skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти :
- 500г шарено свинско месо
- 2-3 глави лук
- сол, кимион и черен пипер на вкус
- 1 с.л масло
- 1-2 стръка пресен магданоз
- 100мл бира
- 1с.л заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на малки кубчета и се запържва в маслото. Подправя се със сол, черен пипер и кимион на вкус. След това се добавя лукът, нарязан на полумесеци и се задушава за 2-3 минутки. Добавя се бирата и се оставя да къкри на слаб огън за 25-30 минути, като се разбърква от време на време. Най-накрая се добавя заквасената сметана, след като махнем ястието от огъня. Разбърква се до пълното смесване на сметаната със соса и се поръсва със скълцаният магданоз. Добър апетит.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч дългозърнест ориз
- 1 глава лук
- 1 люта чушка
- 250 г пресни печурки
- 2 моркова
- 200 г царевица
- шепа грах
- 2-3 стръка копър
- масло за запръжка
- сол и черен пипер на вкус
- 2-3 с.л соев сос
- около 5-6 ч.ч вода
Начин на приготвяне :
Лукът се изчиства и нарязва на ситно. Запържва се в маслото, в което се прибавят и нарязаните гъби, оризът, морковите, нарязани на кубчета, царевицата, грахът и копърът, нарязан на ситно. Разбърква се много добре и се овкусява със солта и пипера.Добавя се нарязаната люта чушка и се разбърква. Долива се вода (6 чаени чаши ) и се оставя да къкри на бавен огън. Ястието е готово след като водата се редуцира и зеленчуците омекнат. По желание може да се подправи със соев сос.
Необходими продукти :
- 2 пилешки бутчета
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1-2 по-меки домата
- 1-2 средни по големина картофа
- 1 шепа фиде
- сол и черен пипер на вкус
- 4-5 стръка пресен магданоз
- 1-2 стръкчета керевиз
за застройката :
- 2 жълтъка
- 2 с.л кисело мляко
- 1 с.л брашно
Начин на приготвяне :
Пилешките бутчета се измиват добре и се нарязват на парченца. В голяма тенджера се слагат около 2-2.5 литра вода и една, две щипки сол. Добавят се парчетата пилешко и се оставя да ври, като се отстранява пяната по време на варенето. След това ако е необходимо бульонът се прецежда. Лукът, морковът и картофите се нарязват на ситни кубчета и се добавят към врящият бульон. Разбърква се, след което се добавят и рендосаните домати. Опитва се на вкус и ако е необходимо се подправя с още сол. Добавя се и черният пипер. Оставя се да къкри на слаб огън до готовност на зеленчуците. Добавя се шепа фиде 5 минути преди да се свали от котлона, след което супичката се подправя с накъсаните магданоз и керевиз. След като поизстине малко, се прави застройката. Яйцата се разбиват с киселото мляко и брашното. Към тях се прибавя 1 черпак със супа и се разбърква добре. Застройката се връща на тънка струйка в тенджерата, като се разбърква постоянно. Сервира се топла, гарнирана с люти чушки или сухар по желание.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. брашно
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л.сол
- 1 ч.ч.захар
- 1 яйце
- 60г крема сирене
- 2 с.л. настъргана портокалова кора
- 2 с.л кисело мляко
- 1/3 ч.ч краве масло (размекнато)
- 1 ч.ч почистени и подсушени боровинки
Начин на приготвяне:
С помощта на телена бъркалка се разбърква крема сиренето, портокаловите корички, киселото мляко, захарта, маслото и яйцето. Бърка се, докато се получи еднородна смес.Брашното се пресява, добавя се солта и бакпулверът. Сухите съставки се прибавят към течните на 2-3 пъти. Разбърква се добре, след което се добавят и боровинките. Сместа се разпределя в намаслени формички за мъфини, в които по желание може да сложите хартиени капсули. Пекат се в предварително загрята фурна около 20-25 минути на 180 градуса.
Необходими продукти :
- 500г кайма
- 500г зелен фасул
- 3-4 картофа
- 1 с.л сладка царевица
- 1-2 по-меки домата
- 1 червена чушка
- 1 глава лук
- 1 морков
- 3-4 скилидки чесън
- 2с.л брашно
- сол и черен пипер на вкус
- 1ч.л червен пипер
- 30г масло за запръжка
- 3-4 стръка пресен копър
- щипка чубрица
- около 500 мл вода
Начин на приготвяне:
Зеленият боб се измива, почиства и попарва в подсолена вода. След това се прецежда и оставя настрана. Лукът се запържва в маслото, заедно с настъргания предварително морков. Разбърква се, след което към него се добавят зеленият боб, царевицата и наситнените чушка и домати. Подправя се с черен, червен пипер и сол на вкус. След това се добавят нарязаните на кубчета картофи и целите скилидки чесън ( може и небелени). Налива се водата. Подправя се с чубрицата и се разбърква отново. С влажни ръце, от каймата се оформят малки кюфтенца , които се пускат във врящата яхния.Оставя се да къкри на слаб огън около 30-35 минути. Непосредствено преди свалянето от котлона, яхнията се сгъстява с размитото в малко вода брашно. Връща се обратно за 2-3 мин. При сервиране се подправя със скълцан пресен копър. Добър апетит!