skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 700 грама свински котлети
- 1 чаена лъжичка черен пипер
- 1 чаена лъжичка кимион
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- щипна сол
- 2 чаени лъжички краве масло
- 2 супени лъжици брашно
- 2 настъргани домата
- 1 супена лъжица доматено пюре
- щипка захар
- 1 връзка зелен лук
- 1-2 стръкчета пресен джоджен
- 1 стрък зелен чесън
- 1/2 чаена чаша доматен сок
Начин на приготвяне:
Загрейте маслото в тенджера, оваляйте котлетите в брашното и ги сотирайте от двете страни. Подправете месото със смес от черен пипер, кимион, червен пипер и сол. Подредете пържолите в тава или йенски съд. В същото масло запържете настърганите домати, прибавете пюрето, захарта и нарязаните пресни чесън, лук и джоджен. Налейте доматения сок, намалете мощността на котлона и гответе на тих огън за 10-15 минути. Покрийте котлетите с получения сос, загрейте фурната на 180 градуса и запечете за 30 минути. Сервирайте ястието топло. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500 грама бял боб
- 1 глава лук
- 1 връзка пресен джоджен
- по една връзка лапад и спанак
- олио за запръжка
- 1-2 меки домата или от консерва
- 100 милилитра доматен сок
- щипка захар
- сол, черен и червен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте боба и го сварете. Отцедете водата от варенето и оставете настрана. В тенджера сгорещете олио и запържете ситно нарязан лук. Добавете нарязаните предварително връзки лапад и спанак. Подправете със сол, черен и червен пипер. Сложете настърганите домати и щипка захар, за да не киселеят. Прибавете боба, доматения сок и нарязания ситно джоджен. Налейте около 250 милилитра вода, разбъркайте и оставете ястието да къкри на слаб огън до сгъстяване. По желание може да добавите листенца прясна мента. Поднесете яхнията топла, добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 кг и малко повече пресято брашно
- щипка сол
- 42 грама жива мая
- 300 милилитра топло прясно мляко
- 3 яйца + 250 грама кристална захар
- 3 супени лъжици олио
- 1 ампула есенция ром или ванилия
- настъргана коричка от един лимон
- 170 грама разтопено краве масло
- 1 разбито яйце + 1 супена лъжица прясно мляко
- захар за поръсване
Начин на приготвяне:
В голяма купа изсипете брашното, а в друга по-малка налейте прясното мляко, предварително затоплено, не горещо. Размийте маята и добавете щипка захар и сол. В друг съд чукнете яйцата, сложете захарта, олиото, лимоновите корички и есенцията. Разбийте сместа на ръка или с миксер, но на слаба скорост, докато захарта се стопи и получите пухкава смес. Към брашното изсипете размитата мая, добавете и разбитите яйца. Замесете меко тесто и го сложете в купа. Покрийте с влажна кърпа и изчакайте да втаса. След това разстелете тестото върху намаслен плот и го намажете с масло. Завийте краищата няколко пъти и го "сгънете". Отново замесете, разстелете и повторете начина докато вкарате цялото количество масло в тестото. По този начин тестото ще стане на конци, което е основна идея при месенето на козунаци. Оформете вашето козуначе във форма по избор, намажете го със смес от разбито яйце и прясно мляко. Поръсете го със захар, сложете във форма или върху тава, покрита с хартия за печене. Изчакайте да втаса отново. Загрейте фурната на 150 градуса - отгоре и отдолу, печете в продължение на 2 часа. След готовност завийте козуначето с чиста кърпа. Разчупете и се насладете на вкуса и аромата му. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 20 грама краве масло
- 1 връзка пресен лапад
- 2 стръка пресен лук
- 1 стрък пресен чесън
- 3-4 листенца пресен джоджен
- 400 грама кисело мляко
- 200 милилитра прясно мляко
- 3 супени лъжици брашно
- сол, черен пипер на вкус
- 100 грама натрошено сирене
Начин на приготвяне:
Измийте лапада и го попарете в гореща, подсолена вода. Отцедете и нарежете ситно, задушете в сгорещено масло. Прибавете нарязани пресни лук, чесън и джоджен. Подправете ястието със сол и черен пипер. В купа комбинирайте млеката, добавете брашното и разбъркайте докато продуктите се смесят. Налейте сместа към лапада, бъркайте до сгъстяване и прибавете натрошеното сирене. Оставете ястието да къкри на слаб огън за 10-15 минути, разпределете в купички и поднесете топло. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1/2 връзка пресен чесън
- 500-700 грама кайма смес
- 1 стрък пресен лук
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 1 стрък пресен джоджен
- сол, черен пипер и кимион на вкус
- 1-2 филии хляб, накиснати в прясно мляко
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
В купа сложете каймата и прибавете нарязани ситно чесън, лук, магданоз и джоджен. Добавете сол, черен пипер и кимион на вкус. Отцедете филийките от излишната течност, сложете към мляното месо и чукнете яйцето. Омесете каймата и я охладете за няколко часа. С влажни ръце оформете кюфтета и ги изпържете в силно сгорещено олио. По желание използвайте брашно за при пърженето на кюфтетата, но по-сочни и вкусни стават без него. Поднесете топли с гарнитура по избор. Добър апетит!