RSS

събота, 1 юли 2017 г.

Критараки с пилешко, сметана и кашкавал


Необходими продукти:




  • 250 грама паста орзо (критараки)
  • 1 глава лук
  • пилешки бутчета или гърди
  • сол, черен пипер на вкус
  • 50 милилитра готварска сметана
  • 50 грама настърган кашкавал
  • 2 чаени чаши вода или пилешки бульон
  • зехтин или олио за запръжка


Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва ситно и се запържва в сгорещена мазнина. Месото се нарязва на порции, прибавя се към лука и се овкусява със сол и черен пипер. Пастата се прибавя, разбърква се, наливат се сметаната и водата (бульона) и ястието се оставя да къкри на слаб огън за 30-35 минути като се разбърква периодично. Накрая се поръсва с настърган кашкавал и се поръсва с копър или магданоз по желание. Добър апетит!

петък, 30 юни 2017 г.

Картофи със спанак, сметана, чесън и сирене


Необходими продукти:



  • 1 килограм картофи
  • 100 грама пресен спанак
  • 2 стръка пресен чесън
  • 1 стрък пресен лук
  • 50 милилитра готварска сметана
  • сол, черен пипер
  • 50 грама натрошено сирене
  • 30 грама краве масло
  • 1 чаена чаша вода



Начин на приготвяне:



Картофите се обелват, измиват и нарязват на кубчета. Запържват се в маслото, добавя се нарязан ситно спанак, пресен лук и пресен чесън. Разбърква се и се подправя със сол, черен пипер и сметана. Налива се водата и ястието се задушава за 10 минути, а след това се готви на слаб огън до готовност на картофите. Добър апетит!

събота, 24 юни 2017 г.

Фарфале със сметана, кашкавал, чеснов крем и колбас

Необходими продукти:



  • 300 грама паста фарфале
  • 1 главичка лук
  • половин глава чесън
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 150 милилитра течна готварска сметана
  • няколко стръка пресен копър
  • няколко стръка пресен магданоз
  • сол, черен пипер според вкуса
  • колбас по избор - кренвирш, шунка или бекон
  • 150-200 грама настърган кашкавал



Начин на приготвяне:


Пастата се сварява в подсолете вода и се прецежда. По желание се охлажда, за да не се слепва. Чесновите скилидки се сваряват, слагат се в блендер, налива се зехтин и се разбива. Лукът се нарязва и запържва, прибавя се чесновата паста, нарязан колбас и макароните. Налива се сметаната, подсолява се и се подправя с черен пипер. Разбърква се и се гарнира с нарязани пресни копър и магданоз. При сервиране се поръсва на настърган кашкавал. Добър апетит! 



четвъртък, 22 юни 2017 г.

Картофена салата с червен лук, подправки и риба тон




Необходими продукти:



  • 1 килограм пресни картофи
  • 1 консерва риба тон в зехтин
  • 1 глава червен лук
  • сол, черен пипер, сок от лимон
  • няколко стръка пресен копър
  • няколко стръка пресен магданоз


Начин на приготвяне:


Картофите се сваряват, охлаждат и обелват. Нарязват се на кубчета и се слагат в купа. Добавя се рибата, заедно със зехтина и се подправя със сол, черен пипер, сок от един лимон и нарязаните лук и пресни подправки. Разбърква се и се охлажда. Добър апетит! 


неделя, 18 юни 2017 г.

Мусака със заливка от крема сирене



Необходими продукти:


за мусаката
  • 1 килограм картофи
  • 500 грама овкусена кайма
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 3 обелени меки домата
  • щипка захар
  • сол, черен пипер, червен пипер
  • 1 чаена лъжичка чубрица
  • няколко стръка пресен магданоз
  • 100 милилитра доматен сок
  • олио за запръжка
  • вода

за заливката

  • 3 яйца
  • 125 грама крема сирене
  • 300 грама кисело мляко
  • сол 

Начин на приготвяне:


Картофите се обелват, измиват и нарязват на кубчета. Олиото се загрява, лукът се нарязва ситно и се запържва в него, след което се добавя и каймата. След като сместа се позапържи се прибавят нарязан или настърган морков, наситнените меки домати, картофите, доматения сок, разбърка се и се подправя с щипка захар, сол, червен и черен пипер на вкус. Овкусява се с чубрицата, нарязания пресен магданоз и се налива около половин чаша вода. Ястието се оставя да къкри на слаб огън докато течността се редуцира - около 10 минути и се прехвърля в тава. Долива се още вода, да покрие зеленчуците и се запича в загрята фурна на 200 градуса за 30 минути. След това се охлажда и се залива със смес от разбити яйца, крема сирене, кисело мляко и сол според вкуса. Разпределя се равномерно с помощта на лъжица и се запича за още 10-15 минути до златиста коричка. Добър апетит!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...