RSS

сряда, 4 април 2018 г.

Традиционен домашен козунак


Необходими продукти:



  • 1 кг и малко повече пресято брашно
  • щипка сол
  • 42 грама жива мая
  • 300 милилитра топло прясно мляко
  • 3 яйца + 250 грама кристална захар
  • 3 супени лъжици олио
  • 1 ампула есенция ром или ванилия
  • настъргана коричка от един лимон
  • 170 грама разтопено краве масло
  • 1 разбито яйце + 1 супена лъжица прясно мляко
  • захар за поръсване



Начин на приготвяне:





В голяма купа изсипете брашното, а в друга по-малка налейте прясното мляко, предварително затоплено, не горещо. Размийте маята и добавете щипка захар и сол. В друг съд чукнете яйцата, сложете захарта, олиото, лимоновите корички и есенцията. Разбийте сместа на ръка или с миксер, но на слаба скорост, докато захарта се стопи и получите пухкава смес. Към брашното изсипете размитата мая, добавете и разбитите яйца. Замесете меко тесто и го сложете в купа. Покрийте с влажна кърпа и изчакайте да втаса. След това разстелете тестото върху намаслен плот и го намажете с масло. Завийте краищата няколко пъти и го "сгънете". Отново замесете, разстелете и повторете начина докато вкарате цялото количество масло в тестото. По този начин тестото ще стане на конци, което е основна идея при месенето на козунаци. Оформете вашето козуначе във форма по избор, намажете го със смес от разбито яйце и прясно мляко. Поръсете го със захар, сложете във форма или върху тава, покрита с хартия за печене. Изчакайте да втаса отново. Загрейте фурната на 150 градуса - отгоре и отдолу, печете в продължение на 2 часа. След готовност завийте козуначето с чиста кърпа. Разчупете и се насладете на вкуса и аромата му. Добър апетит!






четвъртък, 29 март 2018 г.

Млечна каша с лапад и сирене



Необходими продукти:



  • 20 грама краве масло
  • 1 връзка пресен лапад
  • 2 стръка пресен лук
  • 1 стрък пресен чесън
  • 3-4 листенца пресен джоджен
  • 400 грама кисело мляко
  • 200 милилитра прясно мляко
  • 3 супени лъжици брашно
  • сол, черен пипер на вкус
  • 100 грама натрошено сирене


Начин на приготвяне:


Измийте лапада и го попарете в гореща, подсолена вода. Отцедете и нарежете ситно, задушете в сгорещено масло. Прибавете нарязани пресни лук, чесън и джоджен. Подправете ястието със сол и черен пипер. В купа комбинирайте млеката, добавете брашното и разбъркайте докато продуктите се смесят. Налейте сместа към лапада, бъркайте до сгъстяване и прибавете натрошеното сирене. Оставете ястието да къкри на слаб огън за 10-15 минути, разпределете в купички и поднесете топло. Добър апетит! 




понеделник, 26 март 2018 г.

Чеснови пържени кюфтета с пресни лук и подправки



Необходими продукти:



  • 1/2 връзка пресен чесън
  • 500-700 грама кайма смес
  • 1 стрък пресен лук
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 1 стрък пресен джоджен
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 1-2 филии хляб, накиснати в прясно мляко
  • 1 яйце


Начин на приготвяне:


В купа сложете каймата и прибавете нарязани ситно чесън, лук, магданоз и джоджен. Добавете сол, черен пипер и кимион на вкус. Отцедете филийките от излишната течност, сложете към мляното месо и чукнете яйцето. Омесете каймата и я охладете за няколко часа. С влажни ръце оформете кюфтета и ги изпържете в силно сгорещено олио. По желание използвайте брашно за при пърженето на кюфтетата, но по-сочни и вкусни стават без него. Поднесете топли с гарнитура по избор. Добър апетит! 


неделя, 25 март 2018 г.

Салата с бейби листа от червено цвекло, ягоди и сирене


Необходими продукти:



  • 100 грама свежи листенца от червено цвекло
  • 1 шепа рукола
  • 2 стръка зелен лук
  • 3-4 пресни ягоди, почистени и нарязани
  • 50-70 грама натрошено сирене
  • зехтин и сол на вкус
  • сок от лимон по желание



Начин на приготвяне:


Измийте листата от цвекло и руколата, подсушете и ги сложете в купа. Добавете сол, зехтин, нарязан ситно зелен лук и сок от лимон. Разбъркайте и отгоре подредете ягодите и натрошеното сирене. Охладете и поднесете. Добър апетит! 




четвъртък, 22 март 2018 г.

Стъргани картофени кюфтета



Необходими продукти:



  • 1 килограм картофи
  • сол, черен пипер на вкус
  • 5 яйца
  • 200 грама натрошено сирене
  • 1 настъргана глава лук
  • половин връзка нарязан пресен магданоз
  • чубрица на вкус или копър
  • олио за пържене
  • 1 скилидка чесън
  • 2 супени лъжици цедено мляко
  • 2 супени лъжици майонеза
  • сок от половин лимон
  • сол според вкуса


Начин на приготвяне:


Обелете картофите и ги настържете на едро ренде. Отцедете ги от излишната вода и сложете в купа. Добавете сол, черен пипер, сирене, лук, магданоз, чубрица или копър. Разбъркайте и добавете яйцата. Размесете добре до хомогенност. В тиган загрейте олио, загребете от картофената смес с помощта на лъжица и изсипете във врящата мазнина. Пържете от двете страни до получаването на хрупкава златиста коричка. Поднесете кюфтенцата топли, гарнирайте ги със сос по ваш избор. Аз използвах чеснов сос, който приготвих като комбинирах цеденото мляко с майонезата, добавих пресован чесън, сок от лимон и сол. Да ви е вкусно!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...