понеделник, 8 февруари 2016 г.
Месеничка с масло и сирене в кексова форма
Необходими продукти :
Етикети:
месеници
събота, 6 февруари 2016 г.
Зелена салата с чеснови крутони и дресинг

Необходими продукти :
- 1 бр. зелена салата
- 1 морков
- 1 краставица
- 1 домат
- връзка пресен лук
- 2-3 стръка пресен копър
- 100 г сладка царевица
- 1-2 маслини за украса
- 1-2 стръка магданоз за украса
- 1-2 филии хляб
- чесън на прах
- 1 с.л зехтин
- сол на вкус
за дресинга:
- лимонов сок
- 200г майонеза
- 1-2 с.л сметана без захар
- 2 с.л картофено пюре
Начин на приготвяне:
Етикети:
Зеленчукови салати
петък, 5 февруари 2016 г.
Месеница с мляно свинско месо и риган
Необходими продукти :
- 1 кг брашно
- 2 пакетчета суха мая
- 60 г разтопено краве масло
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 100 мл вода
- 2 яйца
- 1/2 ч.ч олио
- 1 ч.л захар
- 1 с.л сол
- 1 консерва мляно свинско месо
- сух риган за поръсване
- 5 г маково семе ( половин пакетче )

Начин на приготвяне :
Етикети:
месеници
четвъртък, 4 февруари 2016 г.
Сметаново ризото със свинско и зеленчуци
Необходими продукти :
- 1 глава лук
- 30г масло
- 500г свинско месо
- 1 ч.ч ориз
- 1-2 с.л соев сос
- черен пипер на вкус
- 50 г моркови на кубчета
- 50 г царевица
- 50 г грах
- 200 г печурки
- 3-4 маслинки
- 2 стръка копър
- 1 скилидка чесън
- 2 с.л заквасена сметана
- 1 с.л горчица с мед

Начин на приготвяне:
Използваме уок тиган или тенджера с капак. Лукът се запържва в разтопеното и сгорещено масло. Разбърква се. Добавя св нарязаното на жулиени свинско месо. Поразбърква се, за да се запържи и се овкусява със соев сос и черен пипер. След това се добавят нарязаните гъби и зеленчуците. Накрая се прибавя оризът, скилидката чесън, маслинките и се доливат 3 ч.ч вода. Ястието се задушава на слаб огън, като се разбърква периодично. След като се свари оризът,се оставя да поизстине малко и се добавят сметаната, горчицата и скълцаният пресен копър. Разбърква се и се сервира топло. Добър апетит !
вторник, 2 февруари 2016 г.
Майонезена пита-венец с крема сирене
Необходими продукти :

- 1 кг брашно
- 200 г майонеза
- 125 г крема сирене
- 2 ч.ч. прясно мляко
- 2 пакетчета суха мая
- 1 жълтък
- 10 г сусам за поръсване
- 1-2 щипки чубрица за поръсване

Начин на приготвяне:


Етикети:
Пити
понеделник, 1 февруари 2016 г.
Пилешки бутчета с маслено-чеснови картофки и топено сирене
Необходими продукти :

- 2-3 пилешки бутчета
- 4-5 по-големи картофа
- 1 ч.л къри
- 1 ч.л червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
- 30 г масло
- 2-3 стръка пресен копър
- 2 скилидки чесън
- 80г топено сирене за мазане
- 2 стръка магданоз
- щипка риган
Начин на приготвяне:

Етикети:
пилешко месо,
ястия на фурна
неделя, 31 януари 2016 г.
Супа топчета със кълцано свинско и зеленчуци
Необходими продукти :

- 250 г овкусена кайма
- 300 г свинско месо
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 домат
- 50 г царевица
- 50 г грах
- щипка чубрица
- сол и черен пипер на вкус
- шепа фиде
- 4-5 стръка пресен магданоз
- олио
за застройката :
- 1 ч.ч кисело мляко
- 1-2 с.л брашно
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
В тенджера наливаме вода и добавяме олиото, около 2 супени лъжици. Най-напред нарязваме на много ситно свинското месо и го слагаме във водата, за да пусне бульонче. След това оформяме топчетата от каймата и слагаме и тях. Разбъркваме. Добавяме нарязаният на ситно лук, нарязаните морков и домат, добавяме сол и черен пипер на вкус.Разбъркваме отново. Добавяме царевицата и граха и оставяме да къкри на слаб огън. Към края на готвенето добавяме и чубрицата и фидето. След като поизстине супата правим застройка от разбитото с кисело мляко и брашно яйце. Поръсваме с пресен магданоз и сервираме гарнирана с люта чушка. Добър апетит!
Етикети:
Супи
петък, 29 януари 2016 г.
Сусамена питка със сиренце и самардала
Необходими продукти :
- 1 кг брашно
- 1 кубче мая за хляб
- 150 мл топло мляко
- 150 мл топла вода
- 1 ч.л захар
- 2 ч.л сол
- 2-3 с.л олио или зехтин
- 60 г масло
- 200 г натрошено сирене
- 1 жълтък за намазване
- 1-2 с.л сусам
- самардала или шарена сол на вкус за поръсване
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в дълбока купа. В подходяща друга купичка се размиват маята с топлото прясно мляко и вода. Към нея се добавят солта, захарта и зехтина (олиото). Разбърква се докато се разтвори захарта и се добавя към брашното. Замесва се меко тесто. След омесването тестото се разделя на равни топки, които се оставят да втасат. След това се разточват с намаслени ръце, върху намаслен плот и се слага натрошено сирене и 1-2 с.л разтопено масло. Навива се на фитил, който се подвързва. Готовите питчици нареждаме в подмазнена тавичка. Така по същия начин и с останалите тестени топки. Оставяме отново да втаса питката, след което я намазваме с жълтък, поръсваме я със сусам и печем в загрята фурна на 200 градуса около 30-40 минути. Непосредствено след изваждането от фурната, намазваме с останалото масло и поръсваме на вкус или с шарена сол или само със самардала. Поднасяме питката още топла, гарнирана с кисело мляко. Добър апетит!
Етикети:
питки
вторник, 26 януари 2016 г.
Салата с кускус, майонеза и заквасена сметана
Необходими продукти :
- 300 г кускус
- 200 г майонеза
- 2 с.л заквасена сметана
- 50 г царевица
- 50 г грах
- 50 г моркови
- 100-150 г шунка или колбас по избор
- 1-2 с.л соев сос
- черен пипер на вкус
- щипка сол
Начин на приготвяне:

Добър апетит!
Етикети:
паста