събота, 19 октомври 2013 г.
понеделник, 14 октомври 2013 г.
Рачел от тиква
Необходими продукти:
- 2 кг тиква
- 2 кг захар
- 1 л вода
- 2 ч.л. лимонена киселина
- 2 ванилии
Начин на приготвяне:
Почистената и измита тиква се нарязва на кубчета, които се държат 2 часа във варна вода (150 г гасена вар се разтварят в 5 л вода, прецежда се и се получава варовият разтвор). След това се изваждат и измиват много добре под течаща вода. Отцеждат се и се пускат във врящ сироп, приготвен от захарта, разтворена във водата. Рачелът се вари до сгъстяване. Малко преди отстраняването му от огъня, се прибавят лимонената киселина и ванилията. Насипва се в сухи, затоплени буркани от конфитюр. Затваря се херметически с капачки.
Етикети:
сладка
събота, 12 октомври 2013 г.
четвъртък, 10 октомври 2013 г.
Paella Española - Паеля Еспаньола
Необходими продукти
- 500 г големи миди
- 200 г скариди
- 100 г сепия
- 200 г пилешко месо
- 1 голяма глава лук
- 200-250 г ориз
- 9-10 бр. черни маслини
- 100 г грах
- 100 мл доматено пюре
- чубрица
- олио
- сол
- оцветител - жълт или шафран
Начин на приготвяне
Мидите се сваряват във вода - когато започнат да се отварят, означава че са готови. Скаридите и нарязаната на ивици сепия също се сваряват заедно, но отделно от мидите. Сварени са когато скаридите станат оранжеви. В дълбока тенджера се слага 50-80 мл олио и се запържват сварените скариди и сепия. Нарязва се лукът и също се запържва със скаридите. Когато се запържат добре се прибавят оризът и предварително свареното и обезкостено пилешко месо. Всичко се запържва за още 5-7 минути и след това се прибавят бульонът, в който е варено пилешкото месо. Прибавят се грахът, малко чубрица, сол, доматено пюре и шафран. Вари се докато оризът започне да омеква. След това всичко се изсипва в тава, отгоре се нареждат мидите - едната им черупка е махната и се слагат с отвора нагоре. Запича се в предварително загрята фурна. Изважда се малко преди да изври напълно водата, слагат се маслините и се сервира. Задължително се яде с обилно изцеден върху порцията лимон.
Етикети:
испанска кухня,
паеля