RSS

петък, 9 септември 2016 г.

Ароматна кашкавалена пита със сусам и подправки



 

Необходими продукти :

за тестото: 


  • 1 кг брашно 
  • 42 г мая 
  • 250-300 мл топло прясно мляко 
  • 1 ч.л захар
  • 2 ч.л сол 
  • 2 яйца 
  • 1/2 ч.ч олио


за питката:


  • 1 жълтък за намазване
  • 10 г сусам 
  • 1-2 щипки шарена сол 
  • 1-2 щипки чубрица 
  • 100-150 г настърган кашкавал



Начин на приготвяне:


Брашното се изсипва в купа и в средата й се прави кладенче. Маята се размива в топлото мляко. Добавя се солта и захарта. Разбърква се. Яйцата се  разбиват и към тях се добавя олиото. И маята, и яйчната смес се изсипват при брашното. Замесва се тесто. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се разделя на части, които се разточват върху набрашнен плот. С помощта на чаша се изрязват кръгчета, които се прегъват на две. Притискат се леко в краищата и се свиват във формата на листенце. По същия начин се правят и останалите кръгчета, като получените листенца подреждаме в намазнена тавичка. Оформянето е по ваш вкус. След като приключим с оформянето, намазваме питката внимателно с разбит жълтък и поръсваме със сусам, чубрица и шарена сол. Оставяме да втаса. Изпичаме в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 30-35 минути. Пет минути преди да изключим фурната, поръсваме питката с настъргания кашкавал и запичаме до златист цвят. След като извадим питката от фурната я напръскваме леко със студена вода и завиваме първо с хартия за печене, а след това с кърпа, за да не полепне кашкавалът. Сервираме питката топла с напитка по избор! Добър апетит! 





0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...