RSS

понеделник, 29 февруари 2016 г.

Скумрия плакия





Необходими продукти : 



  • 1 кг скумрия 
  • 2-3 глави лук 
  • 400 г цели домати от консерва
  • 1 морков 
  • 1 ч.л риган 
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2-3 скилидки чесън 
  • 1/2 лимон 
  • 1-2 дафинови листа 
  • 2-3 стръка пресен магданоз 
  • 1-2 стръка керевиз
  • мазнина за запръжка 
  • 1-2 мариновани червени чушки 



Начин на приготвяне: 



Скумрията се изчиства и измива. Подсушава се и се обезкостява. Подправя се с риган, сол и черен пипер на вкус. Оставя се настрана. Лукът се обелва и се нарязва на полумесеци. Запържва се в мазнината. Към него се добавят настърганият морков, нарязаните на ситно домати + сока от консервата и накълцаните чушки. Добавя се сол на вкус и се разбърква. Скилидките чесън се обелват и добавят цели към зеленчуковата смес. Накрая се добавя дафинов лист и скълцан керевиз. Разбърква се и се оставя на слаб огън за 5-10 минути. След това изсипваме доматената смес в подходяща тава, отгоре подреждаме рибата, а върху нея слагаме нарязан на половини лимон. Поръсваме със скълцан пресен магданоз и запичаме във фурна на 200 градуса за 20-30 минути. Ако желаете може да си сварите картофи и да си приготвите картофено пюре или салата като гарнитура към това ароматно и вкусно ястие. Добър апетит! 

петък, 26 февруари 2016 г.

Кюфтенца с арпаджик и доматен сос


Необходими продукти : 







  • 1 кг арпаджик ( среден по големина)
  • 500 г овкусена кайма 
  • 1 морков 
  • 3-4 белени домати
  • 2-3 с.л доматено пюре
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 50 мл бяло вино 
  • 1-2 зърна бахар
  • 1-2 дафинови листа 
  • сол, черен пипер на вкус 
  • олио за запръжка
  • 1 ч.л червен пипер 
  • щипка захар 



Начин на приготвяне:


От каймата се оформят кюфтенца, които се запържват леко в малко олио. След това се отцеждат и оставят настрана. В същата мазнина запържваме  цели предварително изчистените арпаджичета. Разбъркваме. След като се позапържат, към тях добавяме червен пипер, бахар, дафинов лист, сол и черен пипер на вкус. Настъргваме моркова, доматите нарязваме на ситно и заедно с доматеното пюре добавяме към лука. Подправяме с щипка захар, за да не киселее от домата. Разбъркваме добре. Оставяме да се задуши на тих огън, като преди това наливаме виното и малко вода. След това зеленчуковата смес се прехвърля в йенски съд, а кюфтенцата се нареждат отгоре. Разбърква се и се запича на 200 градуса за 20-30 минути. След готовност се поръсва със скълцан пресен магданоз. Да ви е сладко ! 





четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Овчарска разядка




Необходими продукти : 


  • 400 г овче кисело мляко 
  • зелени подправки по избор
  • 200 г натрошено сирене ( овче по възможност)
  • 1-2 стръка пресен магданоз
  • 1 скилидка чесън 


Начин на приготвяне: 

Овчето кисело мляко, което използвах, е подквасено от майка ми. Консистенцията му е много гъста, а вкусът божествен. Към овчето мляко се добавят зелени подправки по избор - копър, магданоз или скълцан ситно зелен лук, каквото пожелаете. Добавя се пресованата скилидка чесън и натрошеното сирене. Всичко се намачква с вилица и се разбърква. По желание може да се добави стрит лют червен пипер. Сол не е необходима, поне според мен, понеже сиренето е солено. Получената разядка прибираме на хладно в хладилник поне за 30 минути. Перфектно се съчетава с препечена филийка! Добър апетит! 


Салата "Гарбансо" с айсберг, лимон и майонеза

Необходими продукти:






  • 200 г сварен нахут
  • 1/2 салата айсберг
  • 1/2 нарязан на ситно лимон
  • 3-4 стръка магданоз
  • 200 г лека майонеза
  • 2-3 ролца от раци 
  • 1 морков
  • 1-2 домата 
  • сол на вкус
  • маслини за украса



Начин на приготвяне: 

Айсбергът се нарязва по начина, по който се реже зеле за салата. Слага се в голяма купа. Добавя се сол на вкус и леко се разбърква. Към него се прибавят нарязаният на ситно лимон, настърганият морков, скълцаният магданоз, нарязаните на кубчета домати. Разбърква се отново и се добавят нарязаните на ситно ролца от раци. Към салатата добавяме нахута и майонезата. Разбъркваме внимателно. Оставяме салатата на хладно за 10-15 минути. Сервира се украсена с маслинки. 



сряда, 24 февруари 2016 г.

Пържена маринована каракуда

Необходими продукти : 





  • 1 кг прясна каракуда 
  • сок от един лимон  
  • сол и черен пипер 
  • 50-100 мл силен алкохол ( ракия) 
  • 1-2 с.л олио 
  • мазнина за пържене 
  • царевично брашно за овалване



Начин на приготвяне: 

Рибата се изчиства и се осолява. Слага се в голяма купа или тава. Към нея се добавят лимоновият сок, черен пипер на вкус, 1-2 с.л олио и алкохолът. Разбърква се и се оставя така поне за 2-3 часа. След това се овалва в царевичното брашно и се изпържва в силно сгорещено олио. Гарнира се със салата по избор и лимон. От алкохола и киселината на лимона, костите на рибата омекват, а коричката на рибата става хрупкава и апетитна. Добър апетит! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...