skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 500 грама свинско месо за готвене
- 1 глава лук, нарязана ситно
- 1 чаена чаша ориз
- 3 чаени чаши вода или бульон
- сол, черен пипер на вкус
- 1 чаена лъжичка къри на прах
- сок от половин лимон
- зехтин или олио за запръжка
- магданоз за подправяне или за украса
Начин на приготвяне:
В тенджера загрейте олиото или зехтина, запържете лука и нарязаното на кубчета свинско месо. Прибавете ориза, разбъркайте и след 2-3 минути налейте водата или бульона. Подправете със сол, черен пипер и къри. Гответе ястието на умерен огън за около 40 минути и след готовност го подправете с лимонов сок и нарязан магданоз. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 килограм заешко месо, нарязано на порции
- 500 грама картофи, обелени и нарязани на кубчета
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 1 морков, настърган
- 80 милилитра червено вино
- 1-2 дафинови листа
- сол, черен пипер според вкуса ви
- олио за запръжка
- една шепа ситни домати
- половин връзка пресен магданоз
- 2 чаени лъжички червен пипер
Начин на приготвяне:
В тенджера сгорещете мазнината и запържете лука, месото и морковите. Прибавете червен пипер, сол и черен пипер на вкус. Налейте виното, разбъркайте, добавете картофите и доматите. Сипете около 700 милилитра вода, подправете ястието с дафиновите листенца и го оставете да къкри на слаб огън за час и половина, два. Разбърквайте яхнията периодично, по желание покрийте съда с капак. След готовност подправете с нарязан ситно магданоз. Поднесете заешкото топло и се насладете на вкуса и аромата на гозбата. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 300 грама кайма смес
- 1 глава лук
- 1 морков, обелен и настърган
- 1 картоф, обелен и нарязан ситно
- 1 мек домат, обелен и настърган
- около 2 литра вода
- 350 милилитра студено прясно мляко
- сол, черен пипер на вкус
- магданоз, нарязан ситно
- 1 яйце, разбито
- 400 грама кисело мляко
- 1/2 чаена чаша фиде
Начин на приготвяне:
В тенджера налейте студените вода и прясно мляко. Подправете със сол и разбъркайте. Изчакайте течността да се сгорещи и добавете лука, моркова, картофа и домата. От каймата оформете топчета и прибавете към супата. Оставете ястието да ври на слаб огън на 30-40 минути. Десет минути преди да изключите котлона прибавете фидето и отново разбъркайте. Подправете с нарязан ситно магданоз и допълнително сол, ако е необходимо. Изчакайте супата да изстине и я застройте с разбито яйце, смесено с кисело мляко. Разбъркайте, разпределете супичката докато е топла и поднесете. Бон Апети!
Необходими продукти:
- 300-400 грама тиква, нарязана на кубчета
- 500 милилитра прясно мляко
- 1 ампула течна ванилия
- 4 яйца
- 2 супени лъжици мед
- 2-3 супени лъжици захар за поръсване
- 50 грама натрошени орехи
- 50 грама сушени сини сливи
- 50 грама сушени червени боровинки
Начин на приготвяне:
Тиквата се почиства, обелва и нарязва на кубчета. Подреждат се в тава, заедно със сушените плодове и орехите. Яйцата се смесват с прясното мляко, меда и ванилията. Разбиват се до еднородност и тиквата се залива с млечната смес. Поръсва се със захар и се запича в загрята фурна на 180 градуса за 40 минути. Да ви е сладко!
Необходими продукти:
- 400 грама бяло брашно
- 1/2 чаена чаша царевично брашно
- 200 грама пшеничен зародиш
- 1 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена лъжичка захар
- 200 милилитра топла вода
- 25 грама жива мая
- 1/2 чаена лъжичка сода за хляб
- 50 грама сурови тиквени семки
- 20 грама сурови сусамови семена
Начин на приготвяне:
Двата вида брашна се смесват в купа, добавя се зародишът, содата, семената и солта. Разбърква се. Маята се размива в топлата вода, добавя се захарта и се бърка, докато се разтвори. Двете смеси се комбинират и замесва тесто. Слага се в огнеупорна тенджера, чието дъно е покрито с хартия за печене. Тенджерата се покрива и след удвояване обема на хляба фурната се загрява на 180 градуса и се изпича за 40 минути. След готовност се завива с чиста влажна кърпа и след като изстине се нарязва. Добър апетит!