skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 700 грама картофи
- 125 милилитра готварска течна сметана
- 100 грама мариновани печурки
- сол и черен пипер на вкус
- 1-2 стръка пресен копър
- сок от половин лимон
- 1 супена лъжица зехтин
Начин на приготвяне:
Обелете картофите, измийте и ги сварете в подсолена вода. Отцедете течността, сложете в купа и прибавете зехтин, сол, черен пипер, сок от лимон и нарязан ситно копър. С помощта на преса за зеленчуци намачкайте картофите и прибавете сметаната. Бъркайте докато продуктите се смесят. Нарежете ситно маринованите гъбки и ги прибавете към пюрето. Разбъркайте с лъжица и охладете. Поднесете пухкавото пюре като гарнитура към печени меса, риба или пилешко. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 свински джолан
- 1 супена лъжица течен мед
- 1-2 чаени лъжички горчица
- сол, черен пипер на вкус
- 500-700 грама картофи
- сок от половин лимон
- бульон от варенето
Начин на приготвяне:
Измийте джолана, направете разрези по повърхността му на няколко места и го накиснете за 15 минути във вряща подсолена вода. Отцедете го, сложете в тава или йенски съд. В купичка комбинирайте сока от лимон с меда и горчицата. Разбъркайте и намажете джолана от всички страни. Обелете, измийте и нарежете картофите. Подредете ги около месото. Налейте 1 чаена чаша от бульона, отделен по-рано от джолана. Подсолете и подправете с черен пипер. Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете за 30 минути. След това намалете температурата на 170 градуса и продължете готвенето за час, час и половина. Поднесете ястието топло, добър апетит!
Необходими продукти:
- 100 грама зелена салата
- 100 грама салата лоло росо
- спанак, рукола
- 50-80 грама мини моцарела
- 1 домат
- 2 твърдо сварени яйца
- 1 стрък пресен лук
- маслини за украса
- сок от лимон
- сол и зехтин
Начин на приготвяне:
Измийте листата на марулите и лука, подсушете и ги накъсайте ситно в купа. Прибавете почистени предварително спанак и рукола. Добавете сол, зехтин, сок от лимон и разбъркайте. Измийте домата, нарежете го на кубчета и гарнирайте. Украсете с маслините, моцарелата и нарязаните сварени яйца. Охладете и поднесете салатата. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500 грама едри печурки
- 1 главичка лук
- 300 грама нарязана ситно шунка
- 2 супени лъжици царевица от консерва
- 20 грама краве масло
- сол, черен пипер на вкус
- 1 пресована скилидка чесън
- 250-300 грама чеснов крем или топено сирене
- 150 грама настърган кашкавал
- зехтин за поръсване
- няколко стръка пресен копър
Начин на приготвяне:
Почистете гъбите от пънчетата и ги обелете. Оставете ги настрана, а през това време сгорещете маслото и запържете лука, нарязан ситно. Нарежете шунката на ситни кубчета, прибавете я към сместа и сложете царевицата. Овкусете с чесъна, солта и пипера. Добавете чесновия крем или топеното сирене, разбъркайте и охладете. Напълнете гъбките с получената плънка, подредете в намаслена тавичка или йенски съд, поръсете с кашкавал и няколко капки зехтин. Загрейте фурната на 180 градуса и запечете за 40 минути. Подредете гъбките, поръсете с пресен копър и поднесете. Добър апетит!
Необходими продукти:
за ягодовия крем:
- 350 милилитра прясно мляко
- 1 жълтък
- 1 супена лъжица захар
- 1 супена лъжица царевично нишесте
- 1 чаена лъжичка масло
- 1 супена лъжица сироп от ягоди
за ваниловия крем:
- 500 милилитра прясно мляко
- 2 жълтъка
- 1-2 супени лъжици захар
- 1-2 супени лъжици натурално царевично нишесте
- 2 чаени лъжички краве масло
- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
- 2 нарязани на колелца банана
Начин на приготвяне:
Прясното мляко се налива в тенджера, прибавят се захарта и маслото. Сместа се загрява, а в друг съд се слагат жълтъка, нишестето и сиропа. Разбъркват се и се прибавят към горещото мляко. Бърка се енергично до сгъстяване, охлажда се и се разпределя в купички. Отгоре се подреждат нарязаните банани. В друга тенджера се налива останалото мляко, добавят се захарта и ванилията. В купичка се комбинират жълтъците, маслото и нишестето. Продуктите се бъркат докато се смесят и се прибавят към топлото мляко. Кремът се приготвя по същия начин като първия и след готовност се разпределя върху нарязаните плодове. Охлажда се и се украсява с продукти по избор. Поднася се студен, добър апетит!