RSS

четвъртък, 4 юли 2013 г.

Скариди в червен сос


Необходими продукти



  • 800 г скариди без черупки
  • 1 глава лук
  • 1 бр. домат
  • 1 връзка магданоз
  • олио
  • сол, черен пипер


Начин на приготвяне


Скаридите се сваряват, докато придобият червен цвят. След това се охлаждат. Премахват се главичките и пипалцата. Черупките от скаридите се запазват, слагат се в пасатор с малко вода и се пасират до хомогенна смес. В олиото се запържват нарязания на ситно лук, след това се добавя и обеления и нарязан на ситно домат. Разбърква се добре, поръсва се с нарязания на ситно магданоз, посолява се и се добавя черен пипер. Оставя се за 5-6 минути да къкри на слаб огън. След това се добавят скаридените черупки, вече пасирани и се готви още 5-6 минути до гладък сос. Охладените скариди се поливат със соса и се сервират.

Картофени хапки с паста " Патафри"

Необходими продукти


  • 1 кг картофи
  • 100 г сирене
  • 2 глави лук
  • черен пипер, сол
  • по 2 стръка магданоз и копър



За пастата:

  • 2 бр. яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.л. захар
  • щипка сол
  • 100 мл бира



Начин на приготвяне

Картофите се сваряват. Обелват се и се намачкват на пюре. Към тях се добавят сиренето, настърганите глави лук, подправя се със солта, пипера и зелените подправки. Всичко се омесва добре. От готовата смес се оформят малки топчета, които се нареждат в подходящ съд. Оставят се за 30-40 минути в хладилник. След това се приготвя пастата за паниране, като се разбиват двете яйца, добавят се брашното, подправките и най-накрая се добавя бирата. Трябва да се получи гъста хомогенна смес. Ако се окаже, че брашното е малко, добавя се още малко до желаната консистенция. Вече стегналите картофени топчета се потапят в сместа и се изпържват в много силно сгорещена мазнина.

вторник, 2 юли 2013 г.

Панирани кашкавалчета с паста "Патафри"

Необходими продукти :

  • 200 мл светла бира
  • 3 яйца
  • 2с.л кисело мляко
  • 1ч.л сода
  • 2 и 1/2 ч.ч брашно
  • щипка сол
  • щипка захар
  • 400г кашкавал
  • олио за пържене
Начин на приготвяне : 


Кашкавалът се слага във фризер поне за 20 минути, за да може да стегне. През това време : 
брашното се пресява в купа. Добавят се солта, захарта. Отделно в други купички се отделят белтъците и жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг и се оставят настрана. Към брашняната смес се добавят жълтъците, смесени с бирата, киселото мляко и содата. Всичко това се бърка с дървена лъжица първоначално, а след това с телена бъркалка - до получаването на гладка, хомогенна смес. Към нея бавно и малко по малко се добавят разбитите на сняг белтъци, отново се бърка внимателно с дървена бъркалка.
Кашкавалът се изкарва от фризера или камерата, нарязва се на кубчета. Всяко кубче се потапя в готовата вече паста " Патафри" и се пържи в сгорещеното олио. Така с всички кубчета, докато получите една голяма перфектна порция панирани кашкавалчета.

Домашен катък

Необходими продукти :

  • 1л прясно мляко
  • 1 с.л кисело мляко
  • 4-5 капки мая за сирене
  • 1ч.л сол
Начин на приготвяне : 


Млякото се сварява и се оставя да се охлади до температура, позволяваща да държим спокойно малкия си пръст на ръката. Слага се солта и се разбърква, за да се разтвори. Добавят се киселото мляко и капките мая. Разбърква се добре и се затваря с капак, увива се в одеяло за 4-5 часа. След това се прецежда през тензух 3-4 часа, но ако се остави да се прецежда цяла нощ става по-гъст и плътен. Съхранява се на хладно място.

Бирени кюфтенца

Необходими продукти :

1 кг кайма
2 глави лук
по 10 г кимион и черен пипер
2-3 стръка магданоз
2 червени чушки, нарязани на много ситно
около 150 г кашкавал, нарязан на кубчета
2 бр. яйца
2-3 филийки сух хляб
1 с.л. кисело мляко
1/2 ч.л. сода, погасена в млякото
галета, сол на вкус

Начин на приготвяне :

Лукът се настъргва на ренде, филийките хляб се накисват във вода докато омекнат, след това се прецеждат добре и се добавят към лука. Каймата се замесва леко с тези продукти, след което се добавят чушките, магданоза, кимиона, черния пипер, сол, чукват се яйцата и се добавя киселото мляко. Каймата се омесва добре, след което се оставя да стегне за около 1 час в хладилник. От нея се правят кюфтенца, като в средата на всяко се слага по кубче кашкавал. Готовите кюфтенца се овалват хубаво в галета и се изпържват в сгорещена мазнина до златисто.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...