RSS

неделя, 25 ноември 2018 г.

Баница с кайма, праз и кашкавал


Необходими продукти:



  • 400-500 грама кори за баница, по-дебели или печени на сач
  • 3 стръка праз, нарязани на колелца
  • 500 грама кайма
  • 100 грама царевица от консерва
  • сол, черен пипер, кимион на вкус
  • 30 грама краве масло
  • олио
  • 200 милилитра прясно мляко
  • 3 супени лъжици брашно
  • 200 грама настърган кашкавал


Начин на приготвяне:


Намаслете йенски съд или тава, сложете един лист от корите за баница, а в тиган сгорещете олио и запържете праза. Добавете каймата, сол, черен пипер и кимион на вкус. Разбъркайте и добавете царевицата. Сложете върху кората част от плънката и покрийте с втора. Редувайте кори и смес, докато свърши пълнежа. Завършете с кора, разрежете баницата на четири. В друг съд сгорещете маслото, запържете брашното и разредете с прясното мляко. Бъркайте до сгъстяване и изсипете сместа върху баницата. Разпределете я с лъжица, поръсете с кашкавала и запечете във фурна, загрята на 190-200 градуса за 40-45 минути. Поднесете баницата топла. Добър апетит!


понеделник, 19 ноември 2018 г.

Супа топчета с ориз и мляко


Необходими продукти:



  • 400 грама кайма смес, подправена
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 чаена лъжичка чубрица
  • 1 стрък пресен керевиз
  • половин връзка пресен магданоз
  • сол, черен пипер
  • около 2,5 литра вода
  • 500 милилитра прясно мляко
  • 1 яйце и 3 супени лъжици кисело мляко
  • 1/3 чаена чаша ориз

Начин на приготвяне:


В тенджера налейте водата и добавете прясното мляко. Сложете течността да ври, добавете нарязаните зеленчуци - лук, морков, керевиз и част от магданоза. Подправете със сол, черен пипер и разбъркайте. От каймата оформете топчета, пуснете ги във врящата супа. Добавете чубрицата и ориза. Оставете супата да къкри на слаб огън за 30 минути. След готовност изчакайте малко да изстине и застройте ястието с разбито яйце и кисело мляко. Поръсете със скълцан пресен магданоз и поднесете супата топла. Добър апетит!


неделя, 18 ноември 2018 г.

Яхния от грах с пресен чесън и кюфтенца


Необходими продукти:



  • 1 връзка пресен лук
  • 1 връзка пресен чесън
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 1 морков, обелен и нарязан
  • 400 грама грах, замразен или от консерва
  • 1 супена лъжица мазнина - олио, масло или мас
  • 400 грама овкусена кайма
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1-2 стръка пресен копър


Начин на приготвяне:


В тенджера сгорещете мазнина и запържете ситно нарязани лук, чесън, морков. Подправете с червен пипер и добавете граха. Разбъркайте и добавете сол, черен пипер и скълцан копър. От каймата оформете кюфтенца и ги прибавете към сместа. Налейте 200 милилитра вода, сложете капак и оставете ястието да къкри на слаб огън за 40 минути. Добър апетит!


събота, 20 октомври 2018 г.

Кюфтета в сметанов сос с фенел, куркума и морков


Необходими продукти:



  • 700 грама кайма смес
  • 1 чаена лъжичка млян кимион
  • сол и черен пипер на вкус
  • 400 грама кисело мляко
  • 150 милилитра прясно мляко
  • 100 милилитра сметана за готвене
  • 1 супена лъжица царевично брашно
  • 1 супена лъжица бяло брашно
  • 1/2 чаена лъжичка куркума
  • 1 глава фенел, почистена и нарязана ситно
  • 1 обелен и настърган морков


Начин на приготвяне:


В тенджера налейте вода, подсолете я и оставете да заври. Овкусете каймата с кимион, черен пипер и сол. Оформете кюфтета и ги сложете във врящата течност. След готовност свалете от котлона, прецедете и заделете бульона. В купа комбинирайте млеката, добавете сметаната и брашната. Разбъркайте и разредете с месния бульон. Изсипете соса към кюфтетата, прибавете куркумата и нарязаните зеленчуци. Заварете на слаб огън за 30 минути и поднесете ястието топло. Добър апетит! 


Броколи със сирена, шунка и сметана

Необходими продукти:


  • 1 кг пресни броколи
  • 200 грама шунка, нарязана на кубчета
  • 100 грама царевица от консерва
  • 150 грама натрошено синьо сирене
  • 100 грама крема сирене, натурално
  • 200 грама топено сирене
  • 70 милилитра готварска сметана
  • сол, черен пипер
  • сок от един лимон
  • зехтин


Начин на приготвяне:


Почистете броколите, измийте и ги сварете или пригответе на пара. Отцедете около 200 милилитра от водата, в която са били и към нея прибавете сметаната, топеното, кремата и синьото сирене, подправете със сол, черен пипер и сок от лимон. Разбъркайте соса. Подредете сварените броколи в тавичка, добавете шунката, царевицата и поръсете със зехтин. Залейте всичко с получения сос, загрейте фурната на 200 градуса и запечете за 25-30 минути. Поднесете ястието топло. Добър апетит!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...