RSS

вторник, 27 февруари 2018 г.

Гювеч с бира, наденица и свински ребърца


Необходими продукти:




  • 1 голяма глава лук
  • 1-2 моркова
  • 1 обелен домат
  • 4-5 картофа
  • 250 грама сурова наденица
  • 450-500 грама свински ребърца
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1 чаена лъжичка чубрица
  • няколко стръка пресен магданоз
  • 125 милилитра бира
  • олио за запръжка


Начин на приготвяне:


Сгорещете олиото в тенджера и запържете нарязан лук, моркови и домати. Прибавете предварително почистените и разрязани на кубчета картофи. Подправете зеленчуците със сол, черен пипер, чубрица, нарязан магданоз и пресипете сместа в тава. Отделно запържете ребърцата, овкусете ги с черен пипер, малко сол и бира. Разпределете ги върху зеленчуците, подредете наденицата и загрейте фурната на 200 градуса. Запечете ястието за 40 минути и поднесете топло. По желание гарнирайте със скилидки чесън или люти чушки. Добър апетит!



понеделник, 26 февруари 2018 г.

Боб с прясно зеле и наденица



Необходими продукти:




  • 350 грама бял боб
  • 1 малка зелка
  • 400 грама сурова наденица
  • 1 домат
  • 1/2 лимон, почистен от кората
  • сол, черен и червен пипер
  • олио за запръжка
  • 2-3 стръка пресен джоджен или сух
  • 1 чаена лъжичка чубрица


Начин на приготвяне:

Накиснете боба във вода за 24 часа, сварете го, изхвърлете течността, в която се е варил и го оставете настрана. В тенджера загрейте олио и запържете нарязаното зеле. Добавете ситно нарязани домат и лимон, подправете със сол, черен и червен пипер на вкус. Разбъркайте и накрая прибавете джоджена и чубрицата. Налейте водичка, около 1/2 чаена чаша и задушете сместа. Прибавете сварения боб, разбъркайте ястието и го пресипете в тава или йенски съд. Отгоре подредете наденицата, загрейте фурната на 200 градуса и запечете за 30-40 минути. Поднесете ястието топло, добър апетит! 


неделя, 25 февруари 2018 г.

Руло с мармалад, шоколадов крем и ягоди


Необходими продукти:



  • 5 яйца
  • 5 супени лъжици захар
  • 1 чаена лъжичка течна ванилия
  • 5 супени лъжици брашно
  • 1 чаена чаша мармалад по избор
  • 250 милилитра подсладена сметана за разбиване
  • 1 супена лъжица натурално какао
  • 100 грама пресни ягоди
  • какао за поръсване


Начин на приготвяне:

 

В купа чукнете яйцата и добавете захарта, заедно с ванилията. Разбийте сместа с миксер в продължение на 10 минути. Добавете брашното и разбъркайте с дървена лъжица до еднородност на продуктите. Застелете правоъгълна тава с лист хартия за печене, изсипете яйчената смес и загладете повърхността. Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете блата за 25-30 минути. Охладете и намажете с мармалад. Завийте блата на руло. В друг съд налейте сметаната, нека е добре охладена и прибавете какаото. Разбийте до желаната гъстота. Намажете рулото с получения крем, с помощта на вилица украсете и поръсете с какао. Охладете рулото, разрежете и поднесете. Да ви е сладко! 


понеделник, 19 февруари 2018 г.

Картофено пюре с гъби и сметана



Необходими продукти:



  • 700 грама картофи
  • 125 милилитра готварска течна сметана
  • 100 грама мариновани печурки
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1-2 стръка пресен копър
  • сок от половин лимон
  • 1 супена лъжица зехтин


Начин на приготвяне:


Обелете картофите, измийте и ги сварете в подсолена вода. Отцедете течността, сложете в купа и прибавете зехтин, сол, черен пипер, сок от лимон и нарязан ситно копър. С помощта на преса за зеленчуци намачкайте картофите и прибавете сметаната. Бъркайте докато продуктите се смесят. Нарежете ситно маринованите гъбки и ги прибавете към пюрето. Разбъркайте с лъжица и охладете. Поднесете пухкавото пюре като гарнитура към печени меса, риба или пилешко. Добър апетит!


понеделник, 12 февруари 2018 г.

Джолан на фурна с картофи, горчица и мед



Необходими продукти:



  • 1 свински джолан
  • 1 супена лъжица течен мед
  • 1-2 чаени лъжички горчица
  • сол, черен пипер на вкус
  • 500-700 грама картофи
  • сок от половин лимон
  • бульон от варенето


Начин на приготвяне:


Измийте джолана, направете разрези по повърхността му на няколко места и го накиснете за 15 минути във вряща подсолена вода. Отцедете го, сложете в тава или йенски съд. В купичка комбинирайте сока от лимон с меда и горчицата. Разбъркайте и намажете джолана от всички страни. Обелете, измийте и нарежете картофите. Подредете ги около месото. Налейте 1 чаена чаша от бульона, отделен по-рано от джолана. Подсолете и подправете с черен пипер. Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете за 30 минути. След това намалете температурата на 170 градуса и продължете готвенето за час, час и половина. Поднесете ястието топло, добър апетит!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...