skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти :
- 1 глава лук
- 1 ч.ч ориз
- 3 ч.ч вода или бульон
- сол и черен пипер на вкус
- олио за запръжка
- 500 г свинско месо
- 2-3 стръка пресен магданоз за поръсване
- 2-3 грама куркума
Начин на приготвяне:
Лукът и месото се нарязват и запържват в 1-2 супени лъжици олио. Към тях се прибавя оризът. Разбърква се. Подправя се на вкус със сол, куркума и черен пипер. Сместа се сваля от котлона и се пресипва в подходяща тава или йенски съд. Наливаме и трите чаши вода (бульон). Ястието се пече в предварително загрята фурна (180-200 градуса), до готовност на ориза ( 30-35 минути). Сервираме ястието топло, поръсено със скълцан пресен магданоз. Добър апетит!
Необходими продукти :
- 650-700 г пилешко месо (от бутче или бяло)
- 700-800 мл пилешки бульон
- 400 г кисело мляко
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 60 г. масло
- 2-3 с.л брашно
- 2 жълтъка
- 2-3 стръка пресен копър
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
- 1 лимон
Начин на приготвяне :
Пилето се сварява, обезкостява и нарязва на малки парченца. Отделят се около 500 мл от пилешкия бульон. В дълбок тиган се разтапя маслото и в него се запържва до златисто брашното. След това бульонът от пилето се налива на тънка струйка. Бърка се с дървена лъжица или тел, докато се получи гладка кашица.
В купичка се разбиват киселото, прясното мляко и жълтъците. Добавят се към кашичката и се разбърква докато се посгъсти. Слага се пилешкото месо и ястието се оставя да си къкри на умерен огън за около 15-20 минути. Малко преди да се свали от огъня се подправя със скълцан копър, черен пипер и изцеден лимонов сок. Вкусът се допълва чудесно. Добър апетит!
Необходими продукти :
- 1 кг брашно
- 1 кубче мая за хляб
- 1 ч.л захар
- 1 с.л сол
- 1/2 ч.ч олио
- 2 яйца
- 200 мл прясно мляко
- жълтък за намазване
- семена по избор за поръсване
- късмети
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в голяма купа и в средата се прави кладенче. Маята се размива с топлото мляко или вода. Добавя се захарта и солта. Разбърква се. Яйцата се разбиват и се смесват с олиото. Към тях добавяме размитата мая и сместа изсипваме към брашното. Замесваме меко тесто и оставяме да втаса. След втасването, тестото се накъсва на части. В средата на всяка се слага късметче. Притискат се краищата, за да се затвори и се прави на топка. По същия начин в останалата част. Получените тестени топки подреждаме в намазнена форма или тава. Намазваме с жълтък питката и поръсваме със семена по избор. Оставяме погачата да втаса отново. След това печем на 180 градуса, около 40-45 минути. Поднасяме топла. Да ви е сладко. Ухае божествено! Весели празници !
Необходими продукти :
- 1 глава лук
- 1 кг картофи
- 2-3 парченца наденица или карначета
- 150-200 г натрошено сирене
- 2-3 стръка копър
- 2-3 скилидки чесън
- мазнина за запръжка
- сол, черен пипер на вкус
- 2-3 стръка пресен магданоз
за заливка:
- 2 яйца
- 300г кисело мляко
- 50 мл бира
- 1-2 с.л брашно
Начин на приготвяне:
Лукът се обелва, измива се и се нарязва на полумесеци. Запържва се в сгорещена мазнина. След това се оставя да се задуши, заедно с предварително нарязаните на шайби картофи. Подправя се на вкус със сол и черен пипер. Към тях добавяме и нарязаната на парченца наденица и разбъркваме. Добавят се скълцаните копър и скилидки чесън. Изсипваме сместа в подходяща тава. Поръсваме с натрошеното сирене и леко разбъркваме. Заливаме ястието със заливка от две разбити яйца, смесени с киселото мляко, бирата и брашното. Запичаме в предварително загрята фурна, на 200 градуса, около 30 минути. След готовност поднасяме със скълцан пресен магданоз. Добър апетит!
Необходими продукти :
- 3-4 бр варени картофи
- 50-100 г нарязан на кубчета бекон
- 2 броя сварени яйца
- 3-4 листа зелена салата
- 1/2 краставица
- 1/2 връзка зелен лук
- 100-150 г настърган кашкавал
- 2 с.л кисело мляко
- 2-3 броя топени сиренца (триъгълни)
- 100 мл прясно мляко
- 1 с.л млечна майонеза (лека майонеза)
- сок от половин лимон
- зехтин и сол на вкус
- няколко чери доматчета за украса
- 1-2 филийки хляб за крутони
Начин на приготвяне:
Нарязваме картофите на кубчета и ги разпределяме в купички за салата. Добавяме нарязан на кубчета бекон. Яйцата настъргваме на ренде и разпределяме в купичките. Листата зелена салата се нарязват в друга купа. Към тях се слагат скълцаният лук, краставицата, нарязана на ситно, сол, зехтин и лимонов сок. Разбърква се добре. От тази смес разпределяме в купите за салата, в които сме сложили картофите и останалите продукти. По желание може да разбъркаме леко. Добавяме настъргания кашкавал. Сосът към салатката е много вкусен и става бързо и лесно. Топените сиренца се смесват с прясното мляко и се загряват. Разбъркват се с телена бъркалка, докато се разтопят. Към тях добавяме киселото мляко и майонезата. Разбъркваме отново до хомогенност. Оставяме в хладилник за кратко, за да стегне. През това време нарязваме филийките на малки кубченца. Слагаме ги в тавичка, намазана със зехтин. Разбъркваме ги лекичко и посоляваме. Печем във фурна (200 градуса) до златиста и хрупкава коричка. Оставяме ги да се охладят. През това време разпределяме соса върху салатките. Украсяваме по желание или с чери доматки, или с маслини, а може и с рингове лук, както съм показала на снимките. Добавяме крутоните и стрък магданоз и сервираме! Добър апетит!