RSS

четвъртък, 6 юли 2017 г.

Хлебно ветрило с домати, шунка, кашкавал и маслини


Необходими продукти:



  • 1 сух хляб
  • 2-3 домата
  • колбас по избор
  • 200 грама настърган кашкавал
  • масло за намазване на хляба
  • 2 разбити яйца
  • 100-150 милилитра прясно мляко
  • шарена сол или сминдух
  • пресен магданоз и маслини за украса
  • сол и черен пипер според вкуса


Начин на приготвяне:


Кръгла тавичка се покрива с лист хартия за печене, така ще се избегне евентуално залепване на ветрилото. Хлебните филийки се намазват с масло и се поръсват с шарена сол или сминдух. Добавя се сол и черен пипер според вкуса, разрязват се на две части и се подреждат една зад друга в тавата. Между всяка половина се слагат резенчета домат и колбас. Яйцата се смесват с млякото и ветрилото се залива със сместа. Поръсва се с настъргания кашкавал, украсява се с магданоза и маслините и се запича в загрята на 200 градуса фурна. Украсата може да се добави и след изпичане, за да се съхрани свежа. Добър апетит!


неделя, 2 юли 2017 г.

Шафранов ориз с масло и зеленчуци


Необходими продукти:



  • 2 чаени лъжички масло
  • 1 глава лук
  • 1 чаена чаша бланширан ориз
  • 100 грама царевица от консерва
  • 100 грама замразен грах
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1 чаена лъжичка шафран


Начин на приготвяне:


Шафранът се накисва в гореща вода или бульон по избор за 15-20 минути. През това време маслото се сгорещява, лукът се обелва, нарязва ситно и се запържва. Изсипва се оризът, подправя се със сол, черен пипер и се добавят граха и царевицата. Ястието се разбърква, наливат се две чаени чаши вода и шафрановият бульон. Оризът се готви на слаб огън, докато течността се редуцира. Добър апетит!


събота, 1 юли 2017 г.

Критараки с пилешко, сметана и кашкавал


Необходими продукти:




  • 250 грама паста орзо (критараки)
  • 1 глава лук
  • пилешки бутчета или гърди
  • сол, черен пипер на вкус
  • 50 милилитра готварска сметана
  • 50 грама настърган кашкавал
  • 2 чаени чаши вода или пилешки бульон
  • зехтин или олио за запръжка


Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва ситно и се запържва в сгорещена мазнина. Месото се нарязва на порции, прибавя се към лука и се овкусява със сол и черен пипер. Пастата се прибавя, разбърква се, наливат се сметаната и водата (бульона) и ястието се оставя да къкри на слаб огън за 30-35 минути като се разбърква периодично. Накрая се поръсва с настърган кашкавал и се поръсва с копър или магданоз по желание. Добър апетит!

петък, 30 юни 2017 г.

Картофи със спанак, сметана, чесън и сирене


Необходими продукти:



  • 1 килограм картофи
  • 100 грама пресен спанак
  • 2 стръка пресен чесън
  • 1 стрък пресен лук
  • 50 милилитра готварска сметана
  • сол, черен пипер
  • 50 грама натрошено сирене
  • 30 грама краве масло
  • 1 чаена чаша вода



Начин на приготвяне:



Картофите се обелват, измиват и нарязват на кубчета. Запържват се в маслото, добавя се нарязан ситно спанак, пресен лук и пресен чесън. Разбърква се и се подправя със сол, черен пипер и сметана. Налива се водата и ястието се задушава за 10 минути, а след това се готви на слаб огън до готовност на картофите. Добър апетит!

събота, 24 юни 2017 г.

Фарфале със сметана, кашкавал, чеснов крем и колбас

Необходими продукти:



  • 300 грама паста фарфале
  • 1 главичка лук
  • половин глава чесън
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 150 милилитра течна готварска сметана
  • няколко стръка пресен копър
  • няколко стръка пресен магданоз
  • сол, черен пипер според вкуса
  • колбас по избор - кренвирш, шунка или бекон
  • 150-200 грама настърган кашкавал



Начин на приготвяне:


Пастата се сварява в подсолете вода и се прецежда. По желание се охлажда, за да не се слепва. Чесновите скилидки се сваряват, слагат се в блендер, налива се зехтин и се разбива. Лукът се нарязва и запържва, прибавя се чесновата паста, нарязан колбас и макароните. Налива се сметаната, подсолява се и се подправя с черен пипер. Разбърква се и се гарнира с нарязани пресни копър и магданоз. При сервиране се поръсва на настърган кашкавал. Добър апетит! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...