RSS

вторник, 25 юни 2013 г.

 Свежа салата с маслини, чиято декорация съм правила с огромно желание и любов..

Необходими продукти :


  • 1 с.л.зехтин 
  • 2 гр.зелени чушки
  • 3 стр.магданоз пресен
  • 100 гр.сирене краве
  • 1 ч.л.сол
  • 6 бр.маслини без костилка
  • 1 гл.лук кромид стар
  • 1 бр.краставици
  • 3 бр.домати


Начин на приготвяне


Доматът се измива и обелва. Люспата се запазва за декорация на салатата ( от люспата на домата се завива розичка).Краставицата се нарязва на кубчета, доматът също. Слагат се в подходяща купа. Чушките се нарязват на ивици и се прибавят към останалите зеленчуци.Лукът и магданозът се скълцват на ситно и също се добавят.Прибавят се и нарязаните маслини. Разбърква се добре, след което се овкусява със сол на вкус и зехтин.Преди сервиране се настъргва сирене и се декорира по ваш избор и вкус.





Любими на повечето от нас пържени кюфтенца



Необходими продукти

1 кг кайма
2 бр. яйца
1 глава лук
4 с.л. кисело мляко
3 с.л. галета
1 ч.л. сода за хляб
черен пипер
чубрица
сол
брашно за овалване
олио за пържене

Начин на приготвяне

Смесват се каймата, яйцата, лукът и подправките. Отделно се смесват киселото мляко, галетата и содата и се прибавят към каймата. Всичко се омесва до получаването на еднородна смес. Оформят се кюфтета, овалват се в брашно и се пържат в силно загрято олио.
 Пица "Микс" с домашно приготвено тесто

Необходими продукти :

  • за тестото: 500г брашно
  • 1/2 кубче мая
  • щипка сол
  • щипка захар
  • 100мл светла бира
  • 1ч.ч олио
за плънка на пицата:


  • доматено пюре
  • по шипка риган, босилек, чубрица
  • по щипка сол и захар
  • 150 гр сладка царевица
  • 2-3 броя кисели краставички
  • 100 гр пресни нарязани печурки
  • обезкостени черни маслини
  • 150гр пушен свински бекон
  • 150 гр луканков салам
  • 150гр настърган кашкавал


Начин на приготвяне:


Брашното се пресява в купа. Маята се разтваря в 1ч.ч. топла вода, към нея се прибавят захарта, солта, олиото и бирата. Тази смес се изсипва в брашното и се омесва, след което тестото се доомесва върху набрашнена плоскост. Оставя се да втаса. След втасването тестото се нарязва на части според вашите желания за големина и дебелина на блата. Разточва се с помощта на малко брашно, след което се слага в подходяща тава - върху хартия за печене.
Започваме аранжирането на пицата :) Към доматеното пюре се добавят ригана, босилека, чубрицата, солта и захарта. Готовият вече блат се намазва с тази смес, след което се нареждат и останалите неща - киселите краставички, които предварително са нарязани, царевицата, луканковият салам, беконът, нарязаните обезкостени маслинки, нарязаните печурки и кашкавалът. Получената пица печем в предварително загрята фурна на 240 градуса до готовност. Добър апетит !! :)


 Пуешко месо с ароматен гъбен сос

Необходими продукти

500г пуешко филе
брашно за овалване

за соса:
30 г масло
1 с.л. брашно
300 г месен бульон
100 г бяло вино
3 бр. гъби
2 малки глави лук
3 с.л. олио
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. нарязан магданоз и чесън
сол, черен пипер
1 ч.ч. прясно мляко



Начин на приготвяне : 

Пуешкото филе се нарязва на порции , набрашнява се и се запържва до златисто.  Правим светла запръжка от маслото, лука, гъбите, доматеното пюре и брашното. Разреждаме с топлото мляко и варим 2 минути. След като се посгъсти се добавя и месният бульон, след което варим още 1-2 минути и добавяме бялото вино. Най-накрая се добавят нарязаният магданоз и чесън, осолява се и с него се заливат готовите филенца.

                                                                               


 Бабините лозови сармички с кайма и ориз, а за гарнитура - млечно-чеснов сос

Необходими продукти 

  • попарени лозови листа 
  • 100 мл мазнина
  • 150г кайма
  • 1 ч.ч ориз
  • 60г стафиди
  • 1 глава лук
  • черен пипер, сол и кимион на вкус
  • 1 морков
  • 1ч.л чубрица
  • 2 стръкчета пресен магданоз
  • 2 скилидки чесън

Начин на приготвяне :


В мазнината се запържват нарязаният на ситно лук, настърганият морков, скълцаните скилидки чесън. Добавя се и каймата, като се раздробява с помощта на телена бъркалка. Сместа се разбърква, прибавят се подправките, включително и нарязаният на ситно магданоз. Добавя се оризът и стафидите и се налива малко вода. Сместа се оставя да къкри на слаб огън докато водата се редуцира. След това се сваля от огъня и се оставя да изстине. С получената смес напълваме сармичките и ги нареждаме в подходяща тенджера. Слагаме чиния отгоре, която да притиска сармите и наливаме 2 чаши вода. Варим на слаб огън около 40 минути.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...