RSS

понеделник, 29 януари 2018 г.

Салата от ряпа с моркови, магданоз и рукола


Необходими продукти:



  • 2 корена бяла ряпа
  • 2 моркова, обелени
  • 50 грама свежа рукола
  • 1/2 връзка пресен магданоз
  • сок от един лимон
  • сол според вкуса ви
  • зехтин на вкус


Начин на приготвяне:


Обелете морковите и ряпата, настържете ги на едро ренде и сложете в купа. Измийте и нарежете магданоза ситно, добавете го към салатата. Прибавете руколата и подправете със сол, зехтин и сок от лимон. Разбъркайте и поднесете. Добър апетит! 


събота, 27 януари 2018 г.

Хляб с мед и зехтин


Необходими продукти:



  • 500-600 грама брашно
  • 1/2 кубче жива мая
  • 2 супени лъжици мед
  • 3 супени лъжици зехтин
  • щипка сол
  • 250 милилитра топла вода


Начин на приготвяне:


Активирайте маята в топлата вода, а брашното пресейте в купа. Към него прибавете солта, меда и зехтина. Налейте течните съставки, разбъркайте с бъркалка и изсипете тестото върху набрашнен плот. Замесете тесто и го оставете да си почине за един час. Покрийте с прозрачно фолио, за да не хваща коричка. За печенето използвайте йенски съд, предварително намаслен и леко набрашнен или изцяло метална тенджера. Разположете тестото вътре, загрейте фурната на 70 градуса и сложете хляба. След 10 минути увеличете температурата на 180-190 градуса и изпечете до златиста коричка. Охладете хляба, разрежете и го поднесете. Добър апетит! 


Кашкавалено яйчено руло с пилешко и ориз



Необходими продукти:


  • 4 яйца
  • 50 милилитра прясно мляко
  • 100 грама настърган кашкавал
  • сол според вкуса ви
  • 1 супена лъжица царевично брашно
  • 1/2 връзка нарязан ситно магданоз
  • 250 грама сварено пилешко месо
  • 200 грама сварен ориз, може и със зеленчуци
  • зеленина по избор за украса


Начин на приготвяне:


В купа чукнете яйцата, добавете млякото, солта и разбийте с телена бъркалка. Прибавете настърган кашкавал, брашно, магданоз и разбъркайте до еднородност. Изсипете сместа в правоъгълна тава, покрита с лист хартия за печене. Разпределете я равномерно и запечете в загрята на 200 градуса фурна до златисто. Охладете получения блат, обърнете и го напълнете с плънката от ориз и пилешко месо. Завийте рулото, украсете със зелени подправки по избор, разрежете и поднесете! Добър апетит! 


петък, 26 януари 2018 г.

Пиле с ориз и зеленчуци на фурна


Необходими продукти:


  • 2 бутчета, почистени и нарязани на порции
  • 1 глава лук, нарязана ситно
  • 250 грама замразен микс от грах, моркови и царевица
  • 1 чаена чаша ориз
  • 3 чаени чаши вода или пилешки бульон
  • сол, черен пипер на вкус
  • олио или зехтин за запръжка


Начин на приготвяне:


В тенджера сгорещете мазнината и запържете лука. Прибавете ориза и зеленчуците. Подправете със сол, черен пипер и пресипете сместа в йенски съд или тава. Запържете отделно пилешкото месо, аз добавих и няколко ребърца, които отделно придадоха страхотен вкус на ястието. Разпределете месото в тавата, налейте водата или бульона и сложете капака, ако използвате йенски съд. Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете ястието за 40-45 минути. Поднесете ястието топло, по желание гарнирайте с кисело мляко. Добър апетит!



четвъртък, 25 януари 2018 г.

Пица със салам, шунка, кашкавал и спанак



Необходими продукти:



  • 350 грама брашно
  • 1/2 пакетче суха мая
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1/2 чаена лъжичка оцет
  • 1-2 супени лъжици зехтин
  • 100-120 милилитра прясно мляко
  • 2 супени лъжици домашна лютеница или пюре
  • нарязани пресни риган, босилек и магданоз
  • маслини за украса
  • 100 грама попарен спанак
  • 150 грама салам, нарязан фино
  • 100 грама настърган кашкавал
  • 80-100 грама настъргана шунка


Начин на приготвяне:


В купа сложете брашното, смесено със захарта, солта и маята. Добавете зехтина, оцета и прясното мляко. Замесете меко тесто и го оставете да втаса. Количеството е подходящо за голяма по-плътна пица или за две по-фини. Разточете блат и го сложете в намаслена и набрашнена тава. Намажете с лютеницата или пюрето, добавете ситно нарязаните босилек, риган и магданоз. Ако нямате пресни, заместете със сухи подправки. Нарежете спанака ситно и го разпределете върху тестото. Гарнирайте със салам, настърганите шунка и кашкавал, украсете с маслините. Загрейте фурната на 190 градуса и запечете пицата за 30-35 минути. Поднесете топла! Добър апетит! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...