RSS

неделя, 9 април 2017 г.

Погача с масло за Цветница


Необходими продукти:



  • 2 бр. разбити яйца (едното за намазване)
  • 42 грама прясна мая (1 кубче)
  • 400 милилитра прясно мляко
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 супена лъжица сол
  • масло за намазване
  • около 1 кг брашно (може и малко повече)
  • семена за поръсване (сусам, маково семе и др.)


Начин на приготвяне:



Маята с прясното мляко, леко затоплено и захарта + 1 супена лъжица брашно се оставят да втасат. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат яйцето, солта и вече готовата мая. Замесва се средно меко тесто и се оставя да почине 20 минути. Вече втасало, тестото се дели на топки, всяка се разточва, намазва се с масло (разтопено) и се нарязва на триъгълни лентички. Завиват се във формата на кроасанчета и се подреждат в средата на намазнена и набрашнена тава. Останалата част се оформя по същия начин, но вместо на лентички се разрязва на кръгчета с помощта на часа. Изрязаните части се свиват на две и притискат в краищата, така че да придобият форма на листенце. Подреждат се по вкус. 

След това се оставя на по-топло, да бухне тестото и вече втасалата погача се намазва с 1 яйце, разбито с 1 супена лъжица олио и се поръсва със сусам (може и с маково семе). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до златисто. След изваждане от фурната се напръсква с вода и се завива с хавлия. Добър апетит!


събота, 8 април 2017 г.

Пиле с цели картофи, масло и подправки

Необходими продукти:






  • 2-3 бутчета, измити и нарязани на порции
  • 5-6 броя пресни картофи
  • 1-2 супени лъжици масло
  • сол, черен пипер на вкус
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 1 чаена лъжичка чубрица
  • 50 милилитра бяло вино
  • 2-3 резена лимон


Начин на приготвяне:


Бутчетата се подсушават и се сотират в маслото. Отцеждат се и се оставят настрана. В същата мазнина се запържват пресните картофи - цели и се изпиват в тава. Гарнират се с месото. Ястието се подправя със сол, черен пипер, чубрица и вино. Налива се една чаша вода и яденето се покрива с втора тава, запича се в загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. След това горната тава се маха и се запича за 10 минути. Преди сервиране се поръсва с нарязан ситно пресен копър и се гарнира с лимонови резенчета. Добър апетит! 

вторник, 4 април 2017 г.

Бърза яхния с печени чушки, лапад и пилешко месо



Необходими продукти:



  • 2 пилешки бутчета
  • 1 връзка зелен лук
  • две връзки лапад
  • 5-6 мариновани червени чушки
  • 150 грама крема сирене с подправки
  • 3 стръка пресен джоджен
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • олио за запръжка
  • сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:


Пилешките бутчета се измиват и нарязват на порции. Лукът и лападът се нарязват ситно и се запържват в сгорещено олио. Добавят се нарязани на лентички чушки, джоджен, магданоз и нарязаното месо. Ястието се подправя със сол и черен пипер на вкус, прибавя се крема сиренето, около 100 милилитра вода и се оставя да къкри на слаб огън до готовност. Добър апетит! 


събота, 1 април 2017 г.

Бърза торта от руло с бял шоколад и ягоди


Необходими продукти:


  • 200 грама свежи пресни ягодки
  • 1 или 2 броя готови рула с ягодов крем
  • 250 грама течен бял шоколад
  • 2-3 обикновени вафли
  • продукти за украса по избор (аз използвах ягода и вафлени яйчица с пълнеж)


Начин на приготвяне:



Разрежете рулата и наредете половината от тях в чиния, така че дъното да се покрие. Разтопете шоколада, разстелете го равномерно, подредете нарязани ягоди. Покрийте с останалата част от нарязаните чула, отново глазирайте с бял шоколад и смелете вафлите в блендер. Поръсете старателно от всички страни и с помощта на пръстите притеснете добре от всички краища. Украсете с продукти по ваш избор и охладете тортата. Разрежете и я поднесете студена. Да ви е сладко! 


събота, 25 март 2017 г.

Баница на розички с кайма, бешамел и кашкавал






Необходими продукти: 



  • 400 грама кори за баница
  • олио за запръжка и намазване
  • 500 грама овкусена кайма
  • една глава лук
  • 100 грама маслини без костилки
  • 1-2 супени лъжици доматено пюре
  • една чаена лъжичка сух риган
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2 супени лъжици брашно
  • 200 милилитра прясно мляко
  • 200 грама кисело мляко
  • 150 грама настърган кашкавал


по желание

  • 150 грама попарена коприва
  • 100 грама гъби





Начин на приготвяне:



Тавата се намазва с малко олио, корите се разстилат. В тенджера се сгорещява малко мазнина, в която се запържват нарязаният лук и каймата. Подправя се със сол, черен пипер, доматено пюре и риган. Разбърква се и се прибавят нарязаните маслини, коприва и гъби (в случай, че добавите). Плънката се запържва и охлажда. След това се разстилат по 1-2 супени лъжици върху всяка кора и се навива във формата на охлюв. По същия начин се прави и с останалите продукти. Получените охлюви се подреждат в тавата. Загрява се малко олио, в което се запържва брашното и се разрежда със смес от прясното и кисело мляко. Подсолява се и се бърка докато се сгъсти. Баницата се поръсва с кашкавала, полива се с бешамела и за запича във фурна, загрята на 180 градуса до златиста коричка. Добър апетит! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...