибавяме захарта и меда. Оставяме сместа да се готви на слаб огън, докато ябълките се карамелизират. След това към тях се прибавят овесените ядки, ванилийката и канелата. Разбърква се и се сваля от котлона. След като сместа се охлади, се разпределя равномерно върху бутер кората. Покрива се с втората част от тестото, като краищата се притискат добре. Набожда се на няколко места с клечка или вилица и се изпича в предварително загрята фурна на 180 градуса, до готовност на тестото. Сладкишът се нарязва на парченца и се сервира след като поизстине. По желание може да се поръси с пудра захар или карамелов сироп.



петък, 2 септември 2016 г.

Яхния с картофи и свинско месо

Необходими продукти : 


  • 1 глава лук 
  • 1-2 по-меки домата
  • 1 морков
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 чушка
  • 500 г картофи
  • 300-400 г свинско месо
  • 3 с.л доматено пюре
  • 2 с.л червено вино 
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 1 ч.л червен пипер
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • около 1 литър вода
  • 1-2 с.л олио за запръжка



Начин на приготвяне: 


Лукът се нарязва на ситно. Запържва се в олиото. Добавя се и нарязаното на парченца месо. След като се позапържат лукът и месото се прибавят скълцаните скилидки чесън, нарязаната чушка, наситнените домати и морков. Разбърква се. Картофите се нарязват на кубчета и се прибавят към сместа. Отново се разбърква добре. Към яхнията се добавят доматеното пюре, виното и подправките, след това се налива водата и се оставя да къкри на слаб огън около 40-45 минути. Непосредствено преди свалянето от котлона, се изваждат 3-4 вече сварени картофа и се намачкват с помощта на вилица. Добавя се малко вода и се връща обратно в яхнията, като се разбърква добре, за да се сгъсти. Подправяме ястието със скълцания пресен магданоз и с люти чушлета по желание. Добър апетит! 




четвъртък, 1 септември 2016 г.

Яхния от леща с чесън и чубрица


 Необходими продукти : 


  • 500 г леща
  • 1 глава лук 
  • 1-2 червени чушки 
  • 1 морков 
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2 по-меки домата
  • 1-2 щипки чубрица 
  • 1 ч.л червен пипер 
  • олио за запръжка 
  • сол и черен пипер на вкус



 Начин на приготвяне:


Лещата се почиства и накисва във вода. Оставя се да престои във водата поне 2-3 часа. След това се вари до полусваряване. Прецежда се и се оставя встрани. Вземаме дълбока тенджера, добавяме олио и запържваме нарязаните на ситно лук, чесън и морков. Към тях прибавяме наситнените домати и нарязаните на кубчета чушки. Добавяме чубрицата, червения пипер, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме сместа. Изсипваме отделената по-рано полусварена леща и доливаме 1-2 ч.ч студена вода. Разбъркваме и оставяме да къкри на слаб огън до пълното сваряване на лещата. Сервираме лещата гореща, поръсена със скълцан магданоз или керевиз! Добър апетит!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...