skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 100 грама зелена салата
- 100 грама салата лоло росо
- спанак, рукола
- 50-80 грама мини моцарела
- 1 домат
- 2 твърдо сварени яйца
- 1 стрък пресен лук
- маслини за украса
- сок от лимон
- сол и зехтин
Начин на приготвяне:
Измийте листата на марулите и лука, подсушете и ги накъсайте ситно в купа. Прибавете почистени предварително спанак и рукола. Добавете сол, зехтин, сок от лимон и разбъркайте. Измийте домата, нарежете го на кубчета и гарнирайте. Украсете с маслините, моцарелата и нарязаните сварени яйца. Охладете и поднесете салатата. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500 грама едри печурки
- 1 главичка лук
- 300 грама нарязана ситно шунка
- 2 супени лъжици царевица от консерва
- 20 грама краве масло
- сол, черен пипер на вкус
- 1 пресована скилидка чесън
- 250-300 грама чеснов крем или топено сирене
- 150 грама настърган кашкавал
- зехтин за поръсване
- няколко стръка пресен копър
Начин на приготвяне:
Почистете гъбите от пънчетата и ги обелете. Оставете ги настрана, а през това време сгорещете маслото и запържете лука, нарязан ситно. Нарежете шунката на ситни кубчета, прибавете я към сместа и сложете царевицата. Овкусете с чесъна, солта и пипера. Добавете чесновия крем или топеното сирене, разбъркайте и охладете. Напълнете гъбките с получената плънка, подредете в намаслена тавичка или йенски съд, поръсете с кашкавал и няколко капки зехтин. Загрейте фурната на 180 градуса и запечете за 40 минути. Подредете гъбките, поръсете с пресен копър и поднесете. Добър апетит!
Необходими продукти:
за ягодовия крем:
- 350 милилитра прясно мляко
- 1 жълтък
- 1 супена лъжица захар
- 1 супена лъжица царевично нишесте
- 1 чаена лъжичка масло
- 1 супена лъжица сироп от ягоди
за ваниловия крем:
- 500 милилитра прясно мляко
- 2 жълтъка
- 1-2 супени лъжици захар
- 1-2 супени лъжици натурално царевично нишесте
- 2 чаени лъжички краве масло
- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
- 2 нарязани на колелца банана
Начин на приготвяне:
Прясното мляко се налива в тенджера, прибавят се захарта и маслото. Сместа се загрява, а в друг съд се слагат жълтъка, нишестето и сиропа. Разбъркват се и се прибавят към горещото мляко. Бърка се енергично до сгъстяване, охлажда се и се разпределя в купички. Отгоре се подреждат нарязаните банани. В друга тенджера се налива останалото мляко, добавят се захарта и ванилията. В купичка се комбинират жълтъците, маслото и нишестето. Продуктите се бъркат докато се смесят и се прибавят към топлото мляко. Кремът се приготвя по същия начин като първия и след готовност се разпределя върху нарязаните плодове. Охлажда се и се украсява с продукти по избор. Поднася се студен, добър апетит!
Необходими продукти:
- 500-700 грама картофи
- 50 грама краве масло
- сол според вкуса ви
- няколко скилидки чесън, обелени
- няколко стръка пресен копър
- 1-2 чаени лъжички червен пипер
- 1/2 чаена лъжичка куркума
- черен пипер по желание
Начин на приготвяне:
Обелете, измийте и нарежете картофите. В тенджера сгорещете маслото и ги сотирайте. Прибавете сол и черен пипер на вкус, добавете червения пипер и куркумата. Разбъркайте и пресипете картофките в тава или йенски съд. Поръсете с нарязан ситно копър и фино скълцани скилидки чесън. Загрейте фурната на 190 градуса, налейте около 50 милилитра вода и изпечете ястието за 40-50 минути. По желание може да сложите фолио или йенски капак по време на готвенето. Поднесете картофите топли, гарнирайте ги със сос по ваш избор, аз ще използвам чеснов. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 2 корена бяла ряпа
- 2 моркова, обелени
- 50 грама свежа рукола
- 1/2 връзка пресен магданоз
- сок от един лимон
- сол според вкуса ви
- зехтин на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете морковите и ряпата, настържете ги на едро ренде и сложете в купа. Измийте и нарежете магданоза ситно, добавете го към салатата. Прибавете руколата и подправете със сол, зехтин и сок от лимон. Разбъркайте и поднесете. Добър апетит!