RSS

четвъртък, 10 октомври 2013 г.

Paella Española - Паеля Еспаньола

Необходими продукти


  • 500 г големи миди
  • 200 г скариди
  • 100 г сепия
  • 200 г пилешко месо
  • 1 голяма глава лук
  • 200-250 г ориз
  • 9-10 бр. черни маслини
  • 100 г грах
  • 100 мл доматено пюре 
  • чубрица
  • олио
  • сол
  • оцветител - жълт или шафран

Начин на приготвяне

Мидите се сваряват във вода - когато започнат да се отварят, означава че са готови. Скаридите и нарязаната на ивици сепия също се сваряват заедно, но отделно от мидите. Сварени са когато скаридите станат оранжеви. В дълбока тенджера се слага 50-80 мл олио и се запържват сварените скариди и сепия. Нарязва се лукът и също се запържва със скаридите. Когато се запържат добре се прибавят оризът и предварително свареното и обезкостено пилешко месо. Всичко се запържва за още 5-7 минути и след това се прибавят бульонът, в който е варено пилешкото месо. Прибавят се грахът, малко чубрица, сол, доматено пюре и шафран. Вари се докато оризът започне да омеква. След това всичко се изсипва в тава, отгоре се нареждат мидите - едната им черупка е махната и се слагат с отвора нагоре. Запича се в предварително загрята фурна. Изважда се малко преди да изври напълно водата, слагат се маслините и се сервира. Задължително се яде с обилно изцеден върху порцията лимон.

четвъртък, 12 септември 2013 г.

Пилешка салата с крутони





Необходими продукти : 




  • 2-3 кисели краставички
  • 100г сладка царевица
  • 400г сварено пилешко месо
  • 100г крутони
  • 1 домат
  • 1 червена маринована чушка
  • 2-3 листа пресен босилек
  • сол на вкус
  • зехтин и лимон на вкус
  • 1 глава червен лук
  • 5-6 броя обезкостени зелени маслини



Начин на приготвяне: 


Пилешкото месо се накъсва на парченца, подправя се с подправките на вкус (зехтин, сол, лимон) и се смесва със ситно нарязаните кисели краставички, маринована чушка и червен лук. Разбърква се, след което се добавят царевицата, нарязаните зелени маслини, доматът и скълцаният пресен босилек. Разбърква се и се оставя да се охлади за 15-20мин. При сервиране се поднася поръсена с крутони.

Пържена рибка




Ориз с морски дарове

Необходими продукти : 

  • 4 с. л. олио
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 ч. ч. ориз за ризото - арборио или карнароли
  • 100 мл бяло вино
  • 1,5 л горещ зеленчуков или рибен бульон
  • 400 г морски дарове (сурови скариди, миди, кръгчета калмари, октоподчета)
  • 2 с. л. доматено пюре
  • 1 с. л. настъргана кора от лимон
  • 1 с. л. нарязан магданоз
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус


 Начин на приготвяне : 

Олиото се загрява в тиган уок и в него се запържват леко лукът и чесънът. Прибавя се оризът и се разбърква. Слага се виното и се разбърква, докато се абсорбира.
Прибавя се 150 мл от горещия бульон и се разбърква, докато попие. Прибавя се и останалият бульон на части по 150 мл, докато остане наполовина.
Слагат се почистените морски дарове и се оставят да поврят 3 мин. Прибавя се останалият бульон на части по 150 мл. Приготвено по този начин, ризотото става с кремообразна консистенция.
.Добавят се лимоновата кора, доматеното пюре и магданозът. Подправя се със сол и пипер и се сервира горещо.

неделя, 18 август 2013 г.

Свинско месо с грах


Необходими продукти : 

  • 300г свинско месо, нарязано на кубчета
  • 1 буркан стерилизиран грах
  • 1 глава лук
  • 1 бр. морков
  • 3 бр. домати
  • 1 с.л. брашно
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2 с.л. олио
  • 1/2 връзка копър
  • 3-4 скилидки чесън
  • сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне : 


Свинското месо се запържва. Лукът и морковът, нарязани на дребно, се задушават в същата  мазнина и малко вода. Прибавят се доматите, обелени и също нарязани на дребно и ястието се задушава, докато се поизпари течността. Прибавят се брашното, червеният пипер, грахът и нарязаният на ситно чесън. Долива се малко гореща вода, ястието се овкусява и се оставя да ври 10-15 минути. След отстраняването му от огъня се поръсва със ситно нарязания копър.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...