RSS

събота, 1 април 2017 г.

Бърза торта от руло с бял шоколад и ягоди


Необходими продукти:


  • 200 грама свежи пресни ягодки
  • 1 или 2 броя готови рула с ягодов крем
  • 250 грама течен бял шоколад
  • 2-3 обикновени вафли
  • продукти за украса по избор (аз използвах ягода и вафлени яйчица с пълнеж)


Начин на приготвяне:



Разрежете рулата и наредете половината от тях в чиния, така че дъното да се покрие. Разтопете шоколада, разстелете го равномерно, подредете нарязани ягоди. Покрийте с останалата част от нарязаните чула, отново глазирайте с бял шоколад и смелете вафлите в блендер. Поръсете старателно от всички страни и с помощта на пръстите притеснете добре от всички краища. Украсете с продукти по ваш избор и охладете тортата. Разрежете и я поднесете студена. Да ви е сладко! 


събота, 25 март 2017 г.

Баница на розички с кайма, бешамел и кашкавал






Необходими продукти: 



  • 400 грама кори за баница
  • олио за запръжка и намазване
  • 500 грама овкусена кайма
  • една глава лук
  • 100 грама маслини без костилки
  • 1-2 супени лъжици доматено пюре
  • една чаена лъжичка сух риган
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2 супени лъжици брашно
  • 200 милилитра прясно мляко
  • 200 грама кисело мляко
  • 150 грама настърган кашкавал


по желание

  • 150 грама попарена коприва
  • 100 грама гъби





Начин на приготвяне:



Тавата се намазва с малко олио, корите се разстилат. В тенджера се сгорещява малко мазнина, в която се запържват нарязаният лук и каймата. Подправя се със сол, черен пипер, доматено пюре и риган. Разбърква се и се прибавят нарязаните маслини, коприва и гъби (в случай, че добавите). Плънката се запържва и охлажда. След това се разстилат по 1-2 супени лъжици върху всяка кора и се навива във формата на охлюв. По същия начин се прави и с останалите продукти. Получените охлюви се подреждат в тавата. Загрява се малко олио, в което се запържва брашното и се разрежда със смес от прясното и кисело мляко. Подсолява се и се бърка докато се сгъсти. Баницата се поръсва с кашкавала, полива се с бешамела и за запича във фурна, загрята на 180 градуса до златиста коричка. Добър апетит! 


събота, 18 март 2017 г.

Домашен хляб в тенджера



Необходими продукти:


  • 1 кг брашно
  • 42 грама прясна мая
  • 4 супени лъжици олио
  • 1 чаена лъжица захар
  • 1 супена лъжица и половина сол
  • 300 милилитра топла вода


Начин на приготвяне:



Брашното се пресява и изсипва в купа, а по средата се прави кладенче. В топлата вода се разтваря маята, добавят се захарта, солта и олиото. Разбърква се и сместа се налива към брашното. Замесва се тесто и се слага в метална тенджера, предварително намазана с малко олио. Фурната се загрява на 50 градуса, тенджерата се слага вътре и се изчаква търпеливо тестото да втаса. След това градусите се увеличават на 170 и се изпича до златиста хрупкава коричка (около 35 минути). Напръсква се с вода и се завива с кърпа. Още топъл се разчупва и хапва с най-голямо удоволствие :) Добър апетит!


Пъстърва със зеленчуци и вино на фурна

Необходими продукти:



  • 2 броя изчистени пъстърви
  • 2 глави лук
  • 1 мек домат
  • 4 картофа
  • 2 моркова
  • 2 дафинови листа
  • 50 милилитра червено вино
  • сол и черен пипер на вкус
  • миксирани подправки за риба
  • олио за запръжка
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 2 стръка магданоз
  • 1 лимон



Начин на приготвяне:



Рибата се измива, подсушава и подправя отвътре и отвън с подправките за риба. В тенджера се запържват нарязаният лук, картофи, моркови, домат. Добавят се дафиновите листа, червения, черния пипер и сол на вкус. Налива се виното и смета се разбърква. Оставя се да къкри на слаб огън за 20 минути. След това се пресипва в тава, рибата се слага върху отгоре и ястието се запича в загрята на 200 градуса фурна за 30-35 минути. Гарнира се с нарязан лимон и магданоз. Добър апетит! 



сряда, 15 март 2017 г.

Бързи кремчета с халва и банани





Необходими продукти:


  • 3 банана
  • 50 милилитра прясно мляко
  • 10 грама ванилова захар
  • 300 грама фъстъчена халва


Начин на приготвяне:

Халвата се разрязва на малки парченца и се слага в блендера. Налива се прясното мляко, добавят се разполовените банани, ваниловата захар и се пасира до получаването на гъст крем. Изстудява се, разсипва се в чашки и се хапва с усмивка и наслада :) Да ви е сладко!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...