RSS

сряда, 18 ноември 2015 г.

Домашно филе с пушен привкус

Необходими продукти : 





  • 1 кг свинско бонфиле
  • 500г морска сол 
  • 10 г брашно от чесън
  • 10г черен пипер
  • 10г млян кимион 
  • червен пипер на вкус
  • 10г пушен червен пипер
  • чубрица и риган на вкус
  • 1-2 щипки подправка за пържоли на KOTANYI 
  • връвчици за завързване 

Начин на приготвяне :




Месото се изчиства от мазнината и се подравнява. Парчетата месо се слагат в подходящ съд и се посоляват обилно с морската сол. Трябва да престоят така поне 24 часа, за да се изпече месото от солта. След това месото се накисва за 30 минути във вода и оцет, така че количеството да го покрие. Изплакват се и се овалват в предварително направената смес от подправки. Изтръскват се, за да падне ненужното. Правят се дупки във филето, през които се прекарват връвчици. Закачат се на проветриво място. След седмица или две, в зависимост от това как ги харесвате и от времето, са готови.

неделя, 15 ноември 2015 г.

Снежен човек от сирене


Празниците съвсем не са далеч, а със застудяването Коледният дух и атмосфера се засилват все повече и повече :) Затова от мен едно тематично предложение, експресно и лесно :) 

Необходими продукти : 






  • 1пакетче( 10г) черен пипер на зърна
  • 3-4 стръка пресен магданоз
  • 1 морков
  • 1 червена чушка
  • млян черен пипер на вкус
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч.ч. краве сирене
  • 400 гр.сирене крема
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:


Смесват се крема сиренето и 1/2 ч.ч. от настърганото краве сирене. Добавят се скълцаната ситно скилидка чесън, пипер и сол на вкус.Поставя се в хладилник най-малко за 30 минути. От тази доза се получават 6-8 снежни човека. Оформят се по 3 топки с различна големина за тялото на всеки снежен човек. Подреждат се една върху друга, като за по-голяма стабилност се използват клечки за зъби.Върхът на чушката се изрязва –за шапчица на снежния човек.От моркова се изрязва част, която се използва за носле и черен пипер на зърна за очичките и копчетата. От стръкчетата магданоз се използват само дръжките –за метличка.
Импровизирайте смело :) Празниците наближават!

четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Панирани пържени филийки






Необходими продукти : 


  • 2 яйца
  • 50мл лимонада
  • 250г кисело мляко
  • 50мл прясно мляко 
  • щипка сол
  • щипка захар
  • щипка сода
  • 1 ч.ч. брашно 
  • стар хляб
  • повечко мазнина




Начин на приготвяне: 



Яйцата се разбиват заедно с киселото и прясно мляко, като предварително содата се добавя към киселото мляко. Добавят се захарта, солта и лимонадата. Разбърква се добре, след което се прибавя брашното. Филийките се накисват в сместа и се изпържват в сгорещена мазнина.

Питка със сирене, масло и сметана



Необходими продукти :


 


  • 2 бр. яйца (едното за намазване)
  • 42 г прясна мая (1 кубче)
  • 250-300 мл прясно мляко
  • 250-300 мл вода
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • 150г натрошено сирене
  • 2с.л заквасена сметана
  • масло за намазване
  • около 1 кг брашно
  • сeмена за поръсване ( сусам, маково семе и др.) 




Начин на приготвяне : 


Маята с прясното мляко,леко затоплено и 1 с.л. захар + 1 с.л. брашно се оставя да втаса. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат хладката вода, яйцето, солта и вече готовата мая. Добавя се сиренето и заквасената сметана.Замесва се средно меко тесто и се оставя да почине 20 минути. Вече втасало, тестото се дели на топки, всяка се разточва - намазва се с масло (разтопено).Навива се на руло и се нарязва на парченца. Другият вариант е с намаслени ръце да се оформят топки от тестото, които подреждаме в намаслен йенски съд с капак. Така се процедира с всяка топка. След това се оставя на по-топло, да набухне тестото и вече втасалата питка се намазва с 1 яйце, разбито с 1 с.л. олио и се поръсва със сусам (може и с маково семе). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. 

вторник, 10 ноември 2015 г.

Пилешки кюфтета с кашкавал и топено сирене

Необходими продукти : 



  • 500г пилешко филе
  • 100г кашкавал 
  • 50-60г  топено сирене 
  • 200г майонеза 
  • галета или смлян корнфлейкс около 1 ч.ч.
  • черен пипер, кимион и сол на вкус

Начин на приготвяне:


Пилешкото филе се нарязва на малки парчета и се смила в блендер. Към него се прибавят настъргания кашкавал, топеното сирене,майонезата,малко галета, сол,кимион и черен пипер. Разбърква се хубаво и с намаслени ръце се оформят кюфтенца, които се пържат се в добре загрята мазнина, а може и върху хартия за печене във фурната.  Сервират се със сос по избор или гарнирани със салата.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...