RSS

събота, 13 април 2019 г.

Руло от кайма с гъби, яйца, топено сирене и гауда


Необходими продукти:



  • 1 килограм кайма
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1 яйце + връзка магданоз
  • 1 стрък пресен чесън
  • 100 грама печурки, мариновани
  • 2 сварени яйца
  • 1 морков, обелен и сварен
  • няколко кисели краставички
  • 100 грама топено сирене
  • 100 грама сирене гауда



Начин на приготвяне:


В купа сложете каймата и добавете сол, черен пипер, нарязани ситно магданоз и чесън. Чукнете яйцето и размесете сместа. Разстелете я върху хартия за печене. В средата на блата сложете гъби, яйца, морков, кисели краставички. Покрийте с топено сирене, сирене гауда и завийте на руло. Загрейте фурната на 180 градуса и запечете до златисто. Поднесете с гарнитура от картофено пюре или зеленчукова салата. Добър апетит!



събота, 6 април 2019 г.

Супа от коприва с лимон, чесън и мента

Необходими продукти:



  • 100 грама млечна коприва
  • сок от един лимон
  • 1-2 стръка пресен чесън
  • 3-4 листенца прясна мента
  • половин връзка пресен джоджен 
  • 1/3 чаена чаша ориз
  • 2 супени лъжици зехтин или олио
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1 морков, обелен и нарязан ситно
  • 1 домат от консерва, настърган
  • 1 жълтък за застройка 
  • 200 грама кисело мляко
  • 2-3 стръка магданоз


Начин на приготвяне:


Копривата се почиства, измива и попарва. Прецежда се от водата, която заделяте за супата, нарязва се ситно и се връща обратно в тенджерата. Добавяте сок от лимон, нарязани чесън, мента, джоджен. Подправяте със зехтин, сол, черен пипер на вкус. Прибавяте моркова, домата, магданоза и накрая ориза. Оставяте да къкри на тих огън до готовност на зеленчуците. Подправяте със смес от разбит жълтък и кисело мляко. Поднесете топла, добър апетит!


петък, 5 април 2019 г.

Скумрия на скара

Необходими продукти:



  • 2 броя риба скумрия
  • морска фина сол на вкус
  • сок от един лимон
  • стрит сушен девесил
  • зехтин и щипка пушен червен пипер


Начин на приготвяне:


Рибата се почиства и измива. Подсушава се и се намазва от всички страни със смес от морска сол, лимонов сок. девесил, зехтин и пипер. Загрявате скара и запичате рибата от всяка страна по 7-10 минути. Поднесете с гарнитура по избор. Добър апетит!


петък, 8 март 2019 г.

Гювечета с картофи, гъби, шунка и топено сирене

Необходими продукти:



  • 400 грама шунка
  • 2-3 стръка зелен лук 
  • 3-4 картофа, обелени и нарязани ситно
  • 1-2 чаени лъжици краве масло 
  • 100 грама топено сирене
  • 100 грама нарязани печурки
  • няколко стръка пресен магданоз
  • 1 скилидка чесън, пресована
  • сол, черен пипер, червен пипер
  • 50 милилитра доматен сок
  • 1 чаена лъжичка розмарин 
  • няколко стръка копър за поръсване
  • 100 нарязан тънко кашкавал


Начин на приготвяне:


В тенджера сгорещете маслото и сотирайте лука, картофите, гъбите и чесъна. Към тях прибавете сол, черен и червен пипер на вкус, доматен сок, розмарин, магданоз, шунката, нарязана на кубчета. Разбъркайте сместа и я разпределете в глинени гювечета. Във всяко сложете топено сирене и парченца кашкавал. Загрейте фурната на 180 градуса и запечете за 60 минути. Охладете и поръсете с нарязан ситно копър. Добър апетит!


четвъртък, 7 март 2019 г.

Пиле с ориз, грах и бейби моркови

Необходими продукти:



  • 1 цяло пиле
  • 1 глава лук 
  • 150 грама микс грах и мини моркови
  • 1 чаена чаша ориз
  • 1 чаена лъжичка пушен червен пипер
  • фина морска сол за поръсване
  • сок от един лимон 
  • 1-2 супени лъжици разтопено масло 
  • черен пипер


Начин на приготвяне:


Пилето се измива и подсушава, лукът се запържва в част от маслото, добавят се зеленчуците и ориза. Разбърква се и след 5 минути сместа се пресипва в тава. Разположете пилето отгоре, намажете го със дресинг от масло, лимонов сок, морска сол, черен пипер, пушен червен пипер. Налейте 3 чаени чаши вода, загрейте фурната на 180 градуса и печете около час. Добър апетит!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...