skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 2 бр. разбити яйца (едното за намазване)
- 42 грама прясна мая (1 кубче)
- 400 милилитра прясно мляко
- 1 супена лъжица захар
- 1 супена лъжица сол
- масло за намазване
- около 1 кг брашно (може и малко повече)
- семена за поръсване (сусам, маково семе и др.)
Начин на приготвяне:
Маята с прясното мляко, леко затоплено и захарта + 1 супена лъжица брашно се оставят да втасат. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат яйцето, солта и вече готовата мая. Замесва се средно меко тесто и се оставя да почине 20 минути. Вече втасало, тестото се дели на топки, всяка се разточва, намазва се с масло (разтопено) и се нарязва на триъгълни лентички. Завиват се във формата на кроасанчета и се подреждат в средата на намазнена и набрашнена тава. Останалата част се оформя по същия начин, но вместо на лентички се разрязва на кръгчета с помощта на часа. Изрязаните части се свиват на две и притискат в краищата, така че да придобият форма на листенце. Подреждат се по вкус.
След това се оставя на по-топло, да бухне тестото и вече втасалата погача се намазва с 1 яйце, разбито с 1 супена лъжица олио и се поръсва със сусам (може и с маково семе). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до златисто. След изваждане от фурната се напръсква с вода и се завива с хавлия. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 2-3 бутчета, измити и нарязани на порции
- 5-6 броя пресни картофи
- 1-2 супени лъжици масло
- сол, черен пипер на вкус
- 2-3 стръка пресен копър
- 1 чаена лъжичка чубрица
- 50 милилитра бяло вино
- 2-3 резена лимон
Начин на приготвяне:
Бутчетата се подсушават и се сотират в маслото. Отцеждат се и се оставят настрана. В същата мазнина се запържват пресните картофи - цели и се изпиват в тава. Гарнират се с месото. Ястието се подправя със сол, черен пипер, чубрица и вино. Налива се една чаша вода и яденето се покрива с втора тава, запича се в загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. След това горната тава се маха и се запича за 10 минути. Преди сервиране се поръсва с нарязан ситно пресен копър и се гарнира с лимонови резенчета. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 2 пилешки бутчета
- 1 връзка зелен лук
- две връзки лапад
- 5-6 мариновани червени чушки
- 150 грама крема сирене с подправки
- 3 стръка пресен джоджен
- 2-3 стръка пресен магданоз
- олио за запръжка
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Пилешките бутчета се измиват и нарязват на порции. Лукът и лападът се нарязват ситно и се запържват в сгорещено олио. Добавят се нарязани на лентички чушки, джоджен, магданоз и нарязаното месо. Ястието се подправя със сол и черен пипер на вкус, прибавя се крема сиренето, около 100 милилитра вода и се оставя да къкри на слаб огън до готовност. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 200 грама свежи пресни ягодки
- 1 или 2 броя готови рула с ягодов крем
- 250 грама течен бял шоколад
- 2-3 обикновени вафли
- продукти за украса по избор (аз използвах ягода и вафлени яйчица с пълнеж)
Начин на приготвяне:
Разрежете рулата и наредете половината от тях в чиния, така че дъното да се покрие. Разтопете шоколада, разстелете го равномерно, подредете нарязани ягоди. Покрийте с останалата част от нарязаните чула, отново глазирайте с бял шоколад и смелете вафлите в блендер. Поръсете старателно от всички страни и с помощта на пръстите притеснете добре от всички краища. Украсете с продукти по ваш избор и охладете тортата. Разрежете и я поднесете студена. Да ви е сладко!
Необходими продукти:
- 400 грама кори за баница
- олио за запръжка и намазване
- 500 грама овкусена кайма
- една глава лук
- 100 грама маслини без костилки
- 1-2 супени лъжици доматено пюре
- една чаена лъжичка сух риган
- сол и черен пипер на вкус
- 2 супени лъжици брашно
- 200 милилитра прясно мляко
- 200 грама кисело мляко
- 150 грама настърган кашкавал
по желание
- 150 грама попарена коприва
- 100 грама гъби
Начин на приготвяне:
Тавата се намазва с малко олио, корите се разстилат. В тенджера се сгорещява малко мазнина, в която се запържват нарязаният лук и каймата. Подправя се със сол, черен пипер, доматено пюре и риган. Разбърква се и се прибавят нарязаните маслини, коприва и гъби (в случай, че добавите). Плънката се запържва и охлажда. След това се разстилат по 1-2 супени лъжици върху всяка кора и се навива във формата на охлюв. По същия начин се прави и с останалите продукти. Получените охлюви се подреждат в тавата. Загрява се малко олио, в което се запържва брашното и се разрежда със смес от прясното и кисело мляко. Подсолява се и се бърка докато се сгъсти. Баницата се поръсва с кашкавала, полива се с бешамела и за запича във фурна, загрята на 180 градуса до златиста коричка. Добър апетит!