skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти :
- 500г крехко свинско месо
- 1-2 главички лук
- 1-2 пресни чушки
- подправки на вкус - сол, черен пипер, кимион, чубрица, соев сос
- 2-3 супени лъжици олио
- 7-8 чери доматчета
- 2-3 парченца сурова наденица
- 30 мл бяло вино
Начин на приготвяне :
Свинското месо се нарязва на кубчета. Лукът и чушките се нарязват по-едро, така че да могат да се нанижат на шиш. Месото се слага в подходяща купа, добавят се и нарязаните зеленчуци, чери доматчетата и нарязаната на равни парченца наденица. Овкусява се с подправките на вкус, добавя се мазнината и виното. Разбърква се и се оставя така за час. След това месото се нарежда на шишовете, като между него се редуват лук, чери доматче, парче наденица и чушка. Могат да се изпекат както на скара, така и на барбекю.
Необходими продукти :
- 1 кг червени чушки
- 200 г микс зеленчуци с царевица и грах
- 250 г телешка кайма
- 1 глава лук
- 150 г ориз
- 1 морков
- 1 домат
- кимион и черен пипер на вкус
- 1ч.л червен пипер
- 2 ч.ч. прясно мляко
- 7 с.л. брашно
- 3 бр. жълтъци
- щипка чубрица
- 2-3 стъка пресен магданоз
- сол на вкус
- 200 г кисело мляко
- олио за запръжка
Начин на приготвяне :
Лукът се запържва в олиото, след което се добавят настърганият морков, наситненият домат и каймата. След като се запържат добре се добавят: миксът зеленчуци, оризът и подправките: чубрицата, черният пипер и нарязаният на ситно магданоз. Добавя се около 700 мл вода, за да може оризът да понабъбне. След като водата от сместа се редуцира и оризът вече е полусварен, сместа се сваля от огъня и с нея се пълнят всички чушки. За да запушим чушките използваме капачето им или кръгче картоф. Когато вече сме готови с всички чушки, намазняваме подходяща тава, нареждаме чушките в нея и добавяме вода, да ги покрие поне до половината. Печем в предварително загрята фурна. След като водата от чушките заври я преливаме в друг съд и оставяме чушките да се пекат още малко до кафеникава коричка. Отделно разбиваме 3 жълтъка, добавяме прясното и киселото мляко. В малка тенджерка слагаме олио и след като се сгорещи запържваме брашното. След това изсипваме бульона от чушките, разбъркваме докато се сгъсти леко и добавяме на тънка струйка сместа от жълтъците и млякото. Продължаваме да бъркаме докато сосът се сгъсти изцяло, след което го поръсваме с нарязан магданоз и подправяме на вкус. При сервиране чушките се поднасят поляти със соса.