skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти :
1 пакет кори за баница
200-300 г натрошено сирене
100-150 мл лимонада
200-250 г кисело мляко
60 г масло
3 яйца + още 2 за заливката
олио
Начин на приготвяне:
Намазваме с олио подходяща тава. Аз използвах форма за торта. Яйцата се разбиват и се смесват с натрошеното сирене. Маслото се разтапя. Корите за баница се разстилат, вземат се две по две. Върху тях се разпределя от плънката, поръсва се с масло и се навива на руло. Полученото руло се навива на розичка и се подрежда в подмазнената тава. По същия начин се прави и с останалите кори. След като наредим всички розички, намазваме с останалото масло и правим заливката за баницата. Разбиваме яйцата, добавяме киселото мляко и лимонадата. Разбъркваме. Баницата се залива със сместа и се изпича до готовност в предварително загрята фурна. След изпичането се напръсква със студена вода и се завива. Поднася се топла. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 2-3 литра вода
- 200 мл прясно мляко
- 200 г кренвирши
- 60 г топено сирене
- 200 г кисело мляко
- 100 г царевица от консерва
- 1-2 червени чушки
- 1-2 стръка кервиз
- 2-3 стръка копър
- 2 с.л олио
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
В подходяща тенджера сипваме водата, смесена с прясното мляко. Оставяме на бавен огън, а през това време нарязваме лука, кренвиршите и червените чушки на ситно. Добавяме към течността. Прибавяме и царевицата.Подправяме я с олио и сол на вкус. След като заври, загребваме 2-3 черпака и добавяме към купичка, в която сме сложили топеното сирене. Разбъркваме добре, за да се разтопи и прибавяме киселото мляко. Разбъркваме отново. Млечната смес изсипваме на тънка струйка към супата и подправяме с нарязан кервиз. По желание поръсваме с черен пипер. След около 5 минути сваляме от огъня. Поднасяме супата топла, поръсена със скълцан пресен копър. Добър апетит!
Необходими продукти :
- 40 г сушени плодчета годжи бери
- 50 г царевичка от консерва
Начин на приготвяне:
Листата от айсберга се измиват, подсушават се и се нарязват на ситно. Слагат се в салатиера или подходяща купа. Към тях се добавя консервата с риба тон, заедно със зехтина и скълцаният пресен магданоз. Подправя се със сол на вкус. Разбърква се. След това се гарнира с предварително попарените и подсушени плодчета годжи бери. Добавят се и нарязаните хинапчета и царевичката. Украсява се с магданоз и се сервира. Салатата няма нужда от допълнително овкусяване с оцет или с лимонов сок, защото се съчетава перфектно с леко киселите плодчета годжи бери. Добър апетит!
Необходими продукти :
- 250 г овкусена кайма
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 домат
- 1-2 картофа
- 1-2 червени чушки
- щипка чубрица
- щипка червен пипер
- 2-3 стръка пресен керевиз
- 4-5 стръка пресен магданоз
- сол и черен пипер на вкус
- шепа фиде или ориз
- олио
за застройката :
- 250 г кисело мляко
- 2 жълтъка
Начин на приготвяне:
В тенджера наливаме вода и добавяме олиото, около 2 супени лъжици. Най-напред нарязваме лука, моркова, домата, чушката и картофа на ситно. Слагаме ги във водата. След това оформяме топчетата от каймата. Добавяме и тях. Разбъркваме. Подправяме на вкус със сол, черен и червен пипер. Прибавяме щипка чубрица. Разбъркваме отново. Оставяме да къкри на слаб огън. Към края на готвенето добавяме и фидето. След като поизстине супата правим застройка от разбитите с киселото мляко жълтъци. Поръсваме със скълцан пресен магданоз и керевиз. Сервираме топла! Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1-2 домата
- 1 краставица
- глава червен лук
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 1-2 печени чушки
- 2 сварени яйца
- 100 г сирене
- 4-5 броя листа от айсберг
- зехтин и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Като цяло плънката за айсберговите листа е по Ваш избор. Варианти има много - с гъбки, с царевичка, с руска, с млечна салата и т.н. Аз съм се спряла на обикновена салата от домати, краставици, печени чушки, лук, пресен магданоз и сирене. Доматите измивам, подсушавам и нарязвам на ситно. Краставицата и чушките също. Слагам в купа. Добавям наситнен лук, магданоз и подправям на вкус със сол и зехтин. Леко разбърквам. Настъргвам сиренето на ситно ренде. Листата от айсберга измивам, подсушавам и слагам върху дъска. От готовата салата слагам върху едно листо и свивам на сарма, като подпъхвам добре краищата. По същия начин правя и останалите. Броят им варира според желаното количество. Украсявам с нарязани сварени яйца. Сервират се веднага, но може да се увият в стреч фолио и да се поднесат по-късно. Идеята е подходяща както за делници, така и за празници :) Добър апетит!