skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти :
- 200г пушен бекон на слайсове
- 500 г свинско месо
- 2 глави лук
- 1 ч.ч. червено вино
- 1 с.л. брашно
- 5 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. черен пипер
- кимион на вкус
- 1 дафинов лист
- сол на вкус
За гарнитура:
- 1/2 ч.ч. ориз
- 1 и 1/2 ч.ч. вода
- 1 с.л. масло
Начин на приготвяне :
Свинското месо се нарязва на хапки, а лукът на полумесеци. Месото и лукът се задушават до омекване. След това се добавя 1ч.ч вода и варенето продължава до полуомекване на месото. Прибавят се червеното вино, брашното, размито в доматеното пюре и подправките. Ястието се вари до готовност, като от време на време се разбърква. Смесва се с гарнитура от ориз, сварен в подсолена вода - до пълна готовност и овкусен с масло. Слайсовете бекон се подреждат плътно едно до друго върху фолио. Върху тях се слага от винения кебап и се навива на руло. По желание може да се запече леко във фурна.
Необходими продукти :
- 2-3 кренвирша
- 2-3 яйца
- 1 с.л масло
- сол и черен пипер на вкус
- клечки за зъби
Начин на приготвяне
Кренвиршите се обелват и се разрязват по дължина, всяка от които се нарязва напречно на равни разстояния - почти до края. Свива се във формата на кръг и се захваща с клечка за зъби. Запържва се, като в средата се чуква или цяло, или разбито яйце - както желаете. За да не остане яйцето сурово ( ако сложите цяло), се полива няколко пъти със сгорещеното масло отгоре. Подправя се според вкуса със сол и черен пипер. Декорирайте на воля и поднесете :)
Необходими продукти :
- 300г къпини
- 250г пълномаслено кисело мляко (йогурт - натурален)
- 150г заквасена сметана
- 2 с.л кафява захар
- топинг карамел
- други плодове ( по желание)
Начин на приготвяне :
Къпините се изчистват и измиват. Пасират се. Заквасената сметана се прибавя към киселото мляко, заедно със захарта. Разбърква се до получаването на хомогенна смес. Към нея се прибавят пасираните къпини и се разбърква. По желание може да се добавят и други плодове. Аз използвах една нектарина. Изсипва се в подходяща кутийка с капак и се покрива с топинг карамел. Оставя се да се замрази. Топингът е по вкус и избор, може да се сложи и след като десертът бъде разсипан в купички.
Необходими продукти :
- 1 кг тиквички
- 3 моркова
- 2 картофа
- 2 яйца
- сол на вкус, кимион и черен пипер на вкус
- 2 с.л кисело мляко
- 1 връзка пресен копър и 3-4 скилидки чесън
- 150-200 г брашно и царевично брашно смес
- 100г краве сирене
- 50 настърган пармезан
Начин на приготвяне :
Тиквичките се настъргван на едро ренде, осоляват се, добавя се кимион и черен пипер според вкуса, добавят се и яйцата, киселото мляко, настърганите картофи и моркови, сирене и пармезан.Всичко се разбърква много добре, след което се прибавя и брашното.Може да излезе малко повече - бърка се до получаването на гъста каша. Оставя се за 30 минути на хладно, за да стегне малко, след което се загребва с лъжица от сместа и се изпържва в силно сгорещеното олио.
Необходими продукти :
- 2-3 филийки хляб
- 125г нарязана моцарела
- 100г салами или друг вид колбас
- зехтин за поръсване
- сол и подправки на вкус
- пресен босилек или магданоз
Начин на приготвяне:
С помощта на по-малък ринг от филийките хляб се изрязват кръгчета. Препичат се добре и от двете страни на плоска скара или тиган. Върху всяка брускетка се слага изрязано кръгче салами, моцарела, салами и се завършва с брускетка. Поръсват се със скълцан босилек или магданоз, зехтин или подправки по избор. Декорацията е по ваш вкус, може да се импровизира.
Необходими продукти :
- 1/2 пакетче мая
- 1 ч.л сол
- 1 ч.л захар
- 200 мл вода
- брашно
- 400 г телешко (свинско, пилешко) месо
- 1 домат
- 2-3 кисели краставички
- пържени картофки
- 2 с.л кисело мляко
- 1 с.л майонеза, може и млечна
- 1 с.л картофено пюре
- 10 г (пакетче) чесън на прах
- 1 ч.л кимион
- 2 с.л пържен лук
Начин на приготвяне :
Месото се накълцва на ситно. Пече се с малко мазнина на фурна или плоска скара. Желателно е да се разбърква от време на време. Тестото се замесва като към брашното се прибавят солта, захарта, маята и водата. От него се оформят топки, големи колкото яйце. Разточват се на много тънко. Пекат се на сач, а може и в тиган, но с малко мазнина. След като са изпечени се покриват, за да омекнат. Във всяка питка се слага сос, предварително направен така : смесва се майонезата,киселото мляко, картофеното пюре,добавя се кимионът и чесънът.Разбърква се добре с телена бъркалка. След това се добавя месото, пържените картофи, пържения лук, нарязаните доматки, краставичките, нарязани на ситно. Дюнерът се завива, така че долната страна на питката да се прегъва навътре, за да не потече сос. След това се навива точно както палачинките. По желание може да се добави прясно накълцано зеле или скълцана марулка.
Изключително вкусна, много лесна и бърза салатка с испанско свежо сирене "Burgos"
Необходими продукти:
- 1-2 домата
- 2-3 стръка магданоз
- 1 кофичка сирене - Бургос ( кръгла )
- сол на вкус
- зехтин
- маслини
- колбас ( по желание )
Начин на приготвяне :
Доматите се измиват, подсушават се и се нарязват на филийки. Върху всеки резен домат се слага нарязано парченце прясно сирене, отново доматче, колбас ( по избор ), доматче, сирене и в същия ред, като завършваме с резен домат. Подправя се на вкус със сол и със зехтин. Поръсва се със скълцан пресен магданоз. Декорира се с маслинките.
След като направих снимките на още топлите вити банички, ги върнах отново в покритата тава, заедно с розичката от кашкавал... След някъде 30 минути отидох да си взема една баничка :) иииии розичката се бе стопила в идеално кръгла формичка... реших да й предам малко нов външен вид :) разточих кашкавала върху фолио и го обърнах върху намаслена чашка. Постоя така 10 минути в хладилника, след което го отлепих, обърнах и напълних с останало ризото от снощи и.... ето го резултата :)
Необходими продукти :
- 500г брашно
- 200 мл вода
- 2 яйца
- 1/2 ч.л сол
- 1/2 ч.л захар
- 1 с.л олио
- 1 с.л оцет
- около 150г сирене
- 120г разтопено масло
Начин на приготвяне :
Яйцата се разбиват добре, заедно със солта, захарта, олиото и оцета. Смесват се с водата и се
разбърква. Сместа се добавя към брашното и се замесва меко тесто. Оставя се да отпочине за 20-на минути. След което, тестото се нарязва на 6 равни топки, които се накисват в разтопеното масло и се разточват на много фино. Настъргва се сирене и се навива на руло, което свиваме във формата на охлюв. По същия начин се процедира и с останалите топки тесто. Нареждат се в добре намаслена тавичка, като отгоре се намазват обилно с масло или олио. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса - около 20 минути, след което фурната се засилва на 200 градуса - още 5-10 минути, до добиване на златиста коричка. След като се извадят от фурната, се напръскват със студена вода и тавата се завива с влажна кърпа. Поднасят се топлички с кисело мляко, боза или айран - който с каквото пожелае. Бон апети !