RSS

събота, 24 октомври 2015 г.

Свински хапки с лук в бирен сос

Необходими продукти : 








  • 500г шарено свинско месо
  • 2-3 глави лук 
  • сол, кимион и черен пипер на вкус
  • 1 с.л масло 
  • 1-2 стръка пресен магданоз
  • 100мл бира 
  • 1с.л заквасена сметана




Начин на приготвяне: 


Месото се нарязва на малки кубчета и се запържва в маслото. Подправя се със сол, черен пипер и кимион на вкус. След това се добавя лукът, нарязан на полумесеци и се задушава за 2-3 минутки. Добавя се бирата и се оставя да къкри на слаб огън за 25-30 минути, като се разбърква от време на време. Най-накрая се добавя заквасената сметана, след като махнем ястието от огъня. Разбърква се до пълното смесване на сметаната със соса и се поръсва със скълцаният магданоз. Добър апетит. 

петък, 23 октомври 2015 г.

Пикантно ризото със зеленчуци

Необходими продукти:







  • 2 ч.ч дългозърнест ориз
  • 1 глава лук
  • 1 люта чушка
  • 250 г пресни печурки
  • 2 моркова
  • 200 г царевица
  • шепа грах
  • 2-3 стръка копър
  • масло за запръжка
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2-3 с.л соев сос
  • около 5-6 ч.ч вода



Начин на приготвяне :




Лукът се изчиства и нарязва на ситно. Запържва се в маслото, в което се прибавят и нарязаните гъби, оризът, морковите, нарязани на кубчета, царевицата, грахът и копърът, нарязан на ситно. Разбърква се много добре и се овкусява със солта и пипера.Добавя се нарязаната люта чушка и се разбърква. Долива се вода (6 чаени чаши ) и се оставя да къкри на бавен огън. Ястието е готово след като водата се редуцира и зеленчуците омекнат. По желание може да се подправи със соев сос.

четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Пилешката супичка на прабаба ми

Необходими продукти :














  • 2 пилешки бутчета 
  • 1 глава лук 
  • 1 морков 
  • 1-2 по-меки домата
  • 1-2 средни по големина картофа
  • 1 шепа фиде 
  • сол и черен пипер на вкус
  • 4-5 стръка пресен магданоз 
  • 1-2 стръкчета керевиз






за застройката : 


  • 2 жълтъка
  • 2 с.л кисело мляко 
  • 1 с.л брашно




Начин на приготвяне : 



Пилешките бутчета се измиват добре и се нарязват на парченца. В голяма тенджера се слагат около 2-2.5 литра вода и една, две щипки сол. Добавят се парчетата пилешко и се оставя да ври, като се отстранява пяната по време на варенето. След това ако е необходимо бульонът се прецежда. Лукът, морковът и картофите се нарязват на ситни кубчета и се добавят към врящият бульон. Разбърква се, след което се добавят и рендосаните домати. Опитва се на вкус и ако е необходимо се подправя с още сол. Добавя се и черният пипер. Оставя се да къкри на слаб огън до готовност на зеленчуците. Добавя се шепа фиде 5 минути преди да се свали от котлона, след което супичката се подправя с накъсаните магданоз и керевиз. След като поизстине малко, се прави застройката. Яйцата се разбиват с киселото мляко и брашното. Към тях се прибавя 1 черпак със супа и се разбърква добре. Застройката се връща на тънка струйка в тенджерата, като се разбърква постоянно. Сервира се топла, гарнирана с люти чушки или сухар по желание. 



Мъфини с крема сирене и боровинки

Необходими продукти:

 


  • 2 ч.ч. брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер 
  • 1/2 ч.л.сол 
  • 1 ч.ч.захар 
  • 1 яйце 
  • 60г крема сирене
  • 2 с.л. настъргана портокалова кора
  • 2 с.л кисело мляко 
  • 1/3 ч.ч краве масло (размекнато) 
  • 1 ч.ч почистени и подсушени боровинки


Начин на приготвяне: 


С помощта на телена бъркалка се разбърква крема сиренето, портокаловите корички, киселото мляко, захарта, маслото и яйцето. Бърка се, докато се получи еднородна смес.Брашното се пресява, добавя се солта и бакпулверът. Сухите съставки се прибавят към течните на 2-3 пъти. Разбърква се добре, след което се добавят и боровинките. Сместа се разпределя в намаслени формички за мъфини, в които по желание може да сложите хартиени капсули. Пекат се в предварително загрята фурна около 20-25 минути на 180 градуса.

сряда, 21 октомври 2015 г.

Яхния с кюфтенца, зелен боб и картофи

Необходими продукти : 


  • 500г кайма
  • 500г зелен фасул 
  • 3-4 картофа 
  • 1 с.л сладка царевица  
  • 1-2 по-меки домата 
  • 1 червена чушка 
  • 1 глава лук 
  • 1 морков
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2с.л брашно
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1ч.л червен пипер 
  • 30г масло за запръжка
  • 3-4 стръка пресен копър
  • щипка чубрица
  • около 500 мл вода



Начин на приготвяне:



Зеленият боб се измива, почиства и попарва в подсолена вода. След това се прецежда и оставя настрана. Лукът се запържва в маслото, заедно с настъргания предварително морков. Разбърква се, след което към него се добавят зеленият боб, царевицата и наситнените чушка и домати. Подправя се с черен, червен пипер и сол на вкус. След това се добавят нарязаните на кубчета картофи и целите скилидки чесън ( може и небелени). Налива се водата. Подправя се с чубрицата и се разбърква отново. С влажни ръце, от каймата се оформят малки кюфтенца , които се пускат във врящата яхния.Оставя се да къкри на слаб огън около 30-35 минути. Непосредствено преди свалянето от котлона, яхнията се сгъстява с размитото в малко вода брашно. Връща се обратно за 2-3 мин. При сервиране се подправя със скълцан пресен копър. Добър апетит! 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...