skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 150 грама нарязан пресен спанак
- 1 връзка пресен лук или 1 глава стар лук
- 1 чаена чаша ориз
- 3 чаени чаши и половина зеленчуков бульон
- зехтин или олио за запръжка
- настъргана кора от един лимон
- 200 грама микс от моркови, царевица, грах или други по ваш избор
- сол, черен пипер според вкуса ви
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва ситно и заедно със спанака се запържва в сгорещена мазнина. Добавя се оризът, подправя се със сол, черен пипер и се разбърква. Прибавят се лимоновите корички, зеленчуците и бульонът. Ястието се приготвя на тих огън за 30-35 минути, докато течността се редуцира. Поднася се топло, поръсено с нарязани пресни подправки или украса по ваш избор. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 килограм брашно
- 42 грама прясна мая
- 350 милилитра прясно мляко, топло
- 1 чаена лъжичка захар
- 2 чаени лъжички сол
- 1/2 чаена чаша разтопено масло
- 3 яйца + част от жълтъка за намазване
- сусам за поръсване
- 6 кренвирша, разрязани на две
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и слага в купа. В друг съд се налива топлото мляко, добавя се маята, захарта и солта. Разбърква се. Яйцата се разбиват, налива се маслото и заедно с предната смес се добавят към брашното, в което сте направили кладенче. Замесва се меко тесто и се изчаква да втаса. Разделя се на равни части, разточват се и се изрязват триъгълници по дължината на блата. Всяка половинка от колбасите се слага в широката част на изрезките и се завива към тясната. Получените кроасани се подреждат в тава, застлана с лист пергамент. Разположението, както и украсата са по ваш избор. Месеницата се намазва с масло, разбит жълтък и се поръсва със сусам. След удвояване на обема се изпича на 180 градуса за 45 минути. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 300 грама скариди
- 1 глава лук, нарязана на полумесеци
- 1 супена лъжица соев сос
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 20 милилитра бяло вино
- няколко стръка пресен копър
- 3 скилидки чесън, нарязани
- 2 чаени лъжички краве масло
- няколко стръка магданоз или нарязан пресен лимон
Начин на приготвяне:
Маслото се сгорещява в съд с капак и се запържват лука, чесъна и скаридите. Добавят се соевия сос и бялото вино, разбърква се и се подправя с нарязан копър и сок от лимон. Задушава се за 5 минути и ястието се готви на тих огън за още 15-20 минути. При сервиране се поднася с пресен магданоз или лимонови резенчета. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 400 грама фини точени кори, може и домашно
- 120 грама разтопено масло за намазване
- 200 грама натрошено сирене
- 2 супени лъжици брашно
- 3 супени лъжици кисело мляко
- 3 яйца
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 и 1/2 чаена лъжичка сол
- 30 милилитра газирана вода
- олио за намазване на тавата
Начин на приготвяне:
Корите се разстилат две по две, като втортата кора, вътрешната, се накъсва ситно и се напръсква с масло. Отгоре се разпределя от сиренето и се завива на нестегнато руло. Всички рула се навиват във формата на охлюви и се подреждат в намазана с олио тава. Отгоре се глазират с останалото масло. В купа се разбиват яйцата, добавя се млякото, солта, захарта, брашното и водата. Сместа се разбърква до хомогенност и се разпределя върху всяко охлювче. Фурната се загрява на 180 градуса, запичат се в началото 15 минути само отдолу, след което градусите се увеличават на 200 и процесът на печене продължава около 20 минути, по средата на фурната. След готовност охлювите се напръскват със студена вода или се намазват с масло и се завиват за 20 минути с чиста кърпа. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 2 почистени скумрии
- 100 грама замразени скариди
- 1 глава лук
- 1-2 супени лъжици олио или зехтин
- 4 обелени и настъргани зрели домата
- 200 грама сварен боб
- 250 грама царевица от консерва
- 2-3 нарязани кисели краставички
- 2-3 дафинови листа
- сол, черен пипер, червен пипер на вкус
- нарязан пресен копър и магданоз на вкус
- 30 милилитра червено вино
- 1/2 чаена лъжичка сушен девесил
Начин на приготвяне:
Скумриите се нарязват на порции и се слагат в купа. Добавят се девесила, копъра и магданоза. Разбърква се, налива се виното и рибата се оставя за час на хладно. През това време олиото се сгорещява в тенджера и се запържва лука, заедно с доматите и царевицата. Прибавя се бобът, киселите краставички, дафиновите листенца и подправките. Разбърква се, след 10 минути сосът се пресипва в тава и се прибавят рибата и скаридите. Фурната се загрява на 180 градуса, ястието се покрива с алуминиево фолио, за да не пръска и се запича за 40 минути. Поръсва се с нарязани пресни копър, магданоз или други подправки по избор. Добър апетит!