skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 3-4 свински пържоли
- 2 скилидки чесън
- 1 връзка магданоз
- 2 супени лъжици разтопено масло
- сол, черен пипер на вкус
за апетитката
- 4-5 мариновани червени чушки
- 1 скилидка чесън
- 400 грама цедено кисело мляко
- 100 грама майонеза
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Месото се слага в купа, а в блендер се разбиват чесъна, магданоза и маслото. Пържолите се заливат със сместа и се оставят да се мариноват в нея за 3-4 часа. След това се пекат на предварително загрята скара. От маслото в маринатата стават крехки и сочни. Нарежете или смелете чушките заедно с чесъна, добавете цеденото мляко, майонезата и сол на вкус. Разбъркайте до хомогенност, поднесете пържолите с охладената апетитка. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 400 грама почистен зелен боб
- 4-5 картофа, обелени и нарязани
- 1 глава лук, нарязана ситно
- 1 морков, обелен и нарязан
- 1-2 чаени лъжички червен пипер
- 2-3 скилидки чесън, обелени
- сол, черен пипер на вкус
- 500 грама свинско месо за готвене
- няколко стръка пресен копър и магданоз
- мазнина за запръжка
Начин на приготвяне:
В купата на уреда сложете мазнина и го настройте на пържете. Запържете лука, червения пипер и добавете моркова, картофите и свинското месо, нарязано на кубчета. Подправете със сол и черен пипер, добавете зеления боб, копъра и магданоза, чесъна. Налейте 150-200 милилитра вода и разбъркайте ястието. Сменете режима на готвене със задушаване (stew), затворете уреда и оставете да готви 60 мин. Поднесете гозбата топла, гарнирайте с цедено или кисело мляко. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 10-15 листа от кисело зеле, по-големи
- 1/2 чаена чаша ориз
- 1 глава лук, наситнена
- 1 настърган морков
- 500 грама кайма, подправена
- сол, черен пипер, кимион, червен пипер
- 1 чаена лъжичка джоджен
- масло или олио за запръжка
- 30 мл бяло вино
- 200 милилитра зелева чорба
- 500 грама кисело мляко
- 2 супени лъжици брашно
- сок от един лимон
- 30 грама краве масло
Начин на приготвяне:
В тиган сгорещете мазнина и запържете лука и моркова. Добавете каймата, накъсана ситно, солта, червения и черния пипер, кимиона и джоджена. Разбъркайте и изсипете ориза, след това налейте виното. След като течността се изпари, свалете от котлона и леко охладете. Върху дъска сложете зелев лист, разпределете една-две лъжици от плънката и завийте сарма. Пригответе по същия начин всички сарми и подредете плътно една до друга в тенджера. Залейте със зелевата чорба и притиснете сармите с чиния. Оставете да се сварят на слаб огън за час. През това време пригответе соса. В друг съд разтопете масло и запържете брашното. Разбийте киселото мляко и малко водичка и сока от лимона. Изсипете към брашняната смес и бъркайте до сгъстяване. Подправете с малко сол и черен пипер. Поднесете сармите, гарнирани с млечно-лимоновия сос, поръсете с червен пипер или джоджен. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 4 сварени и обелени яйца
- 70 милилитра прясно мляко
- 250-300 милилитра олио или зехтин
- сок от половин лимон
- 1 чаена лъжичка горчица
- 1-2 пресовани скилидки чесън
- 150 грама сирене, леко обезсолено
- 1 чаена лъжичка пушен червен пипер
- сол според вкуса
Начин на приготвяне:
Нарежете яйцата и ги сложете в купа, добавете чесъна, натрошеното сирене, пипера и солта. Пригответе лека майонеза като добавите постепенно мазнината към прясното мляко и издърпвате/разбивате сместа с пасатор. Получения сос изсипете към останалите продукти и разбийте продължително до получаването на хомогенна смес. Разсипете апетитката, охладете и поднесете. Идеална за хапване по всяко време. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 400-500 грама кори за баница, по-дебели или печени на сач
- 3 стръка праз, нарязани на колелца
- 500 грама кайма
- 100 грама царевица от консерва
- сол, черен пипер, кимион на вкус
- 30 грама краве масло
- олио
- 200 милилитра прясно мляко
- 3 супени лъжици брашно
- 200 грама настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Намаслете йенски съд или тава, сложете един лист от корите за баница, а в тиган сгорещете олио и запържете праза. Добавете каймата, сол, черен пипер и кимион на вкус. Разбъркайте и добавете царевицата. Сложете върху кората част от плънката и покрийте с втора. Редувайте кори и смес, докато свърши пълнежа. Завършете с кора, разрежете баницата на четири. В друг съд сгорещете маслото, запържете брашното и разредете с прясното мляко. Бъркайте до сгъстяване и изсипете сместа върху баницата. Разпределете я с лъжица, поръсете с кашкавала и запечете във фурна, загрята на 190-200 градуса за 40-45 минути. Поднесете баницата топла. Добър апетит!