RSS

неделя, 11 септември 2016 г.

Картофена тортичка

Една идея за бърза и лесна, различна и красиво поднесена салатка от скромните посочени продукти.. Резултатът е впечатляващ и много красив! 



Необходими продукти : 

  • 1 кг картофи 
  • 1 глава лук 
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол на вкус 
  • оцет и олио 
  • 1-2 с.л майонеза за декор
  • маслини за украса 



Начин на приготвяне:


Картофите се сваряват. Още топли се обелват и се намачкват. Към тях се добавя настърганата глава лук, скълцан пресен магданоз, сол на вкус, олио и оцет на вкус. Разбърква се, докато продуктите се смесят добре. Изсипва се в платовидна чиния и се оформя с леко влажни ръце във формата на тортичка. Добре е да се направи докато картофената смес е все още топла. Оформянето е по-лесно. От сместа може да се направят два картофени блата, между които да сложите продукти по избор - крема сирене, колбас или сирене, кашкавал и др. Украсяваме с помощта на фунийка от хартия за печене, в която сме сложили майонеза. Формите и украсата са според личния вкус и предпочитания. Декорираме с магданоза и маслините, както е на снимките. Сервираме студена! Добър апетит! 


петък, 9 септември 2016 г.

Ароматна кашкавалена пита със сусам и подправки



 

Необходими продукти :

за тестото: 


  • 1 кг брашно 
  • 42 г мая 
  • 250-300 мл топло прясно мляко 
  • 1 ч.л захар
  • 2 ч.л сол 
  • 2 яйца 
  • 1/2 ч.ч олио


за питката:


  • 1 жълтък за намазване
  • 10 г сусам 
  • 1-2 щипки шарена сол 
  • 1-2 щипки чубрица 
  • 100-150 г настърган кашкавал



Начин на приготвяне:


Брашното се изсипва в купа и в средата й се прави кладенче. Маята се размива в топлото мляко. Добавя се солта и захарта. Разбърква се. Яйцата се  разбиват и към тях се добавя олиото. И маята, и яйчната смес се изсипват при брашното. Замесва се тесто. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се разделя на части, които се разточват върху набрашнен плот. С помощта на чаша се изрязват кръгчета, които се прегъват на две. Притискат се леко в краищата и се свиват във формата на листенце. По същия начин се правят и останалите кръгчета, като получените листенца подреждаме в намазнена тавичка. Оформянето е по ваш вкус. След като приключим с оформянето, намазваме питката внимателно с разбит жълтък и поръсваме със сусам, чубрица и шарена сол. Оставяме да втаса. Изпичаме в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 30-35 минути. Пет минути преди да изключим фурната, поръсваме питката с настъргания кашкавал и запичаме до златист цвят. След като извадим питката от фурната я напръскваме леко със студена вода и завиваме първо с хартия за печене, а след това с кърпа, за да не полепне кашкавалът. Сервираме питката топла с напитка по избор! Добър апетит! 





Усукана питка със сирене и масло

Необходими продукти : 


  • 1 кг брашно 
  • 42 г мая 
  • 150 мл прясно мляко 
  • 100 мл топла вода 
  • 1 ч.л захар 
  • 1 с.л сол 
  • 3 яйца 
  • 1/2 ч.ч олио 


за плънката:

  • 60 г разтопено масло 
  • 150-200 г натрошено сирене 



Начин на приготвяне : 



Брашното се изсипва в голяма купа и в средата се прави кладенче. Водата и млякото се смесват и се затоплят леко. Не трябва да са горещи. Маята се размива в тях. Към нея се добавят солта и захарта и се разбърква, докато се разтворят. Яйцата се разбиват  и към тях се прибавя олиото. Разбърква се. Сместа с маята и тази с яйцата се изсипват към брашното и се замесва тесто. Оставя се да втаса. След това, тестото се разделя на равни части ( топки), които се разточват на кори. Всяка кора се намазва с масло и се поръсва със сирене. Корите се редят една върху друга, в намазнена тава, като последната кора се подпъхва от краищата, така че да покрие останалите кори. Намазва се с масло. Разрязваме корите като торта, като средата остава цяла. Нарязаните тестени части усукваме в една посока или подпъхваме краищата през разрезите. Отново намазваме с масло. Оставяме питката да втаса отново. След втасването изпичаме на 180 градуса, в предварително загрята фурна, за около 30-40 минути. След изпичането, питката се напръсква със студена вода и се завива с чиста кърпа. Поднасяме топла, може със шарена сол или самардала. Добър апетит! 



четвъртък, 8 септември 2016 г.

Вита баница с кори на сач


Необходими продукти : 


  • 450 г препечени кори на сач 
  • 100 г разтопено краве масло 
  • 2-3 с.л олио 
  • 250-300 г натрошено сирене
  • 3-4 яйца
  • 250 г кисело мляко 
  • 100 мл прясно мляко
  • 100 мл газирана вода
  • щипка сол 



Начин на приготвяне: 



Корите се разстилат и се намазват добре с масло. Всяка кора се поръсва с натрошено сирене и се завива на не много стегнато руло. По същия начин се прави и с останалите кори. Подреждат се в подмазана с олио тавичка, като първо се започва от средата, във формата на охлюв. Получената баница се намазва с останалото масло и олио. Яйцата се разбиват заедно с киселото и прясното мляко. Добавя се газираната вода и щипка сол. Сместа се разбърква добре, докато се смесят продуктите и с нея се залива баницата. Пече се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса, до готовност. След изпичането се напръсква със студена вода и се завива с чиста кърпа. Сервира се топла! Добър апетит!





събота, 3 септември 2016 г.

Ябълков бутер сладкиш с овесени ядки, мед и канела


Необходими продукти : 


  • 400 г бутер тесто 
  • 3-4 средно големи ябълки 
  • 1 ч.ч овесени ядки 
  • 1/2 ч.ч захар 
  • 1-2 с.л мед 
  • 1-2 с.л масло 
  • 1 ванилийка
  • 1 ч.л канела
  • пудра захар или топинг по желание



Начин на приготвяне :

Бутер тестото се размразява и нарязва на две равни части. С едната част покриваме дъното на тавичка за пай (диаметър 24 см), а другата оставяме встрани. Ябълките се обелват, изчистват и нарязват на ситно. В подходящ съд разтапяме маслото и добавяме нарязаните плодове. Разбъркваме. Прибавяме захарта и меда. Оставяме сместа да се готви на слаб огън, докато ябълките се карамелизират. След това към тях се прибавят овесените ядки, ванилийката и канелата. Разбърква се и се сваля от котлона. След като сместа се охлади, се разпределя равномерно върху бутер кората. Покрива се с втората част от тестото, като краищата се притискат добре. Набожда се на няколко места с клечка или вилица и се изпича в предварително загрята фурна на 180 градуса, до готовност на тестото. Сладкишът се нарязва на парченца и се сервира след като поизстине. По желание може да се поръси с пудра захар или карамелов сироп.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...