RSS

вторник, 31 юли 2018 г.

Телешко с нахут


Необходими продукти:



  • 2 главички лук
  • 1 морков, обелен и нарязан на кубчета
  • 2 меки домата, настъргани или ситно нарязани
  • сол, черен пипер, щипка захар
  • олио за запръжка
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 1 връзка пресен джоджен
  • 500 грама прясно телешко месо
  • 400 грама сварен предварително нахут
  • 1 прясна чушка, почистена и нарязана


Начин на приготвяне:



















В тенджера сгорещете олио и запържете нарязан ситно лук. Добавете моркова, доматите, чушката и телешкото месо. Подправете със сол, черен пипер и щипка захар, за да смекчи киселия вкус на домата. Добавете червения пипер, джоджена и нахута. Задушете всичко за 20 минути, налейте 150-200 милилитра вода и оставете ястието да къкри на тих огън за 60 минути. Поднесете топло, добър апетит!

Баница с пиле, сметана и гъби


Необходими продукти:



  • 400 грама кори за баница
  • 1 връзка пресен лук
  • 1/2 връзка пресен джоджен
  • 500 грама сварено и нарязано пилешко месо
  • 150 грама заквасена сметана
  • 200 грама нарязани печурки
  • 1 настърган морков
  • сол, черен пипер на вкус
  • 30 грама краве масло
  • 2 яйца
  • 400 грама кисело мляко
  • 2 супени лъжици брашно


Начин на приготвяне:


Разтопете и сгорещете маслото. В него задушете нарязан ситно пресен лук, джоджен и печурки. Разбъркайте и добавете пилешкото, моркова, солта и черния пипер. Задушете плънката за 10-15 минути, охладете я и прибавете заквасената сметана. В намаслена тава разстелете две кори за баница. Между всеки две разпределете от плънката, завършвайки баницата с кори. Разрежете я, разбийте яйцата с киселото мляко, добавете брашното и залейте с получената смес. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете до златисто. Поднесете баницата топла с напитка по избор. Добър апетит!



неделя, 8 юли 2018 г.

Лятна салата с моцарела


Необходими продукти:



  • 2-3 домата
  • 1 краставица
  • 1 глава лук, нарязана ситно
  • 1/2 връзка пресен магданоз
  • няколко стръка пресен босилек
  • 1 почистена и нарязана чушка
  • 100 грама моцарела, нарязана на фини резени
  • сол и зехтин на вкус


Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете зеленчуците. Нарежете ги на кубчета и сложете в купа. Прибавете нарязан ситно лук, магданоз и босилек. Подправете със сол, зехтин. Добавете моцарелата и украсете със стрък пресен босилек. Охладете салатата и поднесете. Добър апетит!


вторник, 26 юни 2018 г.

Млечен ментово-чеснов сос


Необходими продукти:



  • 3-4 листенца прясна мента
  • 1 стрък пресен чесън
  • 2-3 стръкчета пресен копър
  • 200 грама цедено кисело мляко
  • 150 грама млечна майонеза
  • сок от половин лимон

Начин на приготвяне:



Почистете чесъна, може да използвате цял стрък, нарязан на парченца. Сложете го в блендер, добавете листенцата мента, копър и разбийте 2-3 пъти. Към нарязаните продукти прибавете цеденето мляко, майонезата и лимоновия сок. Разбийте отново съставките до хомогенност, пресипете соса в купичка и охладете. По желание подправете със сол. Този лек сос от пресен чесън и сезонни подправки е идеален за гарниране не само на пици, но и печени меса, картофи, печени или задушени зеленчуци и други. Добър апетит! 

Пица Пеперони с шунка, сирене, кашкавал и яйце




Необходими продукти:


за тестото:


  • 350 грама брашно
  • 120 милилитра топла вода
  • 1/3 пакетче суха мая
  • по една малка щипка сол и захар
  • 1/3 чаена лъжица оцет
  • 30 милилитра зехтин


за гарниране:


  • 2-3 супени лъжици доматен сос, може и лютеница
  • 1 чаена лъжичка риган
  • 1 чаена лъжичка босилек
  • няколко стръка пресен магданоз
  • сол на вкус, щипка захар
  • 2-3 печени червени чушки, почистени и нарязани на лентички
  • 100 грама шунка, нарязана фино
  • 70 грама краве сирене
  • 100 грама кашкавал
  • 50 грама царевица от консерва
  • 1 сурово яйце


Начин на приготвяне:


В купа изсипете брашното и към него добавете маята. Топлата вода смесете със солта, захарта, зехтина и оцета. Комбинирайте сухите с течните съставки и пригответе тесто. Изчакайте го да втаса, набрашнете плот и разпънете тестото, оформяйки блат. Сложете го в тавичка за пица. В купичка смесете доматения сос с ригана, босилека, захарта, солта и магданоза. Разбъркайте и старателно намажете основата за пицата. Отгоре подредете нарязаните на лентички чушки и шунката. Поръсете с настъргани сирене и кашкавал. Гарнирайте с останалите печени чушки, поръсете с царевица и нарязан магданоз или пресен босилек. В средата на блата направете вдлъбнатина, в която чукнете яйцето. Загрейте фурната на 180 градуса и запечете пицата до готовност. Средно ще отнеме около 30-35 минути. Охладете я след изпичане, разрежете и поднесете с млечен ментово-чеснов сос или друг по ваш избор. Комбинирайте пицата с любимо питие като хладна бира, за още по-голяма наслада. Да ви е вкусно!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...