skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 2 корена бяла ряпа
- 2 моркова, обелени
- 50 грама свежа рукола
- 1/2 връзка пресен магданоз
- сок от един лимон
- сол според вкуса ви
- зехтин на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете морковите и ряпата, настържете ги на едро ренде и сложете в купа. Измийте и нарежете магданоза ситно, добавете го към салатата. Прибавете руколата и подправете със сол, зехтин и сок от лимон. Разбъркайте и поднесете. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500-600 грама брашно
- 1/2 кубче жива мая
- 2 супени лъжици мед
- 3 супени лъжици зехтин
- щипка сол
- 250 милилитра топла вода
Начин на приготвяне:
Активирайте маята в топлата вода, а брашното пресейте в купа. Към него прибавете солта, меда и зехтина. Налейте течните съставки, разбъркайте с бъркалка и изсипете тестото върху набрашнен плот. Замесете тесто и го оставете да си почине за един час. Покрийте с прозрачно фолио, за да не хваща коричка. За печенето използвайте йенски съд, предварително намаслен и леко набрашнен или изцяло метална тенджера. Разположете тестото вътре, загрейте фурната на 70 градуса и сложете хляба. След 10 минути увеличете температурата на 180-190 градуса и изпечете до златиста коричка. Охладете хляба, разрежете и го поднесете. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 50 милилитра прясно мляко
- 100 грама настърган кашкавал
- сол според вкуса ви
- 1 супена лъжица царевично брашно
- 1/2 връзка нарязан ситно магданоз
- 250 грама сварено пилешко месо
- 200 грама сварен ориз, може и със зеленчуци
- зеленина по избор за украса
Начин на приготвяне:
В купа чукнете яйцата, добавете млякото, солта и разбийте с телена бъркалка. Прибавете настърган кашкавал, брашно, магданоз и разбъркайте до еднородност. Изсипете сместа в правоъгълна тава, покрита с лист хартия за печене. Разпределете я равномерно и запечете в загрята на 200 градуса фурна до златисто. Охладете получения блат, обърнете и го напълнете с плънката от ориз и пилешко месо. Завийте рулото, украсете със зелени подправки по избор, разрежете и поднесете! Добър апетит!
Необходими продукти:
- 2 бутчета, почистени и нарязани на порции
- 1 глава лук, нарязана ситно
- 250 грама замразен микс от грах, моркови и царевица
- 1 чаена чаша ориз
- 3 чаени чаши вода или пилешки бульон
- сол, черен пипер на вкус
- олио или зехтин за запръжка
Начин на приготвяне:
В тенджера сгорещете мазнината и запържете лука. Прибавете ориза и зеленчуците. Подправете със сол, черен пипер и пресипете сместа в йенски съд или тава. Запържете отделно пилешкото месо, аз добавих и няколко ребърца, които отделно придадоха страхотен вкус на ястието. Разпределете месото в тавата, налейте водата или бульона и сложете капака, ако използвате йенски съд. Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете ястието за 40-45 минути. Поднесете ястието топло, по желание гарнирайте с кисело мляко. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 350 грама брашно
- 1/2 пакетче суха мая
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена лъжичка оцет
- 1-2 супени лъжици зехтин
- 100-120 милилитра прясно мляко
- 2 супени лъжици домашна лютеница или пюре
- нарязани пресни риган, босилек и магданоз
- маслини за украса
- 100 грама попарен спанак
- 150 грама салам, нарязан фино
- 100 грама настърган кашкавал
- 80-100 грама настъргана шунка
Начин на приготвяне:
В купа сложете брашното, смесено със захарта, солта и маята. Добавете зехтина, оцета и прясното мляко. Замесете меко тесто и го оставете да втаса. Количеството е подходящо за голяма по-плътна пица или за две по-фини. Разточете блат и го сложете в намаслена и набрашнена тава. Намажете с лютеницата или пюрето, добавете ситно нарязаните босилек, риган и магданоз. Ако нямате пресни, заместете със сухи подправки. Нарежете спанака ситно и го разпределете върху тестото. Гарнирайте със салам, настърганите шунка и кашкавал, украсете с маслините. Загрейте фурната на 190 градуса и запечете пицата за 30-35 минути. Поднесете топла! Добър апетит!