RSS

петък, 5 август 2016 г.

Кифлички с кренвирш и сусам



Необходими продукти : 


  • 500 г брашно 
  • 1/2 кубче мая 
  • 1/2 ч.л захар
  • 1/2 ч.л сол 
  • 2 с.л зехтин 
  • 1 ч.ч топло мляко 
  • 2-3 кренвирша
  • 1 разбито яйце 
  • сусам за поръсване

Начин на приготвяне:




Брашното се изсипва в купа и в средата й се прави кладенче. Маята се размива в топлото мляко. Добавя се солта и захарта. Разбърква се, след което се прибавя и зехтинът. Сместа се изсипва при брашното и се замесва тесто. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се разделя на части, които се разточват върху набрашнен плот. Нарязват се на ленти. Кренвиршите се разполовяват и се "обличат" с тестените лентички. Подреждат се върху тавичка, застелена с хартия за печене. Кифличките се намазват с разбито яйце и се поръсват със сусам или чубрица. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна до готовност ( около 40 минути). Сервират се топли, гарнирани с кисело мляко.


сряда, 3 август 2016 г.

Люти хапки с паста и царевица


Необходими продукти : 


  • 500 г свинско месо 
  • 2 с.л уни сос
  • 1 счукана скилидка чесън
  • 1 глава лук 
  • 1-2 с.л доматено пюре
  • 100 г царевица от консерва
  • черен пипер и кимион на вкус
  • 1 ч.л чили 
  • 50 г паста по избор 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • зехтин за запръжка 



Начин на приготвяне:


Месото се нарязва на малки кубчета. Слага се в купа и се овкусява с уни сос, скилидка чесън, черен пипер и кимион на вкус. Разбърква се добре, за да се смесят всички съставки. След това, хапките се запържват в зехтина. Към месото се прибавят нарязаният на полумесеци лук, доматеното пюре и царевицата. Разбърква се. Добавят се макарони (по избор), долива се малко вода (100мл) и се оставя да къкри на слаб огън, под капак, като се разбърква периодично. Пастата трябва да уври. Непосредствено преди сервиране, хапките се поръсват с чили и скълцан пресен магданоз. Гарнираме с люта чушка по желание ! Добър апетит! 


вторник, 2 август 2016 г.

Зеленчукова салата с паста и крутони


Необходими продукти : 



  • 150 г макарони (вид по избор)
  • 2 домата 
  • 1 краставица 
  • 1 глава лилав лук 
  • 2-3 стръка пресен босилек
  • 100 г шунка или нарязан колбас по избор
  • 1-2 с.л сладка царевица 
  • зехтин и сол на вкус 
  • 50 г крутони 
  • сирене и маслини за украса 
  • салатен дресинг по избор 



Начин на приготвяне :

Макароните се сваряват и измиват със студена вода. Отцеждат се и се отделят. В подходящи купички разпределяме на равни части нарязани на кубчета домати и поръсваме със скълцан пресен босилек. Слагаме малка част от макароните върху тях и продължаваме с нарязани кубчета краставица, нарязан на полумесеци лук и царевица. Добавяме останалата част от макароните и поръсваме с нарязания колбас и царевица. Овкусяваме със зехтин и сол на вкус. Украсяваме салатата със сирене, маслини и поръсваме с малко крутони. Гарнираме с дресинг по избор. Сервира се студена! Добър апетит! 


събота, 30 юли 2016 г.

Хлебно ветрило със сметана, бекон и ементал


Необходими продукти : 



  • 1 нарязан на половини хляб
  • 100 г масло или маргарин
  • 1-2 домата 
  • 1-2 пресни чушки
  • 200 г бекон 
  • 150 г сирене ементал
  • 3 яйца 
  • 100 мл готварска сметана
  • 1-2 листенца пресен риган
  • 1-2 стръка пресен босилек или магданоз






Начин на приготвяне  :


Филийките хляб се нареждат ветрилообразно във форма за кекс. Маслото се разтапя и се смесва със скълцаните пресни подправки. Разбърква се и се разпределя върху хляба. Помежду филийките се нареждат нарязани доматчета, чушка, бекон, нарязан на фино и слайсове ементал.  Разбиват се яйцата, смесени със сметаната. Подправя със сол на вкус и също се разпределя върху хляба. Запича се до готовност. Добър апетит! 



петък, 29 юли 2016 г.

Леден ментов таратор

Необходими продукти : 


  • 800 г студено кисело мляко 
  • 1-2 пресни краставици 
  • 2-3 стръка копър
  • 1-2 скилидки чесън 
  • сол на вкус 
  • 1-2 с.л зехтин 
  • 10 кубчета лед
  • 4-5 стръка прясна мента 



Начин на приготвяне:

Киселото мляко се разбива добре и се изсипва в подходящ съд. Към него се добавят краставиците, настъргани на ренде, скълцаните копър, чесън и мента. Разбърква се. Подправя се на вкус със сол и зехтин. Разбърква се отново и се изстудява. При сервиране се поднася с кубчета лед. Добър апетит!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...