RSS

четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Пилешката супичка на прабаба ми

Необходими продукти :














  • 2 пилешки бутчета 
  • 1 глава лук 
  • 1 морков 
  • 1-2 по-меки домата
  • 1-2 средни по големина картофа
  • 1 шепа фиде 
  • сол и черен пипер на вкус
  • 4-5 стръка пресен магданоз 
  • 1-2 стръкчета керевиз






за застройката : 


  • 2 жълтъка
  • 2 с.л кисело мляко 
  • 1 с.л брашно




Начин на приготвяне : 



Пилешките бутчета се измиват добре и се нарязват на парченца. В голяма тенджера се слагат около 2-2.5 литра вода и една, две щипки сол. Добавят се парчетата пилешко и се оставя да ври, като се отстранява пяната по време на варенето. След това ако е необходимо бульонът се прецежда. Лукът, морковът и картофите се нарязват на ситни кубчета и се добавят към врящият бульон. Разбърква се, след което се добавят и рендосаните домати. Опитва се на вкус и ако е необходимо се подправя с още сол. Добавя се и черният пипер. Оставя се да къкри на слаб огън до готовност на зеленчуците. Добавя се шепа фиде 5 минути преди да се свали от котлона, след което супичката се подправя с накъсаните магданоз и керевиз. След като поизстине малко, се прави застройката. Яйцата се разбиват с киселото мляко и брашното. Към тях се прибавя 1 черпак със супа и се разбърква добре. Застройката се връща на тънка струйка в тенджерата, като се разбърква постоянно. Сервира се топла, гарнирана с люти чушки или сухар по желание. 



Мъфини с крема сирене и боровинки

Необходими продукти:

 


  • 2 ч.ч. брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер 
  • 1/2 ч.л.сол 
  • 1 ч.ч.захар 
  • 1 яйце 
  • 60г крема сирене
  • 2 с.л. настъргана портокалова кора
  • 2 с.л кисело мляко 
  • 1/3 ч.ч краве масло (размекнато) 
  • 1 ч.ч почистени и подсушени боровинки


Начин на приготвяне: 


С помощта на телена бъркалка се разбърква крема сиренето, портокаловите корички, киселото мляко, захарта, маслото и яйцето. Бърка се, докато се получи еднородна смес.Брашното се пресява, добавя се солта и бакпулверът. Сухите съставки се прибавят към течните на 2-3 пъти. Разбърква се добре, след което се добавят и боровинките. Сместа се разпределя в намаслени формички за мъфини, в които по желание може да сложите хартиени капсули. Пекат се в предварително загрята фурна около 20-25 минути на 180 градуса.

сряда, 21 октомври 2015 г.

Яхния с кюфтенца, зелен боб и картофи

Необходими продукти : 


  • 500г кайма
  • 500г зелен фасул 
  • 3-4 картофа 
  • 1 с.л сладка царевица  
  • 1-2 по-меки домата 
  • 1 червена чушка 
  • 1 глава лук 
  • 1 морков
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2с.л брашно
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1ч.л червен пипер 
  • 30г масло за запръжка
  • 3-4 стръка пресен копър
  • щипка чубрица
  • около 500 мл вода



Начин на приготвяне:



Зеленият боб се измива, почиства и попарва в подсолена вода. След това се прецежда и оставя настрана. Лукът се запържва в маслото, заедно с настъргания предварително морков. Разбърква се, след което към него се добавят зеленият боб, царевицата и наситнените чушка и домати. Подправя се с черен, червен пипер и сол на вкус. След това се добавят нарязаните на кубчета картофи и целите скилидки чесън ( може и небелени). Налива се водата. Подправя се с чубрицата и се разбърква отново. С влажни ръце, от каймата се оформят малки кюфтенца , които се пускат във врящата яхния.Оставя се да къкри на слаб огън около 30-35 минути. Непосредствено преди свалянето от котлона, яхнията се сгъстява с размитото в малко вода брашно. Връща се обратно за 2-3 мин. При сервиране се подправя със скълцан пресен копър. Добър апетит! 





четвъртък, 15 октомври 2015 г.

Пикантни пилешки бутчета с маслени картофки на фурна

Необходими продукти : 






  • 2-3 пилешки бутчета
  • 1 кг картофи 
  • 100 г краве масло 
  • щипка риган
  • кимион и черен пипер на вкус 
  • 50 мл бира и 2с.л олио
  • царевично брашно
  • соев сос по желание
  • подправка пикантина за пилешко месо
  • щипка лют червен пипер



Начин на приготвяне: 


Пилешките бутчета се измиват добре и се овкусяват с пикантина, черен и червен пипер, и кимион на вкус. Към тях се добавят бирата и олиото. Добре е да престоят поне 1 час така. След това, бутчетата се овалват в царевично брашно и се запържват в малко масло. Нареждат се в тавичка. Картофите се обелват, измиват и нарязват на средни по големина кубчета или филийки. Запържват се останалата част от маслото. Добавя се риганът и по желание може да се овкусят с малко соев сос. След като се позапържат в масълцето се изсипват в тавичката с бутчетата. Разбърква се добре и се запича в предварително загрята фурна до готовност.

сряда, 14 октомври 2015 г.

Мусака с кайма и картофи

Необходими продукти


 



  • 500 г кайма
  • 1 кг картофи
  • 1 глава лук
  • 1-2 бр.по-меки домати
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • 2-3 стръка магданоз
  • сол и черен пипер на вкус
  • олио за запръжка 



За заливката:

  • 2 бр. яйца
  • 300 г кисело мляко
  • 2-3 с.л. брашно
  • 30мл бира 



Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 3-4 с.л. олио. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на зрънца. Овкусява се с подправките, добавят се настърганите домати и нарязаните на ситни кубчета картофи. Разбърква се и се оставя да поври така около 5-6 минути. След това сместа се слага в намазана тава, като се разбърква добре. Налива се малко топла вода, да покрие продуктите. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 30 минути, докато течността се редуцира. Заливката се приготвя по следния начин: яйцата се разбиват с брашното, прибавя се киселото мляко и бирата. Мусаката се залива и се връща във фурната за 10-15 минути, докато се запече. Поднася се с кисело мляко и със скълцан пресен магданоз. По желание може да поднесете и няколко люти чушлета към мусакичката. Добър апетит!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...