RSS

сряда, 26 юни 2013 г.


Свежа "Айсберг" салата със сос "Айоли"

Необходими продукти:

  • 200 г салата айсберг
  • 2 бр доматчета
  • 4-5 обезкостени зелени маслини
  • лимонов сок на вкус
  • сол на вкус

за айолито:

  • 2 жълтъка
  • олио 
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 с.л фино смляна галета
  • сок от половин лимон
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне : 

Салатата се нарязва на кубчета и се слага в подходяща купа. Нарязват се доматчетата и се прибавят към салатата, заедно с нарязаните на кръгчета маслинки, сол на вкус и лимонов сок. Всичко се разбърква добре. "Айоли" сосът се прави като към жълтъците се прибавя на тънка струйка олио и се пасира до полу сгъстяване на сместа. Още при пасирането се прибавят скълцаните скилидки чесън, черен пипер на вкус и сокът от лимона. Най-накрая се добавя галетата и се пасира 1-2 пъти още. Готовата салата се залива с полученият сос, охлажда се поне за 15-тина минути в хладилник и се поднася :) 

Великденско яйчице от картофено пюре




Необходими продукти:

  • 1 кг картофи
  • 1 глава лук
  • сол на вкус
  • 1 ч.л краве масло
  • 100 г настъргано или натрошено сирене
  • лимонов сок на вкус
  • продукти за декорация - грах, морков, царевица

Начин на приготвяне :

Картофите се сваряват, обелват и се посоляват, след което се правят на пюре. Към него се добавя лукът – настърган или скълцан на много ситно, кравето масло, сиренцето, лимонов сок на вкус и се разбърква добре, докато всичко се размеси. Оформяте пюрето в подходящо плато във формата на яйце и давате преднина на въображението си. Декорирате по ваш вкус и фантазия.



Паниран катък


Необходими продукти


  • 500 г изцедено кисело мляко или катък
  • 2-3 скилидки чесън
  • сол, черен пипер на вкус
  • 2-3 стръка копър
  • 3 яйца
  • 100г галета
  • 150 г брашно
  • 300-350мл олио за пържене

Начин на приготвяне 


Катъкът се овкусява със сол, черен пипер и счукания чесън. Гребва се с малка лъжичка от сместа, овалва се в брашното, като се оформя на топче с пръсти, потапя се в разбитите яйца, след това в галетата и отново в яйцето. Пържи се в сгорещеното олио до зачервяване. 

Ястието е приготвяно по рецепта от Веселият Готвач.

Традиционен български лучник

Необходими продукти : 

  • за тестото: 800г брашно
  • 1/2 кубче мая + 400мл хладка вода
  • 1 ч.л сол
  • 1 ч.л захар
  • 6-7 глави лук
  • 100г смлени орехи
  • 1/2 ч.ч олио

Начин на приготвяне :

Замесва се тесто от брашното, маята и 400мл вода, в която са сложени захарта и солта. След като се омеси добре се оставя на топло да втаса. След втасването на тестото се разделя на 3-4 топки, които се разточват на фини кори. Намазнява се подходяща тава и се слага първата кора. През това време лукът се нарязва на ивици, задушава се в олиото, добавят се и смлените орехови ядки. Плънката се слага върху разстланото тесто, отгоре се нарежда втората кора, отново плънка и това се прави и с останалите 2 кори, като завършваме лучника с кора. Печем на 180 градуса около 30-35 минути.


Бабините гюзлеми на сач



Необходими продукти


  • 5 бр. яйца
  • 250 г сирене
  • 1 с.л. хлябна сода
  • 1 с.л. оцет
  • 400 г кисело мляко
  • 100 мл топла вода
  • брашно, колкото поеме за твърдо тесто                                                           


Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват. Прибавя се сиренето и се добавя киселото мляко, разбито със содата и оцета. Накрая се прибавя и брашното. Докато сипваме брашното, прибавяме и горещата вода. При месенето се удря 30 пъти в плота. След това се оставя да престои около половин час. От него се правят малки топки, който се разточват като питчици. Пекат се на сач, като при обръщането им се намазват с малко масло.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...