RSS

сряда, 30 септември 2015 г.

Лютеничката на баба - спомен от детските години в началото на 90-те

Необходими продукти:



  • 5 с.л.захар
  • 3 с.л.сол
  • 600 мл олио
  • 3 кг патладжани
  • 3-4 кг доматено пюре
  • 4 настъргани моркова
  • 3-4 настъргани картофа
  • 10кг червени чушки



Начин на приготвяне:



Червените чушки се измиват, подсушават и почистват от семките и дръжките. Пекат се на огнище и се поставят в съд с капак, за да изстинат. Така задушените чушки се белят по-лесно, а изпичането на огнище им придава приятен опушен аромат. Патладжаните също се пекат и задушават по същия начин. При липса на огнище, зеленчуците се пекат във фурна, като се обръщат периодично. Изпечените чушки и патладжани се обелват. След това се смилат на едро. Едросмлените зеленчуци се смесват с предварително приготвеното доматено пюре. Добавя се олио, в което се запържват настърганите морков и картоф, добавят се зеленчуците и се варят на слаб огън. Когато лютеницата заври, се бърка постоянно, за да не загори. Добавят се сол и захар, и се опитва. По желание се добавя магданоз. Готовата лютеница се пълни в бурканчета до ръба. Стерилизира се 30 минути.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...