RSS

понеделник, 13 април 2020 г.

Козунак



Необходими продукти:


  • 6 яйца със стайна температура
  • 300 грама захар
  • 400 мл прясно мляко
  • 1 кубче мая
  • 200 грама стопено краве масло
  • 2 ванилии или ванилова захар
  • настъргана кора от портокал или лимон
  • 1 килограм и половина брашно
  • 1 разбито яйце и 1 чаена лъжичка олио за намазване
  • 2-3 супени лъжици захар за поръсване

Начин на приготвяне:


Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно с 1 супена лъжица захар и се оставя на топло да бухне. Яйцата се разбиват с миксер, заедно със захарта. Прибавят се втасалата мая, ванилиите, коричките от портокал. Брашното се пресява и смесва с течните съставки, омесва се до получаване на меко тесто. Започвате да месите с маслото, издърпвате тестото по плота, намаслявяте ръце, месите, отново дърпате и така докато свърши мазнината. Оставяте тестото да се надигне и премесвате. След това тестото се разделя на 3 топки, които се разточват и оформят на фитили. Сплитат се като плитка. Може да се получат и 4, 5 фитила, за по-интересна плетка. Козунакът се слага в намазнена или застлана с пергаментна хартия форма, намазва се отгоре с разбитото яйце и се поръсва със захар. След като се надигне тестото отново, се пече в умерена фурна (170 градуса) до готовност. Проверява се със суха клечка. Весели празници!





сряда, 1 април 2020 г.

Гювечета с бекон, яйце и сирене


Необходими продукти:

  • 300 грама бекон
  • 1 глава червен лук
  • 2 домата, нарязани на филийки
  • 1 морков, обелен и нарязан
  • 3-4 картофа
  • 300 грама сирене
  • 1 супена лъжица масло
  • Сол, черен пипер на вкус
  • 2 чаена лъжички чубрица
  • 1-2 стръка пресен джоджен
  • Няколко скилидки чесън
  • 2 яйца

Начин на приготвяне:



Разтопете маслото и задушете бекона, заедно с картофите и морковите, нарязани ситно. Подправете със сол, черен пипер, джоджен и чубрица. Разбъркайте и разпределете в гювечета. Гарнирайте с плочка сирене, нарязани домати, червен лук, чесън. Чукнете яйцата, сложете капачетата и изпечете на 180 градуса за 40 минути. Изчакайте да изстинат и поднесете. Добър апетит!


понеделник, 23 март 2020 г.

Баница с коприва и сирене


Необходими продукти:

  • 1 пакет готови кори за баница
  • 100 грама разтопено масло
  • 500 грама натрошено сирене
  • 4 яйца + сол, на вкус
  • 400 грама кисело мляко
  • 150 мл газирана вода
  • 300 грама прясна коприва


Начин на приготвяне:

Попарете, охладете и нарежете копривата ситно. Запържете я и отделете. Намаслете подходяща тава и на дъното й сложете две от корите. Поръсете сирене, сложете още две кори и разпределете отгоре от копривата. Редувайте продуктите докато свършат корите, слагайте масло между тях, завършете баницата с две кори. Намаслете и разрежете. Разбийте яйцата с киселото мляко, налейте газираната вода, подправете със сол и залейте баницата. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете, първо най-долу, след 10 минути на средно ниво. След 40-45 минути извадете и покрийте баницата с влажна кърпа. Разрежете и си я хапнете! Добър апетит!



сряда, 19 февруари 2020 г.

Мъфини с шипков мармалад



Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 3 супени лъжици кисело мляко
  • 10 грама бакпулвер
  • 1/2 чаена чаша захар
  • 1/2 чаена чаша олио
  • 2 чаени чаши брашно
  • 1 настърганя кора от лимон
  • Шипков мармалад
  • Хартийки за мъфини

Начин на приготвяне:

В купа чукнете яйцата, добавете захарта и олиото. Разбийте до хомогенност. Добавете киселото мляко и кората от лимон. В друг съд смесете брашното с бакпулвера, размесете и изсипете към яйчената смес. Сложете хартийките във формите за мъфини, сипете от сместа една супена лъжица тесто, добавете 1 чаена лъжичка мармалад и покрийте с тесто. Пригответе всички кексчета по този начин, изпечете в загрята на 170 градуса фурна. Количеството смес е за 12 кексчета. Охладете след готовност. Добър апетит!


петък, 24 януари 2020 г.

Мляко с ориз, ванилия и канела

Необходими продукти:


  • 500 милилитра прясно мляко 
  • 1 чаена чаша ориз
  • 1 чаена чаша захар 
  • 200 милилитра вода
  • 1 ванилия 
  • канела на вкус 


Начин на приготвяне:



В тенджера налейте водата и добавете ориза. Изчакайте да заври и варете 10 минути след това. Разбъркайте, добавете прясното мляко, захарта, ванилията. Варете на слаб огън до сгъстяване и готовност на ориза. Разпределете десерта в купички, настържете пръчица канела или сложете на прах. Да ви е сладко!


Кекс с кашу и портокалови кори


Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 1/2 чаена чаша олио
  • 1 чаена чаша захар
  • 2 чаени чаши брашно
  • 10 грама бакпулвер
  • 50 грама индийско кашу, печено
  • кората на един портокал
  • 1 ванилия

Начин на приготвяне:


В купа чукнете яйцата, добавете захарта и разбъркайте. Прибавете олиото, ванилията и бийте до хомогенност. Смесете брашното с бакпулвера, прибавете ги към яйчената смес, добавете смлените предварително ядки и настърганата портокалова кора. Разбъркайте всичко до еднородност на продуктите и изсипете в кексове форма. Може да я намаслите предварително и поръсите с пудра захар. Изпечете кекса в загрята на 180 градуса фурна, за 35-40 минути. Проверете със суха клечка дали е готов. След като изстине добавете пудра захар или шоколад и украсете по ваш вкус. Добър апетит! 




четвъртък, 23 януари 2020 г.

Палачинки с кисело мляко



Необходими продукти:


  • 400 грама кисело мляко
  • 5 грама бакпулвер
  • 1 чаена чаша брашно
  • 1/3 чаена чаша вода
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 2 яйца и масло
  • 1 ванилия


Начин на приготвяне:


В купа разбийте яйцата, заедно със солта, ванилията и захарта. В друг съд изсипете киселото мляко, бакпулвера и водата. Прибавете брашното, яйчената смес и разбъркайте до хомогенност. От получената смес заграбете с черпак и изпечете палачинки в нагрят и намаслен тиган. След готовност намажете всяка палачинка с масло и гарнирайте със сладко по избор, може и сирене, а защо не и двете? Завийте палачинките. Добър апетит!

неделя, 19 януари 2020 г.

Пене ригате със сметана, шунка и спанак

Необходими продукти: 




  • 300 грама макарони пене
  • 1 глава лук
  • 100 грама пресен спанак, почистен
  • 200 грама шунка, нарязана ситно
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 100 милилитра готварска сметана
  • Сол, черен пипер на вкус
  • 50 грама царевица
  • 100 грама заквасена сметана
  • 30 грама масло, една чаша вода


Начин на приготвяне:


В купа налейте вода и оставете да заври. Добавете сол, една чаена лъжичка и сложете макароните. Идеята е да се бланшират за 10 минути и отцедят от водата. В друг съд се разтопява масло, запържва се лука, заедно със спанака, чесъна и шунката. Наливат се сметаната, водата. Подправя се със сол, черен пипер и се задушава за 10 минути. След това към получения сгъстен сос добавяме пастата, царевицата водата. Оставяме макароните да се готвят за още 10 минути, изключваме котлона и накрая подправяме със заквасената сметана. Добър апетит!





понеделник, 30 декември 2019 г.

Сладка погача с лимонада



Необходими продукти:


  • 2 килограма брашно
  • 250 милилитра топло прясно мляко
  • 1 кубче прясна мая
  • 50 милилитра лимонада
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 супена лъжица сол
  • 1/2 чаена чаша разтопено масло
  • 4 броя яйца
  • 1 ванилия

Начин на приготвяне:

В купа пресейте брашното, добавете солта и направете кладенче в средата. В друг съд налейте прясното мляко, сложете ванилията и размийте маята със захарта. В трети съд разбийте яйцата, заедно с маслото и комбинирайте смесите. Налейте лимонада и замесете меко тесто. Оставете да втаса и разделете на топки. Всяка разтеглете с намаслени ръце и оформете фитил. Завийте във форма по избор и подредете в тава, застлана с хартия за печене. Пригответе всички тестени топки по този начин. По желание намажете със захарен сироп. Загрейте фурната на 170 градуса и изпечете питката за 40-45 минути. Първо я сложете 10 минути най-долу на фурната, а след това я преместете в средата. Завийте с влажна кърпа след изпичане. Да ви е сладко! 

Зелеви сарми с праз и целина


Необходими продукти:

  • 20 броя зелеви листа
  • 1 литър зелева чорба
  • 1 чаена чаша ориз
  • 500 грама кайма
  • 1 главичка целина, обелена
  • 1 стрък праз
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 1 чаена лъжичка кимион
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 обелен и настърган морков
  • 1 супена лъжица доматено пюре
  • 1 супена лъжица олио

Начин на приготвяне:



В тиган задушете ситно нарязан праз, заедно с настърганите целина и морков. Добавете ориза и разбъркайте. Накъсайте каймата и я сложете към сместа. Прибавете подправките и доматеното пюре. Разбъркайте и охладете плънката. Вземете зелев лист е го разстелете върху дъска за рязане. С лъжичка заграбете от сместа е сложете в средата на листа. Завийте краищата му и свийте сарма. По този начин пригответе и останалите. Готовите сарми подредете в тенджера, плътно едни до други. Залейте със зелевия сок и сложете чиния отгоре, обърната обратно, така че да притиска сармичките. Гответе на тих огън около час. Поднесете топли! Добър апетит!



неделя, 10 ноември 2019 г.

Пирожки с кори за баница


Необходими продукти:

  • 300 грама готови кори за баница
  • 150 грама натрошено сирене
  • 4 разбити яйца
  • 150-200 грама масло

Начин на приготвяне:


Сгънете всяка кора на триъгълник и от широката страна поръсете със сирене. Завийте руло и разрежете на две части. Потопете всяка в разбитите яйца и изпържете в сгорещеното масло. Пригответе всички кори по този начин. Бързи, вкусни и лесни пирожки. Добър апетит!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...