Необходими продукти :
За тестото:- 1 кг брашно
- 3 бр. яйца
- 200 г кисело мляко
- 1 кубче мая за хляб, разтворена в хладка вода
- по 1 щипка сол и захар
- мазнина за разточване ( масло, олио, мас.. )
За плънката:
- сирене или кайма
За поръсване:
- чубрица или микс от семена
Начин на приготвяне:
В дълбок съд се изсипва брашното и се прави кладенче в средата. Отделно се разбиват 2 яйца и от третото яйце се взeма само белтъкът, а жълтъкът се оставя за намазване на месеницата. Слага се киселото мляко и разтворената мая. Разбива се до получаване на еднородна смес. Добавя се солта и захарта. Сместа се изсипва в кладенчето и се замесва средно меко тесто. Не се чака да втаса. Разрязва се на равни топки. При разточването се използва мазнина, а не брашно. След това се разточват. По средата на всяка разточена топчица се слага малко сирене или кайма. Кората се завива на руло и се усуква, така че да се получи охлювче. Всички топчици се правят по този начин. Месеницата се нарежда в намазнена тава и по желание се намазва допълнително с масло и разбит жълтък. Оставя се да втаса. Втасването ще е много по-бързо. Печем в предварително загрята фурна до златиста коричка ( около 35-40 мин на 180 градуса)
Кръстих месеницата така, защото я месих с огромен мерак и жаление, с каквито направих и снимките към рецептата :)