skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 400-500 грама кори за баница, по-дебели или печени на сач
- 3 стръка праз, нарязани на колелца
- 500 грама кайма
- 100 грама царевица от консерва
- сол, черен пипер, кимион на вкус
- 30 грама краве масло
- олио
- 200 милилитра прясно мляко
- 3 супени лъжици брашно
- 200 грама настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Намаслете йенски съд или тава, сложете един лист от корите за баница, а в тиган сгорещете олио и запържете праза. Добавете каймата, сол, черен пипер и кимион на вкус. Разбъркайте и добавете царевицата. Сложете върху кората част от плънката и покрийте с втора. Редувайте кори и смес, докато свърши пълнежа. Завършете с кора, разрежете баницата на четири. В друг съд сгорещете маслото, запържете брашното и разредете с прясното мляко. Бъркайте до сгъстяване и изсипете сместа върху баницата. Разпределете я с лъжица, поръсете с кашкавала и запечете във фурна, загрята на 190-200 градуса за 40-45 минути. Поднесете баницата топла. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 400 грама кайма смес, подправена
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 чаена лъжичка чубрица
- 1 стрък пресен керевиз
- половин връзка пресен магданоз
- сол, черен пипер
- около 2,5 литра вода
- 500 милилитра прясно мляко
- 1 яйце и 3 супени лъжици кисело мляко
- 1/3 чаена чаша ориз
Начин на приготвяне:
В тенджера налейте водата и добавете прясното мляко. Сложете течността да ври, добавете нарязаните зеленчуци - лук, морков, керевиз и част от магданоза. Подправете със сол, черен пипер и разбъркайте. От каймата оформете топчета, пуснете ги във врящата супа. Добавете чубрицата и ориза. Оставете супата да къкри на слаб огън за 30 минути. След готовност изчакайте малко да изстине и застройте ястието с разбито яйце и кисело мляко. Поръсете със скълцан пресен магданоз и поднесете супата топла. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 връзка пресен лук
- 1 връзка пресен чесън
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- 1 морков, обелен и нарязан
- 400 грама грах, замразен или от консерва
- 1 супена лъжица мазнина - олио, масло или мас
- 400 грама овкусена кайма
- сол, черен пипер на вкус
- 1-2 стръка пресен копър
Начин на приготвяне:
В тенджера сгорещете мазнина и запържете ситно нарязани лук, чесън, морков. Подправете с червен пипер и добавете граха. Разбъркайте и добавете сол, черен пипер и скълцан копър. От каймата оформете кюфтенца и ги прибавете към сместа. Налейте 200 милилитра вода, сложете капак и оставете ястието да къкри на слаб огън за 40 минути. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 700 грама кайма смес
- 1 чаена лъжичка млян кимион
- сол и черен пипер на вкус
- 400 грама кисело мляко
- 150 милилитра прясно мляко
- 100 милилитра сметана за готвене
- 1 супена лъжица царевично брашно
- 1 супена лъжица бяло брашно
- 1/2 чаена лъжичка куркума
- 1 глава фенел, почистена и нарязана ситно
- 1 обелен и настърган морков
Начин на приготвяне:
В тенджера налейте вода, подсолете я и оставете да заври. Овкусете каймата с кимион, черен пипер и сол. Оформете кюфтета и ги сложете във врящата течност. След готовност свалете от котлона, прецедете и заделете бульона. В купа комбинирайте млеката, добавете сметаната и брашната. Разбъркайте и разредете с месния бульон. Изсипете соса към кюфтетата, прибавете куркумата и нарязаните зеленчуци. Заварете на слаб огън за 30 минути и поднесете ястието топло. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 кг пресни броколи
- 200 грама шунка, нарязана на кубчета
- 100 грама царевица от консерва
- 150 грама натрошено синьо сирене
- 100 грама крема сирене, натурално
- 200 грама топено сирене
- 70 милилитра готварска сметана
- сол, черен пипер
- сок от един лимон
- зехтин
Начин на приготвяне:
Почистете броколите, измийте и ги сварете или пригответе на пара. Отцедете около 200 милилитра от водата, в която са били и към нея прибавете сметаната, топеното, кремата и синьото сирене, подправете със сол, черен пипер и сок от лимон. Разбъркайте соса. Подредете сварените броколи в тавичка, добавете шунката, царевицата и поръсете със зехтин. Залейте всичко с получения сос, загрейте фурната на 200 градуса и запечете за 25-30 минути. Поднесете ястието топло. Добър апетит!