RSS

четвъртък, 3 март 2016 г.

Честит национален празник, българи !


Честит 3-ти март! Бъдете горди българи! Живеем в най-прекрасната, 
най-славната държава - България! Нека не забравяме историята си и я съхраним 
жива в нас, за да я предадем на идното поколение, нека се сещаме
всеки ден, че сме БЪЛГАРИ и че сме НЕПОБЕДИМИ!
Господ да пази БЪЛГАРИЯ ! 
Една кулинарна символика от мен по случай празника - 
трибагреник с катък, марулка и ролца от раци. Останалото
е мезенца - пушена пържолка и луканков салам. 
НАЗДРАВЕ!!


сряда, 2 март 2016 г.

Салата Роха


Необходими продукти : 







  • 250 г ролца от раци
  • 1 глава червен лук 
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 1-2 стръка магданоз
  • 1-2 скилидки чесън
  • 1 стрък розмарин
  • сол от половин лимон
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1-2 с.л зехтин 



Начин на приготвяне: 

Ролцата се нарязват на кубчета или по дължина. Слагат се в купа. Към тях се добавят скълцаните копър, магданоз и нарязаният на полумесеци червен лук. Добавят се сол, черен пипер на вкус и лимонов сок. В зехтина се запържват нарязаните на ситно скилидки чесън. Добавя се клонката розмарин. Разбърква се и се сваля от огъня. След като се поохлади се прибавя към салатата. Разбърква се отново. Сервира се студена, гарнирана с резенче лимон.


вторник, 1 март 2016 г.

Класическа шкембе чорба







Необходими продукти : 




  • 1 кг телешко шкембе
  • 1 л прясно мляко 
  • бульон от шкембето
  • 1-2 с.л масло 
  • 1-2 с.л олио 
  • 1 с.л червен пипер 
  • сол на вкус 
  • 4-5 скилидки чесън
  • 150-200 мл винен оцет 
  • стрит лют червен пипер



Начин на приготвяне: 


Шкембето се почиства и измива, след което се сварява или в тенджера под налягане, или в обикновена. В тенджерата под налягане ще се свари много по-бързо, отколкото в обикновената. След като сварим шкембето оставяме да поизстине. Бульонът от варенето се прецежда и се отделя. Ще ни трябва около 2 литра от него. Шкембето се нарязва на парченца. Охладеният бульон се смесва с прясното мляко и се слага да заври. Добавя се сол на вкус и се разбърква. Парченцата нарязано шкембе се добавят към сместа. Оставя се да ври за 10-15 минути. След това разтапяме маслото, смесено с олиото и запържваме червения пипер за кратко. Загребваме един-два черпака от чорбата и добавяме към маслото и пипера. Разбъркваме добре и връщаме сместа обратно. Чорбичката ни е готова. Остава само да пресоваме или нарежем чесъна на ситно и да го смесим с оцета. При сервиране поднасяме шкембе чорбата със стрит лют пипер, чесън и оцет.  Няма по-добра противогрипна ваксина от тази! Добър апетит!

понеделник, 29 февруари 2016 г.

Скумрия плакия





Необходими продукти : 



  • 1 кг скумрия 
  • 2-3 глави лук 
  • 400 г цели домати от консерва
  • 1 морков 
  • 1 ч.л риган 
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2-3 скилидки чесън 
  • 1/2 лимон 
  • 1-2 дафинови листа 
  • 2-3 стръка пресен магданоз 
  • 1-2 стръка керевиз
  • мазнина за запръжка 
  • 1-2 мариновани червени чушки 



Начин на приготвяне: 



Скумрията се изчиства и измива. Подсушава се и се обезкостява. Подправя се с риган, сол и черен пипер на вкус. Оставя се настрана. Лукът се обелва и се нарязва на полумесеци. Запържва се в мазнината. Към него се добавят настърганият морков, нарязаните на ситно домати + сока от консервата и накълцаните чушки. Добавя се сол на вкус и се разбърква. Скилидките чесън се обелват и добавят цели към зеленчуковата смес. Накрая се добавя дафинов лист и скълцан керевиз. Разбърква се и се оставя на слаб огън за 5-10 минути. След това изсипваме доматената смес в подходяща тава, отгоре подреждаме рибата, а върху нея слагаме нарязан на половини лимон. Поръсваме със скълцан пресен магданоз и запичаме във фурна на 200 градуса за 20-30 минути. Ако желаете може да си сварите картофи и да си приготвите картофено пюре или салата като гарнитура към това ароматно и вкусно ястие. Добър апетит! 

петък, 26 февруари 2016 г.

Кюфтенца с арпаджик и доматен сос


Необходими продукти : 







  • 1 кг арпаджик ( среден по големина)
  • 500 г овкусена кайма 
  • 1 морков 
  • 3-4 белени домати
  • 2-3 с.л доматено пюре
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 50 мл бяло вино 
  • 1-2 зърна бахар
  • 1-2 дафинови листа 
  • сол, черен пипер на вкус 
  • олио за запръжка
  • 1 ч.л червен пипер 
  • щипка захар 



Начин на приготвяне:


От каймата се оформят кюфтенца, които се запържват леко в малко олио. След това се отцеждат и оставят настрана. В същата мазнина запържваме  цели предварително изчистените арпаджичета. Разбъркваме. След като се позапържат, към тях добавяме червен пипер, бахар, дафинов лист, сол и черен пипер на вкус. Настъргваме моркова, доматите нарязваме на ситно и заедно с доматеното пюре добавяме към лука. Подправяме с щипка захар, за да не киселее от домата. Разбъркваме добре. Оставяме да се задуши на тих огън, като преди това наливаме виното и малко вода. След това зеленчуковата смес се прехвърля в йенски съд, а кюфтенцата се нареждат отгоре. Разбърква се и се запича на 200 градуса за 20-30 минути. След готовност се поръсва със скълцан пресен магданоз. Да ви е сладко ! 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...